אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יש סלולרי בלי אש: האם באמת מסוכן לדבר בתחנות דלק? צילום: גיל נחושתן

יש סלולרי בלי אש: האם באמת מסוכן לדבר בתחנות דלק?

למרות שלטי האזהרה התלויים בתחנות הדלק, אין כל הוכחה לכך שמכשירי טלפון יכולים להצית אש בעת תדלוק. למעשה, חשמל סטטי מסוכן הרבה יותר, אבל איש אינו טורח להזהיר מפניו

19.04.2012, 17:25 | עומר כביר
  • יש לכם שאלות טכנולוגיות לגיקיפדיה? שלחו אותן לאימייל tech@calcalist.co.il

 

בטח שמעתם את הסיפור הזה: מישהי ענתה לטלפון סלולרי בזמן תדלוק הרכב ומיד נוצרה במקום שריפה, שגרמה לכוויות קשות שלה; מכשיר הסלולר של נהג שנח בכיס צלצל דווקא ברגע התדלוק, מיד התפשטה אש וכתוצאה מכך הוא סבל מפגיעות קשות במבושיו.

החשש מהתלקחות הטלפון הסלולרי בעת תדלוק, לכאורה מניצוץ שהמכשיר יוצר ומצית את אדי הדלק המרחפים באוויר, כל כך גבוה - עד שלפני כמה שנים ועדת הכלכלה של הכנסת אף קבעה תקנות מחמירות האוסרות לדבר במכשירים סלולריים בעת תדלוק, ומטילות על העוברים עליהן קנס כבד בגובה 12 אלף שקל. בכל תחנה ניתן למצוא שלטים שמזהירים כי אסור לדבר בטלפון תוך כדי תדלוק הרכב. העובדה שיצרניות המכשירים עצמן הזהירו בעבר מפני הסכנה רק הגבירה את החששות עוד יותר.

אף גוף לא מצא הוכחות מוצקות

אבל גם כאן מדובר, למעשה, בלא יותר ממיתוס מודרני נטול כל ביסוס, שהופרך כבר על ידי גורמים אמינים ומנוסים. תוכנית הטלווזיה המוכרת "מכסחי המיתוסים" בחנה את הנושא לעומק והגיעה למסקנה שמדובר בשמועה ותו לא. גם האתר Snopes.com, המתמחה בהפרכת שמועות, בדק את העניין ולא מצא הוכחות. האתר התמקד במכתבי שרשרת המספרים על מקרים מזעזעים שבהם טלפון סלולרי גרם לשריפה בתחנת דלק. לדברי האתר, לא נמצא כל מקור אמין התומך בתיאורים אלו.

למעשה, לפי הודעה שפרסם בעבר CTIA, הארגון שמייצג את תעשיית הסלולר בארצות הברית, אין כל ראיה לכך שטלפון סלולרי גרם אי פעם להתלקחות או לפיצוץ בתחנת דלק, בשום מקום בעולם. "טלפונים סלולריים לא גורמים לתחנות דלק להתפוצץ", קבע הארגון. "האזהרות שנתלות בתחנות דלק רק מנציחות את המיתוס". ארגון הפטרוליום האמריקאי פרסם גם הוא הודעה ברוח דומה.

תדלוק. אף הוכחה שהסלולרי מסוכן, צילום: shutterstock תדלוק. אף הוכחה שהסלולרי מסוכן | צילום: shutterstock תדלוק. אף הוכחה שהסלולרי מסוכן, צילום: shutterstock

לדברי מומחים, לא ברור גם אילו רכיבים בטלפון הסלולרי עלולים להביא להתלקחות. יש שטענו שמדובר בסוללות של המכשיר, ואולם, מדובר בסוללות הדומות במובנים רבים למצבר של הרכב - שהמתח החשמלי בו גבוה בהרבה, והוא כמובן לא הוכרז כגורם לשריפות ודליקות בתחנות דלק. בעמדה זו תומך גם הרגולטור הממשלתי: נציבות התקשורת הפדרלית, ה־FCC. "אין שום ראיה לכך כי הדיווחים על התלקחות כתוצאה משימוש בסלולר נכונים", נכתב בהודעה באתר הנציבות.

"תעשיית הסלולר ערכה מחקרים מקיפים בסוגיה. המחקרים הגיעו למסקנה שאמנם מבחינה תיאורטית ייתכן שסוללת המכשיר תגרום להתלקחות אדי דלק תחת תנאים מאוד ספציפיים. אין שום מקרה מתועד שבו קרה הדבר. מחקרים מדעיים לא מצאו קשר מסוכן בין טלפונים סלולריים לאדי דלק".

במחקר שנערך באוניברסיטת קנט ופורסם לפני כמה שנים נבדקו כ־240 שריפות שפרצו בתחנות דלק לאורך 11 שנה, והמשותף לכולן היה ההנחה הראשונית כי הסיבה לשריפה היא טלפון סלולרי. בכל המקרים, בסופו של דבר, התברר שהאחריות להתלקחות לא מוטלת על הטלפון.

מתדלקים? אל תיכנסו לרכב

 

וממה כן צריך להיזהר? חשמל סטטי הוא גורם סיכון גבוה הרבה יותר מטלפונים סלולריים, במיוחד אם הוא נפרק כאשר הנהג מוציא את משאבת הדלק בתום התדלוק. כמה מקרים מסוג זה היו בין הגורמים להתפשטות מיתוס הטלפון הסלולרי, שנתפס כחשוד המיידי להתלקחות.

יש דרך פשוטה מאוד למנוע התלקחות זו: לא לחזור לרכב בזמן התדלוק. אם כן נכנסתם לרכב, רצוי לגעת בגוף מתכתי כלשהו המרוחק מפיית התדלוק ומהמשאבה, כדי לפרוק חשמל סטטי בנקודה בטוחה יחסית.

תגיות

20 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

19.
גם הרכב לא עומד בתקני סביבה נפיצה,
שטויות במיץ גזר. התקנים הללו לרוב מדברים על ציוד גורם ניצוץ (בעיקר מנועים וסלילים חשמליים, כגון סטרטר, דיסטריבוטור, אלטרנטור, הכזה של הנעילה המרכזית וכיוב'). סוללה שנופלת על הכביש ועושה ניצוץ? תגידו לי אתם חיים בסרט? תחשבו על מה שאומרים לכם לפני שאתם פולטים את זה בחזרה לעולם. האם נפילה של אקדח תדלוק, שעשוי ממתכת, ומכיל דלק, מסוכנת יותר או פחות? מה עם פורקי חשמל סטטי אשר גורמים לניצוצות, ציוד הספק כגון מגברים של מעל 100W, וזה לפני ציוד שיש על כלי רכב שאיתו הם נכנסים לתדלק. ומעבר לכל- האם זה בטיחותי לתת למפעיל הגרוע ביותר בעולם, כלומר האדם הממוצע, להפעיל מתקן מתוחכם ומסוכן לתדלוק מכוניות? אהבתי במיוחד את התגובה של ההוא שהיה בדיון, קל לקבוע תקנה אבל כדי לבטל אותה צריך להוכיח שהיא לא נכונה. כמו חוק הספורט המוטורי. אידיוטים (לא) רק בישראל.
רון  |  20.04.12
18.
חוסר הבנה ענק!
מעניין מאוד שאף אחד מהמומחים לא לקח בחשבון את הדבר העקרי והוא שהתנעה של מנוע ע"י הסטרטר מיצרת ניצוצות עצומים ועוד באיזור הכי מסוכן - קרוב לכביש ,ששם יהיו עודפי הדלק שנשפכן. היו צריכים לחייב לא לכבות מנוע ובמיוחד מנועי דיזל שלא מייצרים ניצוצות בזמן פעולתו. במקום זה עושים תקנות מטורפות על סמך שמועות וחוסר הבנה.
עוזי , צפון  |  20.04.12
16.
הבלים
למרות השלטים והתקנות, ברור שמאות אנשים מדי יום מדברים בזמן השהיה בתחנות דלק. אף אחד לא נמנע מלענות לשיחה שמגיעה אליו רק מפני שהוא בתחנה באותו זמן. בהרבה מכוניות ישנן דיבוריות, ואם הנוסע שליד הנהג מדבר תוך שהנהג נכנס לתדלק - די ברור שהוא לא מפסיק את השיחה. למרות השלטים והתקנות, אילו היתה אמת בסיפור, לפחות עשרות מקרי התפוצצות היו קורים מדי יום (!). כמו שמוסבר בכתבה, המצבר שבכל מכונית הרבה יותר גדול, יותר חשוף ונושא מתח ומטען חשמלי גדולים בכמה סדרי גודל מטלפון סלולארי. האגדה האורבאנית על הצתות דלק מטלפון נייד היא הבל גמור. גם הדרישה לכבות את המנוע היא קשקוש, כי הרי ברור שכל רכב שדומם, יניע מיד אחר כך כדי להמשיך בנסיעתו. אם מנוע פועל היה מסכן תחנות דלק, הן היו מתלקחות בהמוניהן מדי יום.
אמיר , כפר סבא  |  20.04.12
לכל התגובות