אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שיטת חג'ג' להעלאת שכר של 700% בשנה צילום: עמית שעל

שיטת חג'ג' להעלאת שכר של 700% בשנה

כך נהנה בעל השליטה בחג'ג' נדל"ן משדרוג שכר נדיב, מבלי שבעלי המניות יוכלו להתנגד לכך

23.04.2012, 08:40 | רועי ברגמן
בדיווח פשטני למדי דיווחה לפני כשבועיים חברת הנדל"ן חג'ג' על העלאת שכר חברת הניהול י.ע.י.ל של המנכ"ל ובעל השליטה בחברה, עידו חג'ג', מסכום של 100 אלף שקל בחודש ל־200 אלף שקל בחודש.

העלאת השכר, שנכנסה לתוקף רטרואקטיבית מסוף 2011, היא השנייה שאותה מקבלת חברת הניהול של חג'ג' בשנה החולפת, ובסך הכל מסכם בעל השליטה את 2011 עם עליית שכר של לא פחות מ־700%. כיצד בעולם שבו קיים תיקון 16 לחוק החברות, שנועד למנוע מבעלי שליטה ליהנות מהסכמי שכר דרקוניים על חשבון המשקיעים הקטנים, הצליח חג'ג' לארגן לו העלאת שכר נדיבה מבלי לקבל את אישור בעלי המניות לכך? התשובה לכך טמונה במנגנון.

כניסה לבורסה בדלת האחורית

חברת הנדל"ן של האחים עידו וצחי חג'ג' נכנסה לבורסה בדלת האחורית, כשמוזגה לפני כשנה וחצי לתוך השלד הבורסאי אסים, שאותו רכשה מחברת נץ בונדס, לאחר שאסים הגיעה להסדר נושים. האסיפה הכללית אישרה את המיזוג, וברוב זעום יחסית של 56% מבעלי זכות ההצבעה נקבעו תנאי ההעסקה של עידו חג'ג' דרך חברת הניהול שבבעלותו, שמספקת לחברה מגוון שירותים ובהם גם שירותי המנכ"ל.

במקביל לכך, דחו בעלי המניות את בקשתו של חג'ג' לכהן במשרה כפולה של יו"ר ומנכ"ל, והוא נאלץ "להסתפק" בתפקידו כמנכ"ל וכדירקטור.

במסגרת אותם תנאים נקבע כי חברת הניהול תקבל 25 אלף שקל לחודש עלות שכר בעבור ששת החודשים הראשונים של הפעילות. לאחר מכן יתעדכן השכר אוטומטית ל־100 אלף שקל בחודש לחצי שנה נוספת, שלאחריה יקפוץ השכר פעם נוספת, ל־200 אלף שקל. בנוסף לכך זכאית חברת הניהול לבונוס בגובה של 5% מהרווח הנקי לפני מס וכן לעמלות סוכנים. כך הסתכמה עלות השכר של חברת הניהול בכ־5 מיליון שקל ב־2011.

השימוש בחברת ניהול שמעניקה שירותים לחברה ציבורית מקנה מעטה של חשאיות על פעילותה, ולא ניתן לדעת כיצד מחולק הסכום שמעבירה חג'ג' נדל"ן לי.ע.י.ל וכמה ממנו מגיע בסופו של דבר לכיסו של בעל השליטה.

שחיקה של 92% ברווח הנקי לרבעון

על פי ההסכם המקורי, חברי ועדת הביקורת יוכלו לשלול את התנאים שלהם זכאית חברת הניהול אם ימצאו לנכון שהיקף דמי הניהול החדשים לא תואם את היקף הפעילות של החברה.

שלושת חברי ועדת הביקורת, אלי כהן, מנשה ארנון ועירית בן עמי, החליטו, ככל הנראה, ששחיקה של 92% ברווח הנקי בין הרבעון השלישי לרביעי אינה נופלת בקטגוריה של היקף פעילות מתאים ולפיכך אישרו את העלאת השכר האחרונה.

חמור מכך, פרק הזמן שנלקח לבדיקה קצר במיוחד ואינו מאפשר הערכה אמיתית לפועלו של המנכ"ל. בעלי המניות מהציבור יוכלו לדון בשכרו של חג'ג' רק בדצמבר 2013, אז יחלפו שלוש שנים ממועד ההסכם המקורי, כמתבקש מתיקון 16. הגם שאין בכך עבירה כביכול על התיקון לחוק החברות, ראוי שרשות ני"ע תידרש לנושא כדי למנוע הישנותם של מנגנונים "אוטומטיים" דומים בחברות אחרות.

בקבוצת חג'ג' מסבירים, כי "י.ע.י.ל היא חברת הניהול של החברות הציבוריות חג'ג' ייזום ונדל"ן ורג'נסי. על פי ההסכם שדווח לבורסה ואושר על ידי האסיפה הכללית, י.ע.י.ל נושאת בעלויות רבות שכוללות את שכירות משרדי החברה, שירותי המזכירות, ניהול פעילות השיווק וסמנכ"ל השיווק, ניהול הפרסום, ניהול לקוחות, מנהלי ומקדמי פרויקטים ושירותי המנכ"לות.

בהתאם להסכם, כל עוד לא היו פרויקטים לחברות הציבוריות התשלום היה מינימלי - 25 אלף שקל - וככל שיהיו פרויקטים, שכרה של י.ע.י.ל יעלה במדרגות עד ל־200 אלף שקל, סכום שהוא נמוך בהרבה מהסכום שהיתה משלמת החברה הציבורית עבור שירותים אלו, אילולא היתה מעסיקה חברת ניהול".

ועדת הביקורת החליטה, ככל הנראה, ששחיקה של 92% ברווח הנקי אינה נופלת בקטגוריה של היקף פעילות מתאים ולפיכך אישרו את העלאת השכר האחרונה

תגיות