אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פסגות: "ביטול הסכם הגז המצרי מסיר את האפשרות לתחרות במשק הגז" צילום: רויטרס

פסגות: "ביטול הסכם הגז המצרי מסיר את האפשרות לתחרות במשק הגז"

שותפויות הגז הישראליות הן המרוויחות הגדולות מביטול הסכם אספקת הגז, טוען עוד טל שיריזלי מנהל מחלקת המחקר בפסגות. כלל פיננסים: "הלקוחות של EMG יחתמו על חוזים עם תמר"

23.04.2012, 13:31 | שהם לוי

אמש קיבלה ספקית הגז המצרית, EMG, הודעה על ביטול חד צדדי של הסכם אספקת הגז ממצרים לישראל בעקבות החלטה של חברת הגז המצרית, אשר נומקה בשיקולים מסחריים. גם ישנן שלל התפתחויות בעניין הודעה זו במישור הפוליטי וכן בעניין הסכסוך המתוקשר בין אמפל לבעלי האג"ח.

בעוד בישראל נשמעו הערכות כי ההחלטה על ביטול הסכם הגז עם מצרים הוא צעד טקטי במסגרת המו"מ המסחרי בין הצדדים, מבהירים גורמים במצרים כי מדובר בהחלטה סופית. מוחמד שעייב, יו"ר חברת האחזקות המצרית לגז, אמר היום לרשת הטלוויזיה "אל ערבייה" כי ההחלטה על ביטול הסכם הגז התקבלה כבר ביום חמישי בעקבות העובדה שחברת EMG לא העבירה את התשלומים החודשיים שלה כמתבקש בחוזה. "ההחלטה היא סופית ולא ניתן לשנותה", הוסיף.

"להודעה אין השפעה על משק האנרגיה בישראל"

"להודעה עצמה אין השפעה משמעותית על משק האנרגיה הישראלי, היות וגם ככה כמויות הגז שהגיעו מתחילת השנה שעברה לישראל הן אפסיות. לאור זאת הוחלט לפתח את מאגר נועה ואת מאגר פינקלס שיחד יהיו פעילים החל מהרבעון השלישי השנה ויקלו במידה מסוימת על המחסור בגז בישראל. כמובן, שכולם ממתינים להגעת הגז מתמר שצפויה ברבעון השני של 2013, בתקווה שהיזמים יצליחו להקדים את לוח הזמנים. לא היה צפוי להגיע גז לישראל ממצרים, לפחות לא בהיקף מהותי. זה נותן וודאות לגבי זה שהגז המצרי לא יגיע", אמר ירון זר, אנליסט האנרגיה של כלל פיננסים.

"לקוחות כגון דוראד, החברה לישראל וחברת החשמל ניסו להשתחרר מהסכם הגז המצרי. עכשיו, מבחינתם אי הוודאות נגמרה והם יצטרכו לחתום עם תמר", מציין זר.

"צריך לעקוב האם בחודשים הקרובים הצנרת תשוקם והמצרים יספקו גז לירדנים. ברמת ההסתכלות המדינית צריך לעקוב אם יסופק גז לירדנים והסורים. יכול להיות שלמצרים לא תהיה בעיה לספק את הצינור ולספק חלק מהגז שהם התחייבו לירדנים והסורים", מסבירים עוד בכלל פיננסים.

"לא יהיה גז ממצריים במשך תקופה ארוכה"

"בשורה התחתונה לא היה גז ממצרים במשך תקופה ולכן ההשפעה היא לא מהותית על המשק, אפילו נכנסת וודאות לסיפור של הגז המצרי. דווקא לא הייתי מרחיק לכת להניח שזה יכול לתרום לפיתוח לווייתן. בסך הכל משרדי הממשלה בשנה האחרונה הבינו את הסיפור ולא צריך את ההצהרה הרשמית של מצרים מאתמול", מסביר זר.

חברת החשמל כבר הודיעה זה מכבר על מתווה להעלאת מחיר הגז הטבעי במשק ולכן על פי כלל פיננסים "לא צפויה עלייה נוספת במחיר החשמל לאור ההתפתחויות - ולא בבת אחת. להודעה אין השפעה בנוגע לעליית מחיר החשמל. ההודעה לא באה ממקום של הפתעה. גם בשנתיים הקודמות בהן לכאורה זרם הגז הוא לא זרם כפי שהיה צריך לזרום".

"המצב בפועל הוא שהמצרים מתקשים לספק גז וזה אחד השיקולים. אנחנו אמרנו שהגז המצרי הוא מחוץ למשחק, מעבר למצב הפוליטי-מדיני - במצרים יש מחסור חמור בגז זמין לייצוא בשל צריכת הגז הטבעי במצרים בהשוואה לקצב הפקת הגז. זאת למרות תגליות הגז, נוצר פער בין היקפי הגז במצרים לבין קצב הפקת הגז. השינויים המדיניים במצרים לא תורמים לכך", הוסיף זר.

"מתקני הנזלת הגז של המצרים אינם נמצאים בניצולת מלאה, למרות הכדאיות הכלכלית הגבוהה וזה מלמד על מחסור גז בייצוא. תהליכים במשק האנרגיה נמשכים לאורך שנים וניסיון לאושש את קצב ההפקה נמשך לאורך שנים".

פסגות: "לא תהיה תחרות במשק הגז במשך 4 שנים לפחות"

"ביטול ההסכם, מסיר סופית את אפשרות התחרות בשוק הגז לפחות ל-4 השנים הקרובות. תמר צפויה להיות מקור הגז הכמעט בלעדי של המשק כאשר כמות נמוכה בהיקפים של 1.5-0.5 bcm (ולכל היותר 2.5 bcm) תסופק באמצעות רכש של LNG שיוזרם באמצעות המצוף הימי (Buoy) המוקם לחופי חדרה", כתב טל שריזלי, אנליסט בפסגות.

"על פי התרחיש הבסיסי שהוצג בטיוטת ההמלצות של ועדת צמח, צפויים הביקושים השנתיים לגז טבעי במשק לנוע בטווח של 11-6.6 bcm בשנים 2020-2011. להערכתנו, על פי התרחיש הבינוני צפויים הביקושים לנוע בטווח של 12.5-7.5 bcm. ההערכות הניחו כי לא תתקיים אספקת גז ממצרים לאורך זמן. מאידך הוערכה אספקה מלווייתן כבר במהלך 2016.

בפסגות מתייחסים גם ליכולת אספקת הגז של השותפים במאגר תמר: "בכל הנוגע להיצע, הערכה היתה כי בשלב הראשון תוכל תמר לספק כמות גז של 6.5-6 bcm לשנה אשר תעלה עד לרמה של כ-9 bcm החל משנת 2017. תחזיות המכירה אשר הוצגו בדוחות הכספיים של השותפות בתמר, מאידך, מניחות הגעה לקצב מכירות שנתי של 12 bcm בקירוב כבר בשנת 2018. למעשה, תמר לפי תחזיות הביקוש של משרד התשתיות והמכירות של השותפויות, תוכל לספק כמעט את מלוא הביקושים בין השנים 2018-2015, בעוד שבשנים 2014-2013 צפוי מחסור של גז במשק".

"מצב השותפות בתמר - משתפר"

"במציאות של מחסור בגז בטווח הקצר והיצע הדוק בטווח הבינוני, מצבן של השותפויות בתמר משתפר. הלחץ מצד לקוחות פוטנציאלים לסגירת הסכמים גדל וכך גם ההסתברות למיצוי מלא כושר המכירה", מסבירים עוד בפסגות.

פסגות מציגים התייחסות מפתיעה להשלכות של ספק גז טבעי בודד במשק הישראלי: "להערכתנו, יתכן פיקוח על מחירי המכירה העתידיים על מנת למנוע ניצול לרעה של המעמד המונופוליסטי".

 

"מעמד שותפויות הגז המקומיות יתחזק"

"מעמד השותפויות בתמר צפוי להתחזק בעקבות ביטולו הסופי של הסכם אספקת הגז ממצרים וזאת על אף הסקפטיות ביחס לקיום ההסכם לאורך השנה האחרונה. המחסור הצפוי בשנים 2014-2012 תלות בהרחבת קיבולת הצנרת ביחס לאספקת הגז בשנים 2015-2018 עשויים להאיץ חתימה על הסכמים נוספים ולחזק את כושר המיקוח של השותפויות ביחס לחלק מההמלצות של ועדת צמח. להערכתנו, פיקוח על מחירים, עשוי להבטיח כי רמת מחירי הגז שאפיינה את ההסכמים שנחתמו עד כה, תישמר", סיכמו בפסגות.

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה