אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לא ממצמצים בדרך אל התואר: 9 היחידות המובחרות של הקמפוסים צילום: אריאל בשור

לא ממצמצים בדרך אל התואר: 9 היחידות המובחרות של הקמפוסים

לימודים בקבוצות מצומצמות של 10 סטודנטים, מלגות מחיה, אינסוף חומר קריאה לכל שיעור, הרבה יותר עבודות להגשה לעומת סטודנט רגיל ומסלול ישיר לדוקטורט. כלכליסט בדק תשע תוכניות מצטיינים לתואר ראשון - וחזר עם מסקנה: לא בטוח שההצטיינות שווה את הלחץ הנפשי

24.04.2012, 08:30 | חן פונדק

יש שתי דרכים מרכזיות להתייחס ללימודי התואר הראשון באוניברסיטה. הדרך הראשונה והנפוצה יותר היא להירשם למוסד כלשהו, כדי ללמוד תחום שנדמה כמעניין או מניב מקצוע מבוקש, להעביר את השנים תוך כדי עבודה, בילויים ומבחנים, ולעמוד ביעד בסיסי אחד: קבלת תואר. הדרך השנייה והפחות נפוצה היא להסתער על לימודי התואר הראשון כאילו היה מהות הכל בדרך לקריירה, אקדמית לרוב, לשאוף להשיג את הציונים הגבוהים ביותר, לחפש מלגות מצטיינים ולנסות ליצור קשרים. כדי להגשים את חלומם של הזן השני של הסטודנטים, הומצאו תוכניות המצטיינים.

תוכניות המצטיינים השונות שפועלות כיום באוניברסיטאות בישראל פונות למצטיינים עם קבלות: כאלה שכבר הצטיינו בתיכון או בעבודה או בחברה. על פניו, למי שמצליחים להשתחל אליהן מובטח מסלול מהיר ומרופד אל שוק העבודה או אל העתיד האקדמי המבטיח, לצד הטבות כלכליות בדמות מלגות שכר לימוד ומחיה. אלא שחלום היחידות המובחרות של האקדמיה הישראלית עובר דרך לחץ לימודים גדול מהרגיל ושמירה על ממוצע ציונים גבוה.

כדי לעשות סדר קטן בתחום עבור מי ששואפים גבוה, או עבור מי ששואפים גבוה עבור ילדיהם, "כלכליסט" בדק תשע תוכניות מצטיינים הפועלות באוניברסיטאות בארץ. לצד הפיתוי הגדול שבחשיפה לידע רב מן הרגיל, במפגשים עם מומחים גדולים ובמלגות שניתנות בכל התוכניות - ניצבת המציאות. זו שככל הנראה כוללת תחרות רבה, מאמץ לימודי גדול יותר ולחץ.

תלמידי תוכנית "הנבחרים" בבר אילן, צילום: אריאל בשור תלמידי תוכנית "הנבחרים" בבר אילן | צילום: אריאל בשור תלמידי תוכנית "הנבחרים" בבר אילן, צילום: אריאל בשור

המדענים

תוכנית הטכניון למצוינים

 

מה לומדים: תוכנית המצטיינים של הטכניון קולטת מדי שנה סטודנטים מכלל הפקולטות, אך רובם מגיעים מהנדסה אלקטרונית, פיזיקה ומדעי המחשב. הדרך לקבלה מפותלת, כשמלבד ציוני סף גבוהים הטכניון מביא בחשבון עניין קודם במדעים ובטכנולוגיה. המועמד נדרש להוכיח שבמהלך התיכון והשירות הצבאי הוא השתתף בפרויקטים מדעיים ובקורסים אוניברסיטאיים. מועמדים ללא נתונים כאלה נדרשים לציון קבלה גבוה יותר. לאחר הסינון הראשוני מוזמנים המעמדים לראיון קבוצתי שבו כל סטודנט מכין הרצאה קצרה, שלאחריה ישנו דיון בקבוצה לבחינת יצירתיות, סקרנות ופוטנציאל מנהיגות. גם אז, מי שעבר את הראיון הקבוצתי מוזמן לראיון אישי.

כמה מתקבלים: 15 סטודנטים

הפיתוי: הסטודנטים בתוכנית מקבלים פטור מלא משכר לימוד לאורך כל התואר, מעונות חינם ומלגת קיום שעומדת על כ־1,000 שקל בחודש.

המחיר: בשנה הראשונה הסטודנטים מתקבלים לתוכנית עצמה ללא הכרח לבחור בפקולטת אם, אך מחויבים במסגרתה לקחת קורסים שיקנו להם רקע מתמטי־פיזיקלי מוגבר ואחיד. לסטודנטים גם אסור לעבוד במקביל ללימודים.

המשלבים

תוכנית "אופקים" של אוניברסיטת חיפה

 

מה לומדים: תוכנית "אופקים" שייכת לפקולטה למדעי הרוח והיא פועלת במתכונת דו־חוגית בשילוב כלל הפקולטות. נוסף על הלימודים הרגילים, התוכנית כוללת שמונה קורסים ייחודיים שאותם מכנים באוניברסיטה "עתירי קריאה", סמינר מחלקתי ולימודי שפה זרה. הקבלה נעשית בהתאם לציונים וראיון אישי, שלקראתו המועמדים נדרשים לשלוח חיבור בן חמישה עמודים בנושא שאותו הם בוחרים.

כמה מתקבלים: 15 סטודנטים

הפיתוי: לתלמידים ניתן פטור מלא משכר לימוד בשנה א', אך המשך הפטור ניתן בתנאי ששומרים על ממוצע ציונים שקובעת האוניברסיטה.

המחיר: הסטודנטים חייבים לסיים את לימודיהם בציון סופי משוקלל של 86 לפחות. זהו גם ציון הסף למעבר משנה לשנה. בנוסף התלמידים צריכים להגיש פרויקט מחקרי שיכול להיות בכל תחום שבו יבחרו, אך בהיקף של שתי עבודות סמינריוניות.

הנבחרים

תוכנית "הנבחרים" של אוניברסיטת בר־אילן

 

מה לומדים: תוכנית המצטיינים של אוניברסיטת בר־אילן מיועדת לסטודנטים הנרשמים לאוניברסיטה המחזיקים בהישגים לימודיים גבוהים ביותר בעת ההרשמה: ציון פסיכומטרי של יותר מ־740 וממוצע בגרות הגבוה מ־110. אחרי בחינת הציונים מגיע גם ראיון אישי. כיום התוכנית כמעט שאינה כוללת תוכני לימוד ייחודיים, אולם בשנת הלימודים הבאה יינתן בה סמינר בנושא "האתגר הבין־תרבותי" שיורכב מהרצאות אורח ומדיונים.

אוניברסיטת בר אילן , צילום: יריב כץ אוניברסיטת בר אילן | צילום: יריב כץ אוניברסיטת בר אילן , צילום: יריב כץ

כמה מתקבלים: 32 סטודנטים

הפיתוי: מקבלים ליווי אקדמי אישי, משתתפים בכנסים מדעיים בחו"ל, פטור משכר לימוד, מלגת קיום חודשית של 1,000 שקל וחניה בתוך הקמפוס. כמו כן, הסטודנטים פטורים מתשלום על פעולות שונות כמו שינוי מסלול לימודים, רישום לתעודת הוראה ורישום לקורסים עודפים.

המחיר: הסטודנטים מחויבים לשמור על ממוצע ציונים של 90 ולהגיש דו"חות תקופתיים חצי שנתיים חתומים על ידי המלווה האקדמי, שבהם ניתוח התקדמות הסטודנט. במקרה של הפסקת השתתפות בתוכנית, התלמיד נדרש להחזיר את המלגה שניתנה לו, כולל הפטור משכר הלימוד.

הכימאים

תוכנית לימודים חד-חוגית בכימיה של אונ' תל־אביב

 

מה לומדים: המסלול המחקרי ללימודי כימיה של אוניברסיטת תל־אביב לוקח את לימודי הכימיה הרגילים לתואר ראשון ומשדרג אותם. הוא מחייב את התלמידים להשתתף בקורסים ייחודיים וכן להכין שני פרויקטים מחקריים בקבוצות שונות. יחסית לתוכניות מצטיינים אחרות סף הקבלה אינו מרקיע שחקים ועומד על שילוב של ציון 680 לפחות בבחינה הפסיכומטרית וציוני בגרות של 90 ומעלה בחמש יחידות מתמטיקה ובכימיה או בפיזיקה. כמובן שנדרש גם ראיון אישי.

אוניברסיטת תל אביב , צילום: דוד שי cc by אוניברסיטת תל אביב | צילום: דוד שי cc by אוניברסיטת תל אביב , צילום: דוד שי cc by

כמה מתקבלים: 10 סטודנטים

הפיתוי: כל סטודנט זוכה לליווי מנחה אישי ולתלמידים ניתנת העדפה בקבלה למסלול הישיר לדוקטורט של אוניברסיטת תל־אביב. הלומדים נהנים ממלגת שכר לימוד חלקית לפי ציונים, כשבשנה א' למשל תלמידים בעלי ציון של 700 ומעלה בפסיכומטרי מקבלים מלגת שכר לימוד של 6,000 שקל.

המחיר: הלומדים במסלול המחקרי חייבים לשמור על ממוצע ציונים של 87 ומעלה כדי לעבור משנה לשנה.

המהירים

התוכנית הבין־תחומית למצטיינים של אונ' תל־אביב

 

מה לומדים: התוכנית למצטיינים על שם עדי לאוטמן באוניברסיטת תל־אביב נפרסת על פני ארבע שנים ונחשבת ליוקרתית ביותר שמציע המוסד התל־אביבי. הלומדים בה משתתפים בסמינר שבועי שבו הם מציגים פרויקטים סמי־מחקריים, הקצב בה הוא מהיר והמטרה היא להעמיק את הידע וההבנה של הסטודנטים בתחומים אקדמיים שונים. מלבד סף ציונים גבוה, תנאי הקבלה כוללים הגשת מכתב הגשת מועמדות המתאר הישגים ותוכנית לעתיד, ראיונות אישיים ובחינת קבלה.

כמה מתקבלים: 15 סטודנטים

הפיתוי: התלמידים מתקדמים ישירות לתואר שני מבלי שהם נדרשים לסיים את התואר הראשון. לסטודנטים ניתן חופש בחירת קורסים גדול למדי, והם אינם מחויבים בקורסי מבוא או בדרישות קדם כלשהן בהרשמה לקורסים השונים. ההשתתפות בתוכנית מקנה פטור מלא משכר לימוד ומלגות קיום לחלק מהתלמידים.

המחיר: השלמת תואר ראשון ושני בזמן קצר ודוחק למדי של ארבע שנים.

ההוגים

תוכנית "אמירים" של הפקולטה למדעי הרוח באונ' העברית

מה לומדים: תוכנית "אמירים" מבטיחה השכלה רב־תחומית ומפגש עם שיטות מחקר במדעי הרוח ובפקולטות אחרות. היא כוללת קורסים ייחודיים ורחבים ומחייבת לימודים בחוג נוסף או שניים בכל אחת מהפקולטות באוניברסיטה. הסטודנטים משתתפים בסדנאות בקריאת טקסטים פילוסופיים ובהגות מודרנית, ולומדים שפה זרה שנייה וכתיבה מדעית באנגלית. הקבלה כרוכה בעמידה בסף קבלה גבוה, ראיון אישי וכתיבת מאמר על ההתפתחות האינטלקטואלית האישית של המועמד לצד ניתוח טקסט אקדמי.

כמה מתקבלים: 25 סטודנטים

הפיתוי: התוכנית עשירה מאוד וכוללת קורסי "מורשות תרבותיות" בנושאי יהדות, נצרות, אסלאם, העולם הקלאסי וספרות המערב, לצד קורסים ממוקדים כמו חשיבה פילוסופית, היסטורית ואנתרופולוגית. במסגרת התוכנית ניתן לסטודנטים פטור משכר לימוד.

המחיר: הסטודנטים נדרשים להגיש שתי עבודות סמינריוניות נוספות על העבודות הסמינריונית הנדרשות מהם בחוג הנוסף שבו הם לומדים. כמו כן, ראשי התוכנית מדגישים כי היא "מושתתת על מוסר עבודה גבוה ומחייבת משמעת אקדמית קפדנית".

המורים

תוכנית "רביבים" להכשרת מורים להוראת מדעי היהדות של האונ' העברית

 

מה לומדים: בתוכנית הארבע־שנתית באוניברסיטה העברית מכשירים את הסטודנטים להוראת מדעי היהדות בבתי ספר על־יסודיים ממלכתיים. המועמדים מתקבלים על סמך ציונים מוקדמים, ראיון קבלה וכן על בסיס ניסיון עבר בפעילות חינוכית.

כמה מתקבלים: 20 סטודנטים

הפיתוי: התוכנית כוללת מלגת מחיה ומלגת שכר לימוד מלאה, ובתוך ארבע שנים בלבד מקבלים הלומדים בה תואר מוסמך באחד החוגים העוסקים במדעי היהדות ותעודת הוראה. תוכנית הלימודים כוללת סיורים, ביקורים במוזיאונים והצגות.

המחיר: קבלת מלגת המחיה מותנית בכמה דרישות, ובהן שמירה על ממוצע ציונים של 85 לפחות בכל שנה, סיום הלימודים בתוך ארבע שנים ועבודה במשרה מלאה מרגע סיום הלימודים ובמשך ארבע שנים.

הרוקחים

תוכנית "מדעי התרופה" למסלול ישיר למוסמך בבי"ס לרוקחות באונ' העברית

 

מה לומדים: תוכנית הלימודים משתרעת על פני חמש שנות לימוד ומקיפה את כל תחומי הידע במדעי הטבע, התרופה והרוקחות. קבלה למסלול כרוכה בראיון אישי והוכחה ללימודים בשתי מגמות מדעיות בהיקף מוגבר בתיכון.

כמה מתקבלים: 12 סטודנטים

הפיתוי: המסלול מזכה את הסטודנט ברישיון רוקח ממשרד הבריאות ובתואר מוסמך במדעי התרופה. הלימודים כוללים קורסים ייחודיים למסלול, כשהחל מהשנה השנייה מלווה כל תלמיד על ידי איש סגל בכיר ומצטרף למעבדת המחקר שלו. התלמידים מקבלים מלגה של 50% משכר הלימוד. בשנה הרביעית ניתנת מלגת מחקר נוספת.

המחיר: הישארות במסלול מחייבת שמירה על ממוצע ציונים של 85 בסיום שנה א'. הסטודנט מתחייב מראש לסיום המסלול המלא, שכן תואר המוסמך ורישיון הרוקח ניתנים יחדיו רק בסיום חובות הלימודים בתוך חמש שנים.

החברתיים

תוכנית "עתידים" לצוערים בשלטון המקומי של אוניברסיטת בן־גוריון

 

מה לומדים: "עתידים" היא תוכנית הכשרה לעבודה במגזר הציבורי, שבה הסטודנט לומד על עבודת השלטון המקומי ויחסיו עם מערכת השלטון המרכזית. התוכנית, שכל המשתתפים בה חייבים להיות בני 21–30 המגיעים מהפריפריה, ניתנת לשילוב עם לימודי תואר ראשון בפקולטות למדעי החברה או מדעי הרוח בלבד, או עם תוכנית משפטים במכללת ספיר שבשדרות. המיון המקדים כולל מבחן פסיכוטכני, מבחן דינמיקה קבוצתית וראיון אישי, המתבצע על ידי נציבות שירות המדינה.

כמה מתקבלים: 30 סטודנטים

הפיתוי: התוכנית מבטיחה מפגשים עם דמויות מפתח בשלטון המקומי ובמגזר הציבורי לצד התנסות מעשית ברשויות מקומיות ובמשרדי הממשלה. משתתפי התוכנית זוכים למלגת לימודים מלאה, מלגת קיום חודשית המשתנה משנה לשנה וגם מחשב נייד. כמו כן, מובטחת לבוגרים תעסוקה במגזר הציבורי וברשויות המקומיות.

המחיר: תנאי למעבר בין סמסטר לסמסטר הוא ממוצע ציונים של 80, ובנוסף על הבוגרים להתחייב לעבודה במגזר הציבורי לארבע שנים לפחות.

תגיות

16 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

16.
1000 בחודש דמי מחייה. איזה עושר. ממש מסע קניות מטורף...
עלות קניית מזון בשבוע היא 300 ש"ח לפחות - לא דיברנו על דלק ובגדים, אולי סרט, נסיעות (תחבורה ציבורית), טלפון סלולארי. כבר עדיף להיות פנסיונר עם קיצבה.... באשר ל'איכות' - מסלול לימודים ממוצע באוניב' מדרג עילי באמריקה (בראון, ברקלי, קולומביה, סטנפורד, אפילו לא לא ייל והארוורד) דורש יותר, הרבה יותר, מ'פרשמן' של שנה ראשונה. אין להם זמן לנשום, ויש להם גם מדריכים מהטופ. כל אמצעי המחייה משולמים שם בשכר הלימוד, כולל שירותי מיחשוב.
עוד  |  04.05.12
13.
מגוכח שבכלל ניסו להבדיל בין המסלולים
בסך הכל מסלולי הצטיינות זה אומר שאם יש לך פסיכומטרי+בגרויות גבוהים אז נותנים לך פטור משכר לימוד ו.. זהו בעיקר. אולי מגישים מאמרים על כל מיני שטויות מדי פעם. במכללות מזמן הבינו את הטריק השיווקי הזה, ושם גם ממנפים אותו הרבה יותר
פונטו  |  24.04.12
לכל התגובות