אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרויקט שורשים

פרויקט שורשים

האינטרנט הוא מגרש משחקים ענקי לחוקרי המורשת המשפחתית, עם רשתות חברתיות של עצי משפחה, מנועי חיפוש וגישה ישירה לארכיונים בעולם. "כלכליסט" מציג אתרים שיעזרו לאתר מידע ולהתחבר לשורשים

18.04.2012, 09:58 | נמרוד צוק

עבור לא מעט מאיתנו, יום הזיכרון לשואה הוא לא רק יום לציון אבל קולקטיבי, אלא גם יום שמשמש להתייחדות פרטית עם זכר בני משפחה. אנחנו רוצים לזכור ולהזכיר מי הם היו, מה היו שמותיהם, איך ואיפה הם חיו, ומה השאירו אחריהם, ובכך לכבד את זכרם וגם להכיר טוב יותר את ההיסטוריה האישית שלנו.

בשנים האחרונות יש יותר ויותר כלים שהופכים את המשימה המורכבת הזאת לאפשרית – מרשתות חברתיות של עצי משפחה ועד מנועי חיפוש שמספקים גישה ישירה לארכיונים שונים מסביב לעולם.

כך, למשל, מספרת אחת ממשתמשות האתר JewishJen, מרלה רוצ'ר אוסבורן, על החיפוש אחר שרידי קרוביה, בני הקהילה היהודית של העיירה האוקראינית רוהטין שהושמדה לחלוטין בידי הנאצים ב־1942. באמצעות מסמכים שאיתרה דרך האתר ובעזרת קבוצת מחקר של צאצאי בני העיירה שהוקמה לאחר שאיתרו זה את זה ברשת, היא הצליחה להגיע למקום ולמצוא מצבות וקברי אחים שקיומם לא נודע קודם לכן. כלכליסט מציג כמה מהאופציות המובילות להתחקות אחר העבר המשפחתי.

אתר JewishJen אתר JewishJen אתר JewishJen

מאגר המוזיאון. האתר jewishgen.org, מייסודו של מוזיאון המורשת היהודית בניו יורק, עוסק בקידום הגנאולוגיה היהודית ומציע סט מקיף של כלים – מאגרי מידע על קהילות, קברים, קשרי משפחה ופרטים על ניצולי השואה וקורבנותיה, לצד קבוצות דיון, קורסים מקוונים, מערכת ליצירת קשר עם מחפשי מידע אחרים ועוד.

אינצקלופדיה שיתופית. עוד מקום טוב להתחיל בו הוא האתר העברי ויקיגניה, wikigenia.org.il, אנציקלופדיה לכל מה שקשור בגנאולוגיה. אפשר למצוא בו מאמרים, אזור שמוקדש לעצי שורשים, מדריכים לשימוש בכלים מקוונים ומאגרים כמו גם מדריכים שיעזרו מול רשויות מחוץ לרשת, כמו "הזמנת תעודות חיים מארכיוני רומניה".

עצי משפחה. יש ברשת כלים רבים ליצירה של עצי משפחה, ואחד הבולטים שבהם הוא myheritage.co.il, אתר ישראלי שמשלב תוכנה לבניית אילן יוחסין, הכוללת טכנולוגיית זיהוי פנים לזיהוי בני משפחה עלומים, מנוע חיפוש שעוזר לאתר קרובי משפחה במאות מאגרים גנאולוגיים ורשת חברתית שמחברת בין עצי המשפחה השונים. השימוש כרוך בתשלום שנע בין 11 דולר באופן חד־פעמי לתשלום חודשי של 6.35 דולר.

יד ושם. במאגר המקוון של יד ושם, db.yadvashem.org/names, אפשר לחפש מידע על קורבנות השואה לפי שם, תאריכי לידה ופטירה, מקום לידה, שהות במהלך המלחמה, קבורה או שמות של קרובי משפחה, מתוך המאגר הגדול ביותר שקיים בנושא, שכולל פרטים על כ־3 מיליון איש.

המאגר המקוון של יד ושם המאגר המקוון של יד ושם המאגר המקוון של יד ושם

מחקר באנגלית. עוד שירות פופולרי ליצירת עצי משפחה הוא geni.com, שמציע חבילה בסיסית בחינם שכוללת עץ של עד 100 בני משפחה ו־1GB לאחסון וידאו ותמונות. בגרסת הפרו, שעולה 8 דולר לחודש, אפשר להרחיב את העץ ללא הגבלה, לשלב אותו ברשת עצי משפחה של משתמשים אחרים ולהשתמש בחיפוש המתקדם למציאת בני משפחה אבודים. האתר מציע אזור "פרויקטים", שבמסגרתו אפשר לחבור למשתמשים אחרים למחקר גנאולוגי משותף. הממשק לא תומך בעברית.

מיליארד מסמכים. מאגר המידע ancestry.com משולב בכלי מחקר ובניית עצי משפחה שמכיל יותר ממיליארד מסמכי לידה, נישואים, פטירה, הגירה, מרשמי אוכלוסין, רישומים של מוסדות דת וצבא ומסמכים רשמיים אחרים. הוא מיועד בעיקר לאוכלוסייה אמריקאית, אבל מכיל גם מידע מ־15 מדינות נוספות – בעיקר באירופה – ומציע כלים ייעודיים למחפשי שורשים יהודיים. המינוי אינו זול – מ־25 דולר לחודש למינוי שמעניק גישה גם למאגרי מידע מחוץ לארצות הברית – אבל חלק גדול ממקורות המידע פתוחים גם ללא מנויים, הממשק ידידותי מאוד לשימוש והאתר מציע מדריכים שימושיים בנושאים כמו חיפוש שמות מסובכים ואיתור רמזים במסמכי פטירה.

בתי קברות בפולין. בעלי שורשים בפולין עשויים למצוא תועלת במאגר המידע של בתי הקברות היהודיים בפולין cemetery.jewish.org.pl. האתר מכיל רשימות של הקבורים ביותר מ־30 בתי קברות במדינה, כולל שמות, תאריכי לידה ופטירה, מיקום חלקת הקבר בתוך בית הקברות וצילומי המצבות. אפשר לחפש לפי כל אחד משדות המידע או לדפדף באופן חופשי ברשימות.

900 מיליון מקורות. אחד הוותיקים באתרי הגנאולוגיה הוא geneanet.org, שמציע חיפוש ביותר מ־900 מיליון רשומות, בהן עצי משפחה שהרכיבו משתמשי האתר, ארכיונים דיגיטליים, ספרים ומגזינים, מאגרי תמונות ומקורות נוספים. הוא כולל מערכת לבניית עץ משפחה מקוון, ומציע את האפשרויות הבסיסיות חינם אין כסף ואת הגרסה המתקדמת ב־40 יורו בשנה.

בסיס ישראלי. באתר העמותה הישראלית לחקר שורשי משפחה isragen.org.il,  אפשר למצוא, בין היתר, אינדקס מקיף ושימושי של כלים ועזרים מקוונים מהארץ והעולם למחקר גנאולוגי.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
אזהרה מפני myheritage
אתם תעבדו קשה כדי לאסוף חומר ותשלמו ל myheritage כדי להציג את פרי עמלכם. בנוסף לכך האתר לא יגן מפני גנבת המידע שטרחתם ואולי אף שילמתם בעבורו. כשתזדקקו לתמיכה תגלו שלחברה זו יש סדר עדיפויות ברור: דוברי אנגלית ומנויים כבדים. דוברי עברית נותרים מחוץ למעגל, או שתקבלו תשובה בעברית עילגת פרי תרגומו של המחשב. לדעתי עדיף להקים אתר משפחתי משל עצמכם ולא לפרסם אצלם דבר. מהשרת שלכם תקבלו יותר תמיכה ותוכלו להגן על המידע ולהחליט למי יש זכות לראות את החומר ולהשתמש בו. בהצלחה.
19.04.12
לכל התגובות