אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סרגיי ברין: פייסבוק, אפל וסין מסכנות את האינטרנט החופשי צילום: יותם פרום

סרגיי ברין: פייסבוק, אפל וסין מסכנות את האינטרנט החופשי

בראיון ל"גרדיאן" אמר אחד ממייסדי גוגל כי אילו פייסבוק היתה מייסדת את הרשת - מנוע החיפוש לא היה מוקם. לטענתו תעשיית הבידור פוגעת בעצמה במאבקה בפיראטיות, והצלחתה של סין לצנזר את הרשת הפתיעה אותו

16.04.2012, 11:13 | יוסי גורביץ

סרגיי ברין, אחד משני מייסדי גוגל ושותף בשלישיה המנהלת שלה, אמר כי "כוחות עצומים" מאיימים על האינטרנט החופשי. בראיון ל"גרדיאן" הבריטי שפורסם אמש (א') תקף ברין לא רק מדינות כמו סין ואיראן המצנזרות את הרשת - אלא גם את אפל ופייסבוק.

ברין ציין בראיון כי פייסבוק ואפל נוקטות גישה המכונה "גן סגור". פייסבוק מסרבת לחלוק את מידע המשתמשים שלה עם גוגל, והיא ואפל מנווטות את המשתמשים לא לגלישה חופשית ברשת - אלא לחלקים מצומצמים שלה באמצעות אפליקציות. מייסד גוגל ציין כי המידע הקיים באפליקציות איננו ניתן לזיהוי על ידי אלגוריתם החיפוש של גוגל, ואיננו זמין למנוע החיפוש שלה. הוא אמר כי הוא ושותפו ליצירת גוגל, המנכ"ל הנוכחי לארי פייג', לא היו מסוגלים ליצור את גוגל אילו הרשת היתה נוצרת על ידי פייסבוק. 

מייסד גוגל תקף גם את תעשיית הבידור, שאותה האשים בכך שהיא "יורה לעצמה ברגל, או גרוע מכך" כאשר היא מנסה להעביר חקיקה שתמנע קישורים לאתרים המכילים תוכן פיראטי. גוגל התייצבה לאחרונה לצד אתר שיתוף הקבצים הוטפייל כשזה ספג תביעה מאיגוד תעשיית הסרטים בארה"ב (MPAA), והחברה הושוותה בעבר על ידי חברות תוכן לאתרי פיראטיות - משום שחיפוש בה מוביל במאמץ מועט לתוכן מוגן בזכויות יוצרים. בין היתר האשים אותה בכך רופרט מרדוק, בעלי ניוז קורפ.

ברין נחשב למי שהיה אחראי ליציאה החלקית של גוגל מסין בתחילת 2010, אחרי שהמדינה פרצה לחשבונות בשירות הדואר ג'ימייל. לדבריו, לפני חמש שנים הוא לא חשב שמערכת צנזורה כלשהי, כגון זו של סין, תהיה מסוגלת לצנזר משמעותית את הגישה של אזרחיה לרשת. אך לדברי מייסד גוגל, כעת הוא נאלץ להודות כי טעה, וסין מצליחה לצנזר את הרשת באופן ניכר. ברין, יהודי שמשפחתו עזבה את רוסיה עקב אנטישמיות, נקב גם בשמן של איראן וערב הסעודית כאחראיות לצנזורה ברשת.

מבקריה של גוגל אומרים כי פחות משגוגל מעוניינת ברשת חופשית, היא מעוניינת ברשת שהיא יכולה לאנדקס ולמכור אחר כך למפרסמים. לדבריהם, הסירוב הפומבי של פייסבוק לחלוק את המידע שלה עם גוגל מפריע לאחרונה בעיקר משום שהמידע הזה זמין רק למפרסמים שעובדים עם הרשת החברתית. יו"ר גוגל והמנכ"ל לשעבר, אריק שמידט, אמר בעבר כי גוגל תשיג את המידע של פייסבוק "בטוב או ברע". גוגל חוששת גם מהמעבר מחיפוש ברשת על פי מילות קוד לחיפוש שמתבסס על המלצות חבריו של המשתמש.

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
מדהים,
אנו חוזים בתחילת נפילתו של ענק האינטרנט הגדול ביותר שהיה כאן אי פעם. אנשים עברו להשתמש בפייסבוק, מוצאים מידע באמצעות אפליקציות באייפון\אנדרואיד, הכל נגיש הרבה יותר. גוגל לא עשתה את המאמץ להתאים את עצמה, והפכה לחברה כבדה. בעשור האחרון האלגוריתם של גוגל אכן השתנה, אבל שינויים כל כך מינוריים כך שמנוע החיפוש הפך למנוע של ג'אנק לא רלוונטי. אני חושב שיותר מאינטרסים הנוגעים לחופשיות הרשת, ברין חושש לגוגל, שמאבדת גובה לאט לאט, ותמצא את עצמה ברבות הימים כאחד ענקיות הרשת הכושלות שנפלו בשנים האחרונות אחרי מיזוגי ענק בתחילת שנות האלפיים (מישהו זוכר את הניסיון של AOL וטיים וורנר להפוך למפלצת העל של האינטרנט?)
משה  |  16.04.12
6.
תראו מי מדבר
ביקרתי מפר פעמים בגוגל , מעבר להרבה אנשי ביטחון המסתובבים במקום , הרבה מעבר לקיים בחברות גדולות באיזור. כל שאלה לגבי גוגל ואיך הם עושים דברים נתקלת בסירוב כמו למשל שאלות לגבי מרכזי המחשבים , כמה חשמל הם צורכים. הגעתי למסקנה שגוגל בעד אינפורמציה חופשית כל עוד היא של אחרים נכון שיקפוץ משהוא ויגיד שצריכת החשמל היא סוד חשוב. אז מה עם הסודות שלנו בכל מקרה החברה שינתה את העולם ועם זה אי אפשר להתווכח יום טוב
רון , קליפורניה  |  16.04.12
לכל התגובות