אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פישר: "אנו לא עומדים לפני פירוק גוש היורו או משבר בארה"ב" צילום: מיקי אלון

פישר: "אנו לא עומדים לפני פירוק גוש היורו או משבר בארה"ב"

נגיד בנק ישראל באוניברסיטת בר אילן: "בעיית העוני בארץ מאד רצינית - אי אפשר להמשיך במסלול הזה"

17.04.2012, 18:54 | גיא בן סימון

"אנו לא עומדים לפני פירוק גוש היורו או משבר בארה"ב אך לא ניתן לדעת מה יהיה בשנה שנתיים הקרובות", כך אמר נגיד בנק ישראל באוניברסטית בר אילן בכנס שכותרתו: "אי-וודאות בעולם והמדיניות הכלכלית בישראל".

"מה שקורה באירופה זה המשך המשבר מ-2007-8. המצב בגוש היורו יותר טוב אבל עדיין לא טוב", הוסיף פישר. לדבריו יש דאגה לגבי ספרד אך להבדיל מפורטוגל ויוון ספרד היא משק גדול.

"אנחנו עדים לסימנים חיוביים באירופה כמו זה שהבנק המרכזי החל במדיניות מרחיבה", אמר פישר והביא לדוגמא את הורדת הריבית עם כניסתו לתפקיד של נשיא הבנק המרכזי מריו דראגי. "לראשונה בהיסטוריה הם נתנו הלוואות לבנקים בריבית מאד נמוכה בעוד שבנקים מרכזיים מלווים בדרך כלל ללילה או לחודש", הוסיף ורמז להתעוררות מקבלי ההחלטות.

"אם ארה"ב תצליח לפתוח את הבעיה התקציבית לאחר הבחירות, היא תוכל לחזור לצמיחה בדומה לשנים שלפני המשבר", אמר פישר. עם זאת, "הבעיות באירופה הרבה יותר עמוקות. יש החושבים כי יש מדינות שיסתדרו יותר טוב ללא גוש היורו אך היה להן תקופה ארוכה עם שערי חליפין במטבע שלהן ללא גוש היורו - וזה לא הרשים כל כך מאחר והן הגיעו לגוש היורו בגלל בעיות אינפלציה".

"ב-2012 אנו צופים צמיחה נמוכה יחסית, ואנו מצפים שתהיה התאוששות מסוימת ב-2013, תלוי מה יקרה באירופה. רוב אי הוודאות במשק מגיעה מהעולם", אמר פישר. לדבריו, ניתוח המשק המקומי מתחיל בניתוח הסחר העולמי שנראה לא מבטיח בשנה הקרובה. "עם מיתון נוכל להתמודד, אך אם זה יהפוך למשבר פיננסי יהיה הרבה יותר קשה לנו".

"במשך 4 השנים האחרונות חשבנו שצמיחה של 3% בארה"ב נחשבת מכובדת, אך כעת יש 2% צמיחה וכולם שמחים, זה הרבה יותר טוב ממה שקורה באירופה. כל עוד מדובר במיתון - נוכל להתמודד, אם מדובר במשבר פיננסי אז יהיה לנו קשה להתמודד עם זה".

"המערכת הפיננסית שלנו יעילה יחסית ביכולת לקבל אשראי"

"בין השאלות שעולות: מה הבעיה הכי גדולה? או איך אתם מעריכים את החשיבות של כל מני מגבלות כמו אלו על ההיצע, הביקוש ומגבלת מימון?", הביא פישר דוגמא לאתגרים הניצבים מול המשק המקומי. לדבריו, במשך כל התקופה וכמעט בכל תחום, כמו: תחבורה, תקשורת ותעשייה, לא מעניקים חשיבות גדולה למחנק אשראי כמו זה שבתחום הבנייה.

"למה אנו שומעים את הרעש סביב מחנק אשראי? משום שיש אנשים שקשה להם להשיג אשראי. יש צורך לאשראי במיוחד למימון השקעות נדל"ן. מאמצע 2010 עד היום אין לנו נתונים חדשים אך יש הרבה פחות רעש, לפיכך ניתן למדוד את מצוקת האשראי ולומר כי זו ירדה מאז".

"האשראי החוץ בנקאי החל לגדול לאחר החלטת ועדת בכר. הבנקים הצליחו לספק את דרישות העסקים מאז המשבר. חברות קטנות ובינוניות סובלות ממצוקת אשראי, אבל זה תמיד היה ככה, ואני שמח על תוכנית האוצר לספק קרן, כאשר אחת דרישות המכרז היא כמה אשראי הבנק מבטיח מעל זה שמציע האוצר. המערכת הפיננסית שלנו יעילה יחסית ביכולת לקבל אשראי".

"בעיית העוני בארץ מאד רצינית"

"בעיית העוני בארץ מאד רצינית - אי אפשר להמשיך במסלול הזה", אמר פישר. "יש סיבוך שאני לא רוצה להיכנס אליו, אבל מה שקורה אצל החרדים והערבים זו עלייה נמשכת בשיעורי העוני. אני לא מאמין בנתונים האלה אבל אלה הנתונים שיש.

"למה אני לא מאמין בנתונים האלה? כי אני מניח שקשה להשיג את המידע לגבי ההכנסה של כל אחד", הוסיף פישר.

לדבריו, סיבה נוספת לעלייה בשיעור העוני בקרב מגזרים אלו היא גודל המשפחות וכי אחוז הנפשות מתוכן ללא עבודה עולה כל הזמן. לדבריו, "הכנסתם של האנשים במגזרים אלו, בין אם דרך קיצבאות או עמותות, לא עולה כמו קצב עליית ההכנסה במשק".

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
אצל החרדים מדובר במעגל קסמים
כדי לקבל קיצבאות והטבות בשיכון, צריך הרבה ילדים. כדי לממן ילדים, צריך הרבה הטבות וקצבאות. בכל מקרה אסור לעבוד כי תאבד הקצבאות וההטבות. לא תעבוד, תמיד תהיה תלוי בקצבאות ובשביל זה צריך הרבה ילדים..... במקום לעודד אנשים להוליד מספר ילדים שבהם יוכלו לתמוך, מעודדים ע"י תנאי הקבלה של הקצבאות להוליד הרבה מעבר היכולת הכספית לטפל בהם. אם יגבילו קצבאות ילדים עד ל-4 בלבד, יתנו מענק להורים שעובדים ולהם יותר מ-3 ילדים ולא יתנו מענק לימודים לאברכים, יצאו יותר לעבודה ויולידו פחות ילדים.
אמיר , י-ם  |  17.04.12