אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט" - גורב: "היה צריך לשנות את החלום של אלווריון" צילום: אוראל כהן

בלעדי ל"כלכליסט" - גורב: "היה צריך לשנות את החלום של אלווריון"

מנכ"ל אלווריון היוצא הודף את הביקורת כלפיו: "בנסיבות שהשתנו, היה צריך לבצע התאמות ולשנות את הכיוון שבו פעלה החברה. לאלווריון יש כיום את הבסיס הנדרש להצליח בהמשך"

22.04.2012, 06:55 | שניר הנדלר

חצי ביקורת רבים הופנו כלפי ערן גורב מאז מונה לפני כשנתיים וחצי למנכ"ל אלווריון. גורב, שהביא עמו ניסיון רב במכירות שאותו צבר באמדוקס ובנייס, הובא לאלווריון כדי לבלום את הידרדרות ביצועי החברה ולהחזיר אותה לפסים של צמיחה.

ערן גורב, צילום: אוראל כהן ערן גורב | צילום: אוראל כהן ערן גורב, צילום: אוראל כהן

בפועל, הפסדי אלווריון העמיקו, קופת המזומנים שלה נשחקה, ולפני שבועיים ספקית ציוד התקשורת האלחוטי בפס רחב אף נאלצה לצאת באזהרת רווח לרבעון הראשון של 2012. ביצועי אלווריון בתקופת כהונתו של גורב השתקפו בצניחה של 84% במניית החברה.

גם תגובת המשקיעים להודעה על פרישתו של גורב והחלפתו בחזי לפיד - זינוק של 22.5% במניית החברה בוול סטריט - ודאי שלא הוסיפה למצב הרוח של גורב. אלא שחרף המספרים הלא מעודדים, גורב מסרב לראות בתקופתו ככישלון.

בראיון בלעדי ל"כלכליסט" הוא הודף את הביקורת שהופנתה כלפיו, מודה שחלום ה־WiMAX לא היה ממשי, ומשוכנע שהמהלכים האמיצים שביצע עם הנהלת אלווריון יחזירו את החברה לפסים של צמיחה.

עד לפני כשנה אלווריון התמקדה בשוק מפעילי התקשורת. אלא שעיכובים במכרזי תקשורת גדולים בארצות הברית ובהודו הביאו לפגיעה קשה בהכנסותיה. גם העובדה שרבים מלקוחותיה של אלווריון העדיפו לרכוש ציוד המתאים לטכנולוגיית הדור הרביעי — LTE — המתחרה לטכנולוגיית ה־WiMAX של אלווריון — הרחיקה את החברה ממכרזים רבים.

גם במכרזים אליהם ניגשה אלווריון היא נתקלה בתחרות קשה, בעיקר מצדן של ענקיות סיניות כמו חואה־וויי ו־ZTE, שאילצה אותה לא פעם למכור את המוצרים שפיתחה במחירי הפסד.

"ויתור שהיטיב עם החברה"

 

בשל התחרות העזה החליטה אלווריון להפנות את הזרקורים משוק מפעילי התקשורת — "הלחם והחמאה" של החברה — ולעבור להתמקד בתחום הארגונים שכולל מכירת ציוד תקשורת אלחוטי לעיריות, אוניברסיטאות וחברות אחרות. בתחום זה העסקאות אמנם מבוצעות בהיקפים קטנים מאלו של שוק מפעילי התקשורת, אולם ההכרה בהכנסות מהן מהירה יותר וגם התחרות בתחום זה קלה יותר.

במקביל להחלטה להתמקד בתחום הארגונים, הודיעה אלווריון על כניסתה לשוק פתרונות התקשורת המשלימים לדור השלישי והדור הרביעי. אלווריון נכנסה לתחום אנטנות ה־DAS — אנטנות קטנות המאפשרות קליטה סלולרית טובה יותר במתחמים סגורים — ולצורך כך רכשה את חברת קלירטון הישראלית ב־4 מיליון דולר במאי אשתקד.

חצי שנה לאחר מכן אלווריון רכשה גם את וויביון שפיתחה אנטנות מסוג Wi-Fi לתקשורת אלחוטית, המסוגלות לשדר בטווחים ובעוצמות משודרגים ולשרת במקביל 250 משתמשים (במקור תקן ה־Wi-Fi אפשר שידור לטווחים קצרים של עשרות מטרים).

כל אלה מביאים את גורב למסקנה כי לא ניתן לראות את תקופתו ככישלון. "אני חושב שהדבר החשוב ביותר בתקופתי כמנכ"ל אלווריון הוא שהצלחנו להתניע ולהתקדם בתהליך האסטרטגי כדי לשנות את הכיוון שבו פעלה החברה", אומר גורב. "ההתמקדות המאוד חזקה שהיתה לחברה בטכנולוגיה ובשוק ספציפי הביאה אותי ואת הדירקטוריון למסקנה שצריך לבצע שינוי, וזה מה שהתחלנו לעשות. ייצרנו לחברה מנוע צמיחה חשוב בדמות הרכישה של וויביון, ואני חושב שהחברה תוכל להמשיך ולבנות את מנוע הצמיחה שייצרנו ולהשיג הצלחות. עם זאת, דברים כאלה לוקחים זמן.

"במקביל, בעולם המסורתי של החברה — WiMAX — עברנו להתמקד בפרויקטים רווחים ויציאה מכמה פרויקטים עם עלויות כבדות בצדם שהכבידו על החברה. נכון, זה הביא לירידה בשורת המכירות, אבל בהסתכלות אסטרטגית, זה היה ויתור שהיטיב עם החברה. בנוסף, הדבר שהכי חשוב בעיניי, יותר מאשר תוצאות של רבעון זה או אחר, הוא שזיהינו את החשיבות שיש לנכסים של החברה בשוק הארגונים. אני מאמין שלאחר שאלווריון תסיים את הפיתוח בתחום הזה, היא תתחיל גם לייצר תוצאות עסקיות טובות יותר".

איך אתה מסביר את הפער האדיר בין הציפיות בשוק לבין הביצועים של אלווריון ושלך בפועל?

"אני חושב שהאתגר שלקחתי על עצמי כשהגעתי לאלווריון היה אתגר מורכב מאוד. במשך תקופה ארוכה אלווריון היתה 'חברת חלום'. לא אני טבעתי את המושג הזה, אבל שמעתי אותו בתעשייה כשהגעתי לחברה. אלווריון נבנתה תחת אמונה שהפעילות של החברה בשוק המסורתי שלה — בטכנולוגיית ה־WiMAX למפעילים קטנים ובינוניים — יכולה לקחת את החברה קדימה לצמיחה, רווחיות והישגים מאוד משמעותיים לאורך ציר הזמן. בנסיבות שהשתנו בתעשייה היה צריך גם לשנות את החלום של אלווריון ולבצע את ההתאמות כדי לדאוג שהיא תצליח בהמשך הדרך".

אז אתה מודה שאלווריון טעתה בהתעקשות שלה בנושא פעילות ה־WiMAX?

"עד שהגעתי לאלווריון, הן בתעשייה והן בעיתונות הישראלית ראו את אלווריון — וגם ככה היא ראתה את עצמה — כחברה שתלך מאוד רחוק עם הטכנולוגיה הזאת. אני חושב שאלווריון הצליחה באופן מאוד מרשים לייצר תעשייה, דבר שלא רבות מהחברות בעולם כולו וגם בישראל עשו בשוק מורכב כל כך כמו שוק התקשורת. אני חושב שאלווריון הציגה צמיחה משמעותית והגיעה לפוזיציה מרשימה בשוק הזה, ומכאן ההישגים הרבים שהיו לקודמיי בתפקיד ולצוות של אלווריון. אך המציאות השתנתה בשוק ונאלצנו להתמודד עם מחנק האשראי ושינויים טכנולוגיים, כך שנאלצנו להסתכל על השוק בצורה שונה. זה לא אומר שהחלטות קודמות היו שגויות, הן היו נכונות לנקודת הזמן שבה הן התקבלו".

ואתה לא קיבלת החלטות שגויות?

"מי שעושה בדרך כלל גם טועה מעת לעת. זה נכון לא רק לאלווריון ולא רק לי, וזה נכון גם לי וגם לאלווריון. אבל אני חושב שנהגנו בתקופתי ביושר מקצועי רב ואם אומץ רב הסתכלנו למציאות בעיניים והחלטנו על השינוי במיקוד האסטרטגי. קיבלנו את ההחלטות הנכונות עבור אלווריון, כשהיישום עצמו הוא תהליך שלוקח זמן. אני חושב שחלק מהצעדים שנקטנו כבר נותן את אותותיו כמו הרכישה של וויביון והשילוב שלה בפעילות החברה. אני בהחלט חושב שעשינו כברת דרך מאוד משמעותית וחשובה להצלחת אלווריון בעתיד".

"רגשות מעורבים"

 

לאחרונה הופנתה כלפי גורב ביקורת לגבי אופן תפקודו כמנכ"ל, אולם לדבריו, "השתדלתי ואני חושב שהצלחתי לא לעסוק בנימה האישית או בביקורת אישית שמעת לעת עלתה בעיתונות. אני חושב שלא היה בביקורת הזו שום דבר ענייני, אני חושב שהביקורת לא היתה רלבנטית לפעילות של אלווריון".

כעת, עם פרישתך מאלווריון, אתה חש הקלה?

"אני ברגשות מעורבים עכשיו. אני אוהב את האנשים בחברה, ואני חושב שיש אנשים מצוינים שעובדים קשה למען הצלחת החברה. זה לא טריוויאלי למנכ"ל לקבל החלטה של שינוי אסטרטגי, וזה גם לא טריוויאלי לצוות שבמשך תקופה ארוכה הלך בכיוון מסוים ונדרש כעת לבצע את השינויים. במובן הזה, הפרידה מהאנשים באלווריון לא קלה לי.

מה יהיה עתידם של האנשים שנשארים באלווריון?

"אני חושב שהמנכ"ל הנכנס מביא עמו המון ניסיון בתעשייה וביישום של תהליכים אסטרטגיים ושינוי כיוון. אני משוכנע שהוא יעשה עבודה מצויינת ביחד עם ההנהלה הטובה של אלווריון, עם צוות העובדים המצוין והדירקטוריון התומך. אני במובן הזה אשמח ומצפה לקרוא ולשמוע שהחברה מצליחה".

יש לאלווריון מקום כחברה עצמאית?

"כן, יש לה נכסים רבים אפילו בדמות האנשים, הטכנולוגיות, בסיס הלקוחות. הדרך להצלחה עתידית של החברה עדיין כרוכה בעבודה רבה וצריך לסיים את התהליכים שהתחילו בתקופתי. זה לוקח זמן, אבל אני משוכנע שיש לחברה הבסיס הנדרש להצליח בהמשך כחברה עצמאית".

"אלווריון בכיוון הנכון"

 

חזי לפיד, מחליפו של גורב, היה מנכ"ל אינוויב עד שזו נרכשה על ידי אלווריון ב־2003 מ־ECI. בתפקידו האחרון הוא כיהן כיו"ר וכמנכ"ל אקסרה עד שזו נרכשה על ידי דרגון־וויב לפני שנה וחצי.

לאור הניסיון של לפיד, נראה שהדירקטוריון מינה אותו כדי להכין את החברה למכירה?

"אני יודע שחזי מתכוון להמשיך בכיוון האסטרטגי הנוכחי של החברה, ושגם הדירקטוריון, גם ההנהלה וגם חזי מאמינים שזה הכיוון הנכון וצריך להמשיך ביישום התוכנית האסטרטגית. אם ההנהלה או הדירקטוריון יחליטו שנכון עבור החברה להימכר, אז כמובן שהם יכולים לעשות את זה. אני אישית לא מודע לכך שזאת הסיבה שבגינה הביאו את חזי לפיד".

הטכנולוגיה של אקסרה מאפשרת לספקיות תקשורת להמיר מידע המגיע מרשתות שונות ובהן ה־WiMAX, כך שיתאים לרשת המסורתית. לכן, ההחלטה של דרגון־וויב לרכוש את אקסרה הופכת את אלווריון למועמדת לרכישה על ידי דרגון־וויב.

אתה מוצא סינרגיה בין אלווריון לדרגון־וויב?

"השוק המרכזי שלהם הוא שוק הבקהול (מוצרים המאפשרים את הרחבת קיבולת המידע — ש"ה), אבל אנחנו בהחלט רואים אותם בשוק".

בהנחה שאלווריון נותרת חברה עצמאית, מתי היא תחזור לפסים של צמיחה?

"החברה מתכוונת בשבועות הקרובים לפרסם את התוכנית לרבעון השני, וכרגע אלווריון בוחנת את ההשפעות של תחום המוצרים לארגונים. פיתחנו פלטפורמה חדשה שמתאימה ספציפית לתחום הזה, כשהפיתוח צפוי להסתיים בהמשך 2012. עד אז לאלווריון יהיה אתגר בתקופת הביניים וראינו את זה גם בתוצאות הרבעון הראשון. שאלווריון תשחרר את הפלטפורמה החדשה היא תתחזק מאוד ותוכל לחזור לצמיחה שם".

תגיות

11 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

11.
עדיף לשתוק
קראתי בעיון את הראיון . עד כמה גיבוב של מילים יכול להיות מוצג כאסטרטגיה סדורה... פשוט לא ידע, לא יודע ,ולא ידע... עשה עליה לארץ בתנאים כלכליים מדהימים , מאוהב בעצמו לא חוסך בהגדרה, פינק את עצמו בחוסר רגישות ואטימות בטיסות מחלקה ראשונה בזמן שהכל קורס ואין לו הבנה בסיסית מה לעשות. שנתיים וחצי מצץ את החברה ויצר נזק אדיר של אובדן ערך ודרך. לא פלא שאת הודעת הפיטורים שלו קיבלו העובדים במחיאות כפיים בלתי נשלתות ופרצי שמחה. כך יעשה לאיש..... בהצלחה בתחנת השמדת הערך הבאה !
משה מלמד  |  22.04.12
10.
הביזיון המתמשך של הדריקטוריון והבעלים - שודדי החברה בצהרי היום
למנכ"ל המפוטר מגיע ציון 0 , לדריקטוריון ולבעלי המניות לא איכפת מהחברה כלל כול עוד יש בקופה מספיק מזומנים על מנת למשוך משכורות וטובות הנאה , בתי מלון מפוארים , טיסות במחלקה ראשונה וחשבון הוצאות ללא כול יחס לתרומה שלהם לחברה
א.א  |  22.04.12
7.
ערן גורב - מנכ"ל שנתן את הנשמה לחברה
ערן גורב נתן את הנשמה לחברה ועבד 24/7 כדי לקדמה. כך הוא עשה בנייס וגם באמדוקס. מה לעשות שטכנולוגיית האימקס היא פחות רלבנטית וצריך היה לעשות שינוי כיוון אותו עשה ערן באומץ. את הפירות של ההשקעה שלו בחברה כולם יראו בקרוב, וחבל שלא הוא יקצור את הפירות.
עובד שמכיר את ערן  |  22.04.12
לכל התגובות