אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האב הודח, האם נעצרה והבן נמלט: השלטון בסין כמרקחה צילום: בלומברג

האב הודח, האם נעצרה והבן נמלט: השלטון בסין כמרקחה

זמן קצר לפני חילופי השלטון, השערורייה הפוליטית האדירה סביב הדחתו של הכוכב העולה של המפלגה הקומוניסטית ומעצרה של אשתו בחשד לרצח, מצביעה על מאבק כוחות שמתנהל זה זמן רב מאחורי הקלעים של ההנהגה הסינית

17.04.2012, 09:15 | רחל בית־אריה, בייג'ינג

חשד ברצח, אימפריות עסקים מושחתות ולקיחת שוחד הם רק חלק מהשחקנים בשערורייה פוליטית ופרשת שחיתות כמעט חסרת תקדים שמרעידה בימים אלה את מפלגת השלטון בסין - חודשים ספורים לפני חילופי השלטון הצפויים.

בסוף השבוע קרא ראש ממשלת סין וון ג'יה־באו להגביר את המאמצים במלחמה בשחיתות במאמר שפרסם בעלון הרשמי של המפלגה הקומוניסטית. המאמר פורסם ימים אחדים לאחר הדחתו של בו שילאי, מזכיר המפלגה של העיר צ'ונגצ'ינג ועד לאחרונה מועמד מוביל לדרגת הנהגה בכירה. בו (63) הודח בשבוע שעבר מתפקידו כחבר פוליטביורו והועבר לחקירה משמעתית של המפלגה. אשתו, עורכת הדין גו קאילאי, נעצרה בחשד לרצח של איש עסקים בריטי בצ'ונצ'ינג.

בו שילאי (63). נחשב עד לא מזמן למועמד מוביל להנהגה הבכירה, אך הודח מתפקיד מזכיר המפלגה של עיר הענק צ בו שילאי (63). נחשב עד לא מזמן למועמד מוביל להנהגה הבכירה, אך הודח מתפקיד מזכיר המפלגה של עיר הענק צ'ונגצ'ינג בגלל אישומי שחיתות ולקיחת שוחד וכל סמכויותיו נשללו ממנו | צילום: בלומברג בו שילאי (63). נחשב עד לא מזמן למועמד מוביל להנהגה הבכירה, אך הודח מתפקיד מזכיר המפלגה של עיר הענק צ

 

מזכיר את טיאנאנמן

"דרוש פיקוח ציבורי כדי למנוע ניצול לרעה של סמכות, והרשויות חייבות להמשיך ולעבוד לקראת המטרה של ממשל נקי", כתב וון במגזין "צ'יושי" (חיפוש האמת) שמיועד לבכירי המפלגה. הקריאה נתפסת בציבור כניסיון לאחד שורות במפלגה בימים שבהם נראה כי הקרע והמהומה בשורותיה הם החמורים ביותר מאז מאורעות אביב 1989 שהסתיימו בטבח אזרחים ברחובות בייג'ינג לאחר ההפגנות בכיכר טיאנאנמן.

גו קאילאי (53). אשתו של בו ועורכת דין בכירה. נעצרה בחשד לרצח  איש עסקים בריטי, ככל הנראה לאחר שאיים לחשוף מזימה שלה להעביר סכומי כסף גדולים לחו"ל, צילום: רויטרס גו קאילאי (53). אשתו של בו ועורכת דין בכירה. נעצרה בחשד לרצח איש עסקים בריטי, ככל הנראה לאחר שאיים לחשוף מזימה שלה להעביר סכומי כסף גדולים לחו"ל | צילום: רויטרס גו קאילאי (53). אשתו של בו ועורכת דין בכירה. נעצרה בחשד לרצח  איש עסקים בריטי, ככל הנראה לאחר שאיים לחשוף מזימה שלה להעביר סכומי כסף גדולים לחו"ל, צילום: רויטרס

בינתיים במהלך סוף השבוע עלו האשמות נוספות נגד בו ובני משפחתו בפרשה הסבוכה שמטלטלת את סין: התקשורת בהונג קונג חשפה קשרים מושחתים לכאורה עם מפקדים בצבא סין, ובארה"ב פורסם כי בנו של בו, בו גואה־גואה, עזב את דירת היוקרה שבה התגורר בסמוך לאוניברסיטת הרווארד, שם הוא לומד לתואר שני, וייתכן כי יבקש מקלט מדיני בארה"ב.

לפי סוכנות הידיעות הסינית שינחואה, בו הצעיר היה בעצמו מקורב לאיש העסקים ניל הייווד, אזרח בריטי שנמצא מת בצ'ונגצ'ינג בנובמבר, לפי הדיווחים דאז כתוצאה מהרעלת אלכוהול. ממשלת בריטניה ביקשה מסין לחקור את האירוע. על פי סוכנות הידיעות רויטרס, דו"ח שהוכן על ידי חוקרים בבייג'ינג קבע כי הייווד (41) הורעל בציאניד וכי האחראית לרצח היא גו (53), עורכת דין בכירה. על פי המידע שהגיע לידי רויטרס, המניע לרצח היה איומיו של הייווד לחשוף את תוכניתה של גו להעביר סכומי כסף גדולים לחו"ל, יותר ממה שמתיר החוק הסיני.

היווד תואר כחבר קרוב של בני הזוג, ועל פי החשד גו סירבה לשלם את העמלה שדרש על העברת כספיה לחו"ל ולכן איים לחשוף את מזימתה. המשטרה חושדת שהרעל הוחדר למשקה של הייווד במהלך אירוע במלון "לאקי הולידיי" בצ'ונגצ'ינג.

סוכנות בלומברג חשפה בסוף השבוע כי אחיותיה של גו חולשות על אימפריה עסקית ששווייה מאות מיליוני דולרים. כמה מהחברות בבעלותן, על פי בלומברג, רשומות במקלטי מס שונים ברחבי העולם, מה שמקשה על איתור מקור הכספים. בתקשורת הסינית גם תהו בימים האחרונים כיצד ייתכן שהזוג חי בתנאי פאר אף שפקידי הממשל הסיני מקבלים משכורות שאינן גבוהות ולרוב מנהלים חיים צנועים.

ה"סאות' צ'יינה מורנינג פוסט", שיוצא לאור בהונג קונג, דיווח בסוף השבוע על חקירה נוספת שנפתחה בנוגע לקשרים בין בו לקצינים בכירים בצבא הסיני, אחד ממוקדי הכוח החשובים במדינה. מעבר לאישומי השחיתות האישית נגד בו ובני משפחתו, הפרשה מצביעה על מאבק כוחות המתנהל זה זמן רב מאחורי הקלעים של ההנהגה הסינית המתאפיינת בחשאיות ובסגירות. בו מונה למזכיר המפלגה של צ'ונגצ'ינג, עיר נמל חשובה על נהר היאנגצה, בסוף 2007. הוא שימש קודם לכן שר המסחר והתעשייה של סין ונחשב למקורבו של הנשיא לשעבר, ג'יאנג זמין, ולאחד מחסידי הקו הנוקשה והשמרני יותר בהנהגת המפלגה.

המינוי בצ'ונגצ'ינג נתפס כדרך להרחיק את בו ממוקדי קבלת ההחלטות הלאומיים, אולם הפוליטיקאי המיומן והכריזמטי השתמש בעיר כמקפצה לשדרוג תדמיתו בציבור ולקמפיין אגרסיבי שחתר למינויו השנה לוועדה המתמדת של הפוליטביורו, גוף בן תשעה חברים ששולט למעשה בסין.

שבעה מבין תשעת חברי הוועדה, כולל הנשיא חו ג'ינטאו וראש הממשלה וון ג'יה־באו, יפרשו בסוף השנה ויפנו את מקומם לדור צעיר יותר. בשנתיים האחרונות ניטש מאבק קשה, ובמידה רבה חסוי מעיני הציבור, על המקומות שיתפנו.

בו פתח ב־2009 בקמפיין למיגור הפשע המאורגן בצ'ונגצ'ינג שבמסגרתו נעצרו אלפים: אנשי כנופיות, פושעים פשוטים וגם אנשי עסקים ופקידי שלטון שנטען כי היו קשורים למקרי שחיתות ופשע. במהלך השנתיים האחרונות נשמעו טענות רבות כלפי בו מצד אנשי משפט ואקדמאים ליברלים בסין. נטען כי במסגרת הקמפיין הוא משתמש בעצמו בשיטות מעצר לא חוקיות, הפחדה ועינויים.

במקביל לקמפיין המשטרתי, בו יזם בעיר דיור ציבורי והטבות אחרות לשכבות החלשות שזיכו אותו בפופולריות רבה. הוא השיק גם קמפיין אחר, ושנוי במחלוקת לא פחות, שקרא לתושבי העיר להתכנס לשירת המנונים מהפכניים־פטריוטיים ברוח מהפכת התרבות, והציף את הטלפונים של אנשי צ'ונצ'ינג במסרונים עם ציטוטים של מאו זה־דונג. בביקור של מוסף "כלכליסט" בצ'ונגצ'ינג לפני כשנה פקידים זוטרים בממשלת העיר תיארו כיצד נוכחות בטקסי השירה ההמוניים חיונית לשמירת המשרה וקידום הקריירה.

הנרצח ניל היווד (באמצע). היה חבר קרוב של בני הזוג, צילום: רויטרס הנרצח ניל היווד (באמצע). היה חבר קרוב של בני הזוג | צילום: רויטרס הנרצח ניל היווד (באמצע). היה חבר קרוב של בני הזוג, צילום: רויטרס

גל ענק של עצורים

אבל אמצעי הכפייה שנקט כנראה הלכו רחוק הרבה יותר. מאז הדחתו הולכות ומתרבות העדויות של אנשים שנעצרו תחת שלטונו, של בני משפחותיהם, של מוצאים להורג ואחרים שמתארים את השלטון בצ'ונגצ'ינג כ"טרור אדום" וכ"גרוע יותר ממהפכת התרבות".

מהפכת התרבות היא הכינוי לאחת התקופות האפלות בהיסטוריה המודרנית של סין, בשנים 1976-1996 אז מאו זה־דונג שיסה את צעירי המשמרות האדומים באינטלקטואלים, באנשי דת וגם בממסד המפלגתי, מה שהביא למיליוני קורבנות - כולל אמו של בו - ולטראומה לאומית שעדיין רודפת את סין. במסיבת עיתונאים עם סיום מושב הפרלמנט במרץ הזהיר ראש הממשלה וון מפני חזרה לימי מהפכת התרבות.

פחות מ־24 שעות אחר כך סוכנות שינחואה פרסמה הודעה לקונית ולפיה בו הועבר מתפקידו כמזכיר המפלגה של צ'ונגצ'ינג. הוא לא נראה בציבור מאז, ובשבוע שעבר כאמור יצאה ההודעה על חקירתו והדחתו גם מהמשרה בפוליטביורו. עבירות השחיתות והרצח שבהן מואשמים בו וגו עשויות על פי החוק בסין להוביל לעונש מוות.

בו נחשב כמועמד מוביל לקידום עד שבפברואר יד ימינו, מפקד המשטרה של צ'ונגצ'ינג וואנג ליג'ון, הגיע במפתיע לקונסוליה האמריקאית בעיר צ'נגדו, כמה שעות נסיעה מצ'ונגצ'ינג, לאחר שככל הנראה נמלט מהבוס שלו לשעבר. בקונסוליה מסרבים לאשר או להכחיש כי וואנג ביקש מקלט מדיני. הוא עזב את המקום כעבור 24 שעות והסגיר עצמו לחוקרים שנשלחו מבייג'ינג. גם הוא לא נראה בציבור מאז ולא ברור היכן הוא.

ניסיון העריקה לכאורה של פקיד בדרג גבוה עורר כבר בפברואר חרושת שמועות ונחשב למביך ביותר עבור בו, אך ההתפתחויות בחודשיים האחרונים הראו כי מדובר רק בקצה הקרחון. בפרשה נמסרו ידיעות סותרות והופרחו שמועות רבות, אולם הגרסה המסתמנת בעיתונות הבינלאומית כעת היא כי וואנג ערך חקירה עצמאית על מותו של הייווד, נמלט מהעיר כשהבין שהעקבות מובילים אל משפחת בו, וניסה לקנות חסינות על ידי מסירת המידע למעצמה זרה.

לא ברור עדיין מה יהיו ההשלכות הרחבות יותר של פרשת בו על חילופי השלטון הקרובים ועל המערכת הפוליטית בסין. בו היה התקווה הגדולה של חסידי הקו הנוקשה במפלגה שקראו לחזור לעקרונות המאואיסטיים, ויש אנליסטים שרואים בהדחתו סימן לניצחון האגף הליברלי יותר ואולי לרפורמות קרובות. לעומת זאת, ההתנהלות של הממשל סביב פרשת בו אינה מצביעה, לפחות בינתיים, על נטייה רפורמיסטית, וראיה לכך היא מלחמת ההשתקות האלקטרוניות שכפה הממשל על הפרשה.

תגיות