אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
העליות בת"א הפכו את טבלת התשואות של מרץ צילום: shutterstock

העליות בת"א הפכו את טבלת התשואות של מרץ

החשיפה לחו"ל סידרה לאלטשולר שחם את ראשות טבלת התשואות ברבעון הראשון של השנה, אך הפילה אותו למקום האחרון במרץ. מנגד, אנליסט שמחזיק בחשיפה נמוכה לחו"ל וסוגר את הטבלה ברבעון, רשם בחודש שעבר את התשואה הגבוהה ביותר. שינוי מגמה?

22.04.2012, 07:44 | אסף גילעם
שוק ההון הישראלי, ואיתו ענף הגמל, מסכמים רבעון ראשון לא פשוט ב־2012. על רקע הירידה ההולכת ומחריפה במחזורי המסחר, הציג השוק המקומי ביצועי חסר לעומת השווקים בעולם: בזמן שמדד S&P 500 האמריקאי רשם תשואה מרשימה של 12% בשלושת החודשים הראשונים של השנה, ומדד יורוסטוקס 50 האירופי הוסיף 4.5% למרות משבר החובות האירופי. בישראל, עלה ת"א־100 ב־4.25% בלבד. עם זאת, במרץ החלו להופיע בשווקים סימנים ראשונים לשינוי מגמה אפשרי. בעוד שהמדד האמריקאי עלה ב־2.5%, והמדד האירופי ירד ב־2.8%, השוק המקומי הוסיף 3.3%. המהפך שהתרחש במרץ ניכר גם בביצועי קופות הגמל וקרנות ההשתלמות.

ברבעון הראשון של 2012 ממשיכה מגמת הוצאת הכספים לחו"ל, כשבשונה מהעבר המגמה הורגשה גם בבתי ההשקעות שהיו ידועים כשמרנים וממוקדים בהשקעות בישראל. בעוד שאלטשולר שחם, שידוע בחשיפה גבוהה לחו"ל, הגדיל את החשיפה, גם דש קרן השתלמות, הגבירה ברבעון את החשיפה בכ־5.5% ל־25%. גידול משמעותי בחשיפה לחו"ל נרשם גם בילין לפידות, כלל, הדס ארזים ופסגות.

אלטשולר מוביל ברבעון

בקופות הגמל ובקרנות ההשתלמות ממשיך אלטשולר שחם לככב בראש הטבלה בתשואות הרבעוניות: אלטשולר שחם גמל רשמה תשואה של 5.21% ואלטשולר שחם יהלום 5.17%, לעומת ממוצע ענפי של 4.3%. מנגד, בתשואה החודשית במרץ צנח אלטשולר לתחתית הטבלה, עם תשואות של 0.79% ו־0.66% בהתאמה, לעומת ממוצע ענפי של 1.18%. מגמה הפוכה נרשמה בבית ההשקעות אנליסט, שהציג ביצועים חלשים בתקופה האחרונה, כשקופת הגמל שלו נמצאת בתחתית הטבלה בסיכום הרבעוני עם תשואה של 3.34%. אולם במרץ, אנליסט מוביל את הטבלה עם תשואה של 1.51%.

"סיימנו את הרבעון הראשון כפי שסיימנו את 2011", מסביר יאיר לוינשטיין, מנכ"ל אלטשולר שחם גמל, "אז היינו היחידים שהציגו תשואה חיובית. הקו שלנו, של פיזור בכל העולם, מוכיח את עצמו. החודשיים ראשונים היו חזקים במיוחד בכל השווקים, ובמרץ השוק המקומי תיקן קצת יותר, ולכן התשואה שלנו קצת פחות טובה". לראיה מצביע לוישנטיין על גיוסים בהיקף של מיליארד שקל שזרמו לאלטשולר שחם במהלך הרבעון.

לוינשטיין מעריך כי לאורך השנה יהיו תקופות שהשוק המקומי יציג ביצועי יתר על שוקי העולם, אבל מדגיש כי "זו השקעה לטווח ארוך ולא תיק נזיל מנוהל שבה הלקוח רוצה בכל יום תשואה. אני מתגאה בכך שבשנה של שוק יורד הצגנו תשואה חיובית. והשנה, כשהשוק עולה אנחנו גם יותר טובים. אנחנו נמצאים כמה שנים בחו"ל, והקו שלנו הוא פיזור וסחירות גדולים מאוד. לאורך זמן אתה צריך לדעת שאתה יכול לצאת בזמן, וככל שאתה יוצא לעולם, אתה מסתכן פחות". לוינשטיין מדגיש כי "זה לא שלא צריך להיות בארץ, אבל צריך לפזר. בארץ מחזורי המסחר היו מאוד מאוד נמוכים, ואנחנו לא חושבים שאתה צריך לשים את הכסף שלך במקום שממנו אתה לא יכול לצאת". לוינשטיין סבור שהסטת הכספים של המוסדיים המקומיים לחו"ל תימשך גם בהמשך 2012.

רפי קסל, מנהל ההשקעות הראשי של אנליסט, לא נבהל מהתשואה הנמוכה שהציגה קופת הגמל בסיכום הרבעון. "כשאנחנו בונים את הפורטפוליו, אנחנו לא מסתכלים על רזולוציה של חודש, או רבעון. הראייה היא לשנים קדימה". למרות החולשה בתקופה האחרונה, אנליסט עדיין נמצא בראש הטבלה לשלוש שנים (עם ילין לפידות) עם תשואה של 50.45% בגמל ו־47.06% בהשתלמות. "אנחנו בתהליך של הגדלת החשיפה מאפס לשליש מהתיק, בעיקר במניות אמריקאיות.

"אצלנו בולטת האחזקה הנמוכה באג"ח ממשלתיות לטווחים ארוכים ובינוניים שנסחרות בתשואה מייצגת של 0.9% לתקופה ממוצעת של 6.5 שנים, ושלא מגלמות את הסיכון הטמון בהן. אפילו וורן באפט אמר לאחרונה שהאג"ח הממשלתיות הארוכות נותנות סיכונים נטולי תשואה. יש לנו חשיפה גדולה למח"מים קצרים, כולל אג"ח קצרות ומזומנים, וחשיפה לא קטנה לאג"ח של חברות, גם בדירוגים בינוניים, שם חוסר ההתלהבות של המשקיעים אחרי המשבר יוצר פערי תשואות גדולים שמצדיקים את ההשקעה".

"הפוקוס על ארה"ב"

בית ההשקעות הדס ארזים סגר רבעון ראשון חזק עם תשואה של 5.05% בגמל ו־4.96% בהשתלמות, כשהוא מציג ביצועים חזקים גם במרץ. "המדיניות שלנו עקבית, אנחנו מאמינים בחו"ל, כשהפוקוס בעיקר על ארה"ב, בעיקר בחברות גדולות, והרבה פחות על שווקים מתעוררים ועל אירופה", אומר אילן ארצי, מנכ"ל הדס ארזים גמל, ומוסיף: "מנגד, באג"ח אנחנו משקיעים אך ורק בישראל, וכמעט רק בחברות המדורגות A ומעלה. אנחנו חושבים שהתשואות בארץ אטרקטיביות יותר, ויותר קל לנו לעקוב אחרי החברות ולגלות בעיות. ולראיה, לא היינו באף הסדר חוב בשנים האחרונות. כך אנחנו גם לא לוקחים סיכוני מטבע גדולים כמו מי שמשקיע בברזיל, וסובל מתנודתיות חריפה. בחודש שעבר זה בלט, מי שהשקיע במדינות מתפתחות בחו"ל, הציג תשואות תנודתיות מאוד".

במבט קדימה אומר ארצי כי "אף על פי שהחודש השווקים בארה"ב מציגים ביצועים פחות טובים מישראל, אנו עדיין מאמינים שהם יובילו בשנה הקרובה, ושהחברות שם מתומחרות בצורה אטרקטיבית מאוד. אמנם הקטנו את החשיפה למניות, בעיקר בנאסד"ק לאחר העליות החדות, אבל זאת משום שאנחנו צופים מימוש מסוים ונמתין להזדמנות להיכנס מחדש".

ארצי התייחס להסטת הכספים לחו"ל ואמר כי "נכון שרוב הגופים מפנים כיום יותר כספים לחו"ל, אך המהלך המשמעותי התרחש ברבעון הראשון, ולהערכתי זה הסתיים עכשיו, כשהגופים הגיעו למצב שהם רוצים". ארצי מסביר כי חלק מהמוסדיים הפנו השקעות גם לאג"ח בחו"ל, שצפויות לטענתו לרדת: "אנחנו בפוזיציית שורט על אג"ח ממשלת ארה"ב לעשר שנים. 2% הם לא תשואה של שיווי משקל".

קופות הגמל של פסגות סיכמו רבעון חיובי עם תשואה של 4.42% בגמל כללי, ו־4.34% בגדיש, קופת הגמל הגדולה בישראל. שלומי ברכה, סמנכ"ל השקעות בפסגות גמל הדגיש את השונות הרבה בין הסקטורים מתחילת השנה. "לא מספיק להסתכל על מדינות משום שהיה חוסר אחידות בין ביצועי המניות והסקטורים. סקטור הטכנולוגיה לדוגמא עשה תשואות עודפות באופן משמעותי, גם בישראל וגם בחו"ל", אמר.

תגיות