אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המס שנתניהו קיווה שכולם כבר שכחו צילום: נועם מושקוביץ

המס שנתניהו קיווה שכולם כבר שכחו

ארבעה חודשים אחרי שוועדת הכספים הפילה את מס העשירים - הוא קם לתחייה. לקראת מושב הקיץ של הכנסת, יו"ר הוועדה מבקש לדון מחדש במיסוי על בעלי ההכנסות הגבוהות, אך בשביל זה הוא זקוק לאישורו של נתניהו. הבעיה היא שהדיבורים הגוברים על בחירות באופק עלולים לגרום לראש הממשלה לסרב

18.04.2012, 07:01 | תומר אביטל והדר קנה

ארבעה חודשים אחרי שיו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני קבר את מס העשירים, כעת הוא קורא לממשלה להחיותו מחדש. גפני, אשר במסגרת אישור פרק המיסוי בדו"ח טרכטנברג בכנסת בדצמבר האחרון, הסיר את ההמלצה להעלות ב־2% את מס ההכנסה לבעלי שכר חודשי של יותר מ־83 אלף שקל - מעוניין להעלות את הנושא לדיון מחודש בוועדה ומבטיח לאשרו. אלא שכדי לעשות זאת הוא זקוק כעת לקבלת אישור מצד ראש הממשלה בנימין נתניהו והשרים, היות שמדובר בצעד ממשלתי משמעותי - ועוד לא ברור אם אישור כזה יתקבל.

פרק שינוי מדיניות המיסוי - כולל הסעיף המבקש לגרוע מהכנסות העשירים בישראל - כבר אושר באוקטובר ובנובמבר 2011 על ידי ועדת הכספים, הממשלה ורשות המסים. אלא שבעת הגשתו לאישור בקריאה בכנסת בדצמבר, סעיף מס העשירים נשמט.

מס העשירים, או בשמו המקצועי "מס יסף", יועד לכאורה לאוזני מעמד הביניים. הוא אמור היה לחול על אזרחים שהכנסתם השנתית היא יותר ממיליון שקל, ואמור היה להתווסף למס ההכנסה ולהיות מוטל לא רק על שכר, אלא גם על הכנסות מדיבידנדים, מריבית ומרווחי הון. על פי הערכות של ועדת טרכטנברג, החלת המס היתה אמורה להכניס כ־400 מיליון שקל לקופת המדינה בשנת 2012.

מקורבים לוועדת הכספים הסבירו בחודש דצמבר כי גפני חשש שהשינוי המוצע לא יפגע רק בעשירים אלא גם במי שחסכו כספים ויהיו מעוניינים להוציאם על מטרה ספציפית. "מה יעלה בגורלם של קשישים שמכרו את דירתם ורוצים לעבור לדיור מוגן?", תהו אז מקורבי גפני, שזכה לתמיכת נתניהו. בדיקת "כלכליסט" העלתה אז כי על גפני הופעלו לחצים מצד ארגוני העצמאים בישראל ולשכות עורכי הדין ורואי החשבון.

אלא שבאחרונה הגיע משרד האוצר להסדר עם גפני, כזה אשר ריצה אותו וגרם לו לשנות את עמדתו. על פי הסדר זה, קשישים ואנשים מן השורה שיתכוונו למשוך סכום גדול שעליו אמור יהיה להיות מוטל מס העשירים יוכלו לפרוס את סכום המשיכה כך שלא יחול עליו המיסוי המעודכן.

הבעיה הנוכחית היא שלמרות המהפך בעמדתו של יו"ר ועדת הכספים, קיים חשש שיהיה קשה לסנכרן מחדש את כלל הגורמים כדי להוציא לפועל את המהלך. "ההחלטה על כך אינה בידיים של ועדת הכספים אלא בידי הממשלה", אמר אתמול גפני ל"כלכליסט". "ברגע שיוחלט על המס, אנו נדון בו ונאשר אותו".

לחצים על נתניהו

 

אולם עד שהכדור יתגלגל בחזרה אל גפני ואל חברי ועדת הכספים עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת בחודש מאי - עתידו של מס העשירים לא ברור. כדי להכריע בסוגיה הזו יצטרך נתניהו להתמודד עם שורה של שיקולים מורכבים, כמו גובה הגירעון הצפוי. אף שבשיחות סגורות ראש הממשלה מגדיר את מס העשירים "סימבולי", גורמים מקצועיים באוצר סבורים שמס העשירים יעבה את קופת המדינה במאות מיליוני שקלים.

למרות זאת, בעקבות רוחות הבחירות המנשבות באוויר, נראה כי השיקול בקידום המס יהיה בסופו של דבר פוליטי גרידא. מנגנון הלחצים המופעלים על נתניהו מסתבך והולך. מצד אחד ניצבים בעלי ההון והשמנת העסקית, שייפגעו מהחלת מס העשירים. נתניהו, הרואה עצמו כ"מגן הסקטור העסקי", יתקשה לצאת נגד אלה.

ישראל לא לבד הרפובליקנים בארה"ב קברו את מס העשירים אובמה הזדרז להשמיץ את הרפובליקנים לאחר נפילת ההצעה: "בחרו פעם נוספת בהקלות מס לעשירים על חשבון מעמד הביניים" ארז רומס ויואב בורנשטייןלכתבה המלאה

אלא שבצד השני עומדת המחאה המתעוררת. לאור הקיץ הקרב, נבחרי הציבור, לרבות שרי ישראל ביתנו והליכוד, עשויים לרצות להתהדר בנוצות חברתיות ולכן עשויים לקדם בעצמם צעדים דומים. נתניהו יתקשה לאפשר למישהו אחר לגזור את הסרט החברתי.

כך או כך, אם התיקון אכן יגיע לכנסת מחדש, חברי ועדת הכספים - העומדים בפני פריימריז ובחירות - ייאלצו למצוא נימוקים משכנעים יותר כדי להפיל פעם נוספת את אחת הבשורות החברתיות המשמעותיות שהציע דו"ח טרכטנברג.

"המשחק הוא פוליטי"

 

חיזוק למס העשירים העניק אתמול מי שעד לא מזמן היה אחראי למיסוי בישראל. יהודה נסרדישי, לשעבר מנהל רשות המסים ומי שישב בוועדת המסים של טרכטנברג, אמר ל"כלכליסט" כי "קיבלנו החלטה להטיל מס עשירים שאמור להכניס לקופת המדינה כמעט חצי מיליארד שקל בשנה, וזה סכום לא מבוטל שיכול לממן הרבה מההמלצות האחרות בדו"ח. לדעתי מדובר במס נכון וראוי, גם אם למראית עין, כי אנשים בעלי הכנסות גבוהות יישאו בנטל נוסף".

פרשנות מס צודק, אבל גם בעייתי מאוד מס העשירים אמור לחול גם על רווחי הון, אלא ששיעור המס על רווחים אלה כבר גדל באחרונה אמנון אטד, 2 תגובותלכתבה המלאה

"בגילוי לב", נסרדישי הוסיף בנחרצות, "לטעמי, זה לא יהיה כל כך נורא אם אנשים המשתכרים יותר מ־80 אלף שקל בחודש ישלמו יותר מס הכנסה".

גורם בכיר ברשות המסים התייחס אתמול גם לעובדה שבמשך ארבעה חודשים לא הועלה מחדש נושא מס העשירים על ידי ח"כ גפני. לדבריו, לא נעשו מאמצים לפתור את הבעיה. “אם היו רוצים להעביר את מס העשירים, לא היתה בעיה והיו כבר מוצאים פתרונות. כנראה שבמקרה זה מישהו מלמעלה לא מעוניין שהחוק יעבור. המשחק פה הוא פוליטי".

טרם התקבלה תגובת לשכת ראש הממשלה נתניהו.

תגיות

53 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

50.
ל-39 : הצעות כמו שלך יחזירו אותנו לתקופת האבן
כל הזמן מדברים על זה, שאנחנו רוצים להיות כמו מדינות המערב הנאורות. אתה מכיר ולו מדינה אחת שהצעה כזאת נדונה בה ברצינות? וזה לא במקרה. קודם כל, סידור כזה ייצור כאן את מדינת האח הגדול, כאשר כל פעולת קנייה של כל אזרח תהיה רשומה במחשבים של המדינה. ככה יהיה מאגר מידע, שיכיל לא רק את כל הפעולות הכלכליות של אדם, אלא בעקיפין גם מידע מקיף על איפה הוא היה בכל זמן. מבחינת התוצאה, זה פשוט לא יעבוד. זה פשוט יגרום לכלכלה שחורה בסגנון ברית המועצות, כאשר אנשים התנתקו לגמרי כלכלית מהמדינה ופשוט ניהלו סחר חליפין של סחורות ושירותים בלי להשתמש בכסף בכלל.
מרק לוגובסקוי , רמת גן  |  18.04.12
לכל התגובות