אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תשובה: "יש לכם שיטה: אני נותן משהו ואתם רוצים עוד" צילום: עמית שעל

תשובה: "יש לכם שיטה: אני נותן משהו ואתם רוצים עוד"

בתום פגישה רוויית יצרים בת חמש שעות בין בעל השליטה בדלק נדל"ן, יצחק תשובה, לבין נציגויות בעלי האג"ח נותרו פערים בין הצדדים, בעיקר סביב אופן הפיצוי של המחזיקים. תשובה: "אני לא בור ללא תחתית"

22.04.2012, 08:06 | גולן חזני

איום הפירוק של דלק נדל"ן עדיין קיים: אחרי שנראה כי הדרך להסדר נסללה ביום שישי, לאחר פגישה בת חמש שעות בין בעל השליטה בחברה, יצחק תשובה, לנציגויות סדרות האג"ח השונות, התברר אתמול כי הפערים בין הצדדים עדיין גדולים.

שלוש נקודות מחלוקת עדיין קיימות בין נציגויות סדרות האג"ח ד', ה' וכ"ה לבין החברה:

א. גובה הריבית: ביום חמישי הודיע מנכ"ל דלק נדל"ן, ערן מיטל, כי החברה לא תוכל לשרת ריבית שנתית של יותר מ־2%, לעומת ריבית שנתית של 3.75%—5% שסוכמה במתווה ההסדר מחודש ינואר, מאחר שחלה הרעה במצבה. זאת לאור הפסד של כחצי מיליארד שקל שעליו דיווחה דלק נדל"ן ברבעון הרביעי, והעובדה שעליה להזרים כ־10 מיליון ליש"ט (כ־60 מיליון שקל) למלווים של פורטפוליו החניונים באנגליה.

נציגי האג"ח דורשים מדלק נדל"ן ריבית של 4%–4.5% לשנה, כשכל 1% ריבית נוסף משמעו 13 מיליון שקל נוספים בהוצאות המימון של החברה. המחזיקים טוענים כי על תשובה להזרים 50 מיליון שקל נוספים לחברה כדי לפתור את הבעיה.

ב. צורת התשלום: דלק נדל"ן מבקשת להתחיל לשלם את הריבית בעוד שלוש שנים, המחזיקים דורשים תשלום החל מהשנה הראשונה.

ג. הנושים המובטחים: המחזיקים דורשים שנושי דלק נדל"ן שבידיהם בטוחות, יקבלו עדיפות על פני מחזיקי האג"ח רק בחלק היחסי של הבטוחות ולא בחוב כולו.

בניגוד למפגשים קודמים, התקיימה הפגישה עם נציגויות מחזיקי האג"ח במשרדי חברת הביטוח הראל. תשובה, ששמע מהמאבטח על נוכחות צלמים מתחת לבניין, ביקש וקיבל ליווי ליציאה צדדית דרך החניון של הבניין, מאחר שהעדיף שלא להצטלם.

קו שלילי עקבי

הפגישה עצמה היתה רוויית אמוציות, הן בין תשובה ויד ימינו עידן ולס לבין הנציגויות והן בין הנציגויות עצמן. ועמדה לפחות פעם אחת בפני פיצוץ.

עוד בתחילת המפגש הבהירו תשובה וולס כי "מאז ההסדר הראשון חלה הרעה במצב החברה, ותצטרכו להתדיין מול ערן מיטל על הריבית". המחזיקים הסכימו, אבל בדיעבד התברר כאמור כי הפערים בין הצדדים גדולים.

למפגש הגיעו שלושה נציגים בכירים של חברות ביטוח: אמיר הסל ויוני טל, מנהלי ההשקעות הראשיים של הראל ומנורה (נציגות אג"ח ה'), ושרון חינקיס, סגן מנהל ההשקעות הראשי של מגדל שוקי הון, שהגיע לראשונה.

עד היום יוצגה סידרה כ"ה, שבה למגדל שוקי הון יש רוב באחזקה, על ידי אדוארד קלר, ולבקשת דלק הגיע הפעם גם חינקיס. התחושה בקרב דלק וחלק מנציגויות מחזיקי האג"ח היתה שקלר אינו נוקט בקו רציונאלי פרקטי אלא בקו שלילי עקבי, בניגוד לדעת המחזיקים האחרים. הגעתו של חינקיס, שגם הוא איננו נחשב כפשרן, התגלתה כנכונה, כאשר לפחות במקרה אחד בדיון נקט חינקיס עמדה אחרת מזו של קלר, והסכים לקבל את עמדת הנציגויות האחרות.

קלר אף הותקף בידי טל והסל לקראת סיום הדיון, כשנראה היה שהצדדים הולכים לקראת סגירה וקלר אמר שוב כי הוא מתנגד. טל התפרץ לעברו: "מי אתה בכלל שלא תסכים? התבלבלת בתפקיד שלך כנראה. שכחת שאנחנו אלה שמינו אותך. לא ניתן לך לעשות נזקים למחזיקי האג"ח". הסל שהצטרף לטל שאל את חינקיס אם הוא מסכים וחינקיס השיב בחיוב. טל אמר "אז גמרנו", ופנה לקלר: "אנחנו מינינו אותך, אנחנו יכולים גם להעיף אותך. לא תטרפד כאן הסדר. יש יותר מדי אחריות על כף המאזניים".

תשובה פתח ואמר: "אני מאוד מצטער שעד היום לא ישבנו בפורום הזה (כל שלוש הנציגויות יחד —ג"ח). יש בקשת פירוק בבית המשפט, וקיים גם חשש שצדדים שלישיים יבקשו פירוק. ברגע שיהיה צו פירוק אי אפשר יהיה להחזיר את הגלגל לאחור, והחברה תלך למקומות לא רצויים לאיש. היה כאן מצב אבסורדי — סדרה אחת סגרה איתנו, סדרה שניה הצטרפה וסדרה שלישית טרפדה".

המחזיקים אמרו לתשובה כי הם מצפים שישפר את ההצעה שלו. תשובה הפתיע כשאמר כי גם הוא מתכוון לסגת מהסיכום קודם: "גם לי יש דרישות. היה מבחינתי הסכם חתום שאתם נסוגתם ממנו. אני לא מוכן לתת ביטחונות לסך של 400 מיליון שקל (כפי שהבטיח במתווה הראשון — ג"ח), ולא רוצה את אופציית ה־PUT על המניות שלכם". אופציית ה־PUT מחייבת את תשובה לרכוש 46% מהמניות שיקבלו המחזיקים תמורת 205 מיליון שקל. המחזיקים דרשו בפגישה שהאופציה תעמוד על 23% בלבד תמורת סכום זהה. תשובה אמר "אני לא רוצה בכלל את המניות האלה. קחו אותן".

חינקיס הוביל את הדרישה להשתתפות של המחזיקים ברווחי הגז של תשובה. האחרון השיב כי הוא מסכים למתווה שהיקפו נאמד ב־100 מיליון שקל מרווחים עתידיים שיווצרו במקרה של עליות במניות דלק. המחזיקים ביקשו להגדיל את הסכום ל־300 מיליון שקל, ולבסוף הושגה פשרה: האפסייד יהיה מעל שער של 100 שקל למניה, כשהשער הנוכחי של המניה הוא 72.5 שקל. כלומר: כל פער מעל 100 שקל למניה בעוד ארבע שנים, על 2.4% מהמניות, יועבר למחזיקי האג"ח.

"תשובה לא כספומט"

רגע המשבר היה באמצע הישיבה כשתשובה אמר למחזיקים: "אני רואה שאתם לא מוכנים, בואו נלך לפירוק". המחזיקים הבהירו כי הם אינם מוכנים לסגת מהסכמות המתווה המקורי, ותשובה השיב: "יש לכם שיטה. אני נותן משהו ואתם רוצים משהו נוסף. יש גבול למה שאני מסוגל לתת. זה לא בור בלי תחתית. נגמר הסיפור הזה". מקורב לתשובה אמר כי "הוא לא כספומט. צריכים להבין את זה".

לדברי גורם בסדרה ד', "קבענו עיקרון במהלך המו"מ שלא יורדים מהמתווה שנסגר. החברה אומרת שהיא לא יכולה לשרת ריבית כזו, אבל ההנחות הכלכליות שלנו אומרות אחרת. היא יכולה לשרת לפחות את חלקו. אנחנו לא מוכנים ודורשים שגם אם תהיה ירידה בריבית, תשובה יצטרך להשלים אותה מכיסו".

 

השיחות בין הצדדים נמשכו אמש עד לשעה מאוחרת בניסיון להגיע לפשרה.

תגיות