אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"לאף יועץ השקעות אין יעד חודשי של טובת הלקוח"

"לאף יועץ השקעות אין יעד חודשי של טובת הלקוח"

לארז צדוק, בעבר בכיר בשוק ההון וכיום סופר, נמאס מתאוות הבצע בישראל: "בנקאי שמשכנע לקוח לקחת משכנתא עם חצי מהכסף שלו, ואת החצי השני להשקיע בשוק ההון - הוא פושע שצריך להיות מאחורי סורג ובריח"

26.04.2012, 08:03 | מעין מנלה

"כמעט בלתי אפשרי להשיג תשואות טובות בניהול השקעות עבור הלקוח. רוצים תשואות? תקנו תעודות סל ושבו עליהן זמן רב". כך מצהיר ארז צדוק, לא עוד לקוח מתוסכל של מנהל תיקים זה או אחר, אלא דווקא בשר מבשרה של תעשיית ניהול הכסף הישראלית. צדוק הוא מייסד ומנכ"ל בית ההשקעות גרין-בול, שאף כיהן בעבר בשורה של תפקידים בכירים בבית ההשקעות אקסלנס.

"אין על מי לסמוך - כמעט כל מי שנוגע בכספו של הלקוח נגוע בניגוד עניינים", ממשיך צדוק, "רק אתמול פנתה אלי מישהי שרוצה לקנות דירה ויש לה את כל הכסף לדירה. היא פנתה אלי כי הבנקאי שלה שכנע אותה לקחת חצי דירה במשכנתא ואת החצי השני להשקיע בשוק ההון. אותו בנקאי הוא מבחינתי פושע שצריך להיות מאחורי סורג ובריח", אמר.

"אם הלקוחה הייתה שועה לעצתו הייתה משלמת ריבית מאוד גבוהה על המשכנתא, מקבלת תשואה מאוד נמוכה על תיק סולידי, פחות מחצי מהריבית שהייתה משלמת, אם בכלל, והיתה משלמת המון עמלות גם על התיק המנוהל וגם על המשכנתא", הוא מסביר. "אותו בנקאי עשה את זה כי אם הכסף ייצא לדירה אז הבנק לא מרוויח כלום על הכסף. אבל אם הכסף נשאר בבנק אז הוא מרוויח פעמיים. הוא מרוויח את העמלות על המשכנתא ואת העמלות על הניירות ערך".

"קשה מאוד למצוא היום אדם נטול ניגוד עניינים כי לבנקים בהרבה מקרים יש יעדים שהם מציבים ליועצי ההשקעות. היועץ פועל לפי יעדים ואין יעד שהוא לטובת הלקוח. יש יעד של למכור X מוצרים, לגייס X כסף, לעשות X עמלות, אבל אין יעד של טובת הלקוח", מסכם צדוק.

כדי שלא נחשוב בכל זאת שצדוק יורק לבאר ממנה שתה לאורך קרוב לשני עשורים ואשר תרמה לא מעט לרווחתו הכלכלית המאפשרת לו היום להיות יותר סופר מאיש שוק ההון, מבהיר צדוק: "לקוחות מודדים את מנהלי ההשקעות לטווחים קצרים. במקרה הטוב על בסיס חודשי ובמקרה הרע על בסיס שבועי או יומי. אם רוצים באמת לנהל השקעות בצורה טובה ולהרוויח כסף, צריך למדוד את מנהל ההשקעות לתקופה של שלוש שנים לפחות, כי רק בתקופה כזו הוא יצליח לעשות תשואות עודפות על סתם תעודת סל שהלקוח יקנה בעצמו".

על כן, לאנשים שיכולים להתנהג בצורה רציונלית עם הכסף שלהם מומלץ להיפטר מיועץ ההשקעות, אך בתנאי שידעו לא לעשות שינויים תכופים ולא לפעול מהבטן. "היתרון של מנהל תיקים זה שהוא מנהל כסף לא שלו", מסביר צדוק, "כשאדם מנהל כסף של אחרים הוא יכול להתנהג בצורה יותר רציונלית. כשהשוק למטה וזה זמן לקנות אדם שמנהל כסף שלו יתקשה מאוד לקנות ויתקשה גם למכור כשהשוק למעלה, שזה הזמן למכור", הוא מוסיף.

יש דרך לפתור את ניגוד העניינים?  

"בסך הכל נעשתה עבודה בנושא כי קרנות הנאמנות וקופות הגמל היו בידי הבנקים והפרידו אותן, אך במקום זה נוצרו חברות ניהול השקעות עצומות. אפשר לפתור את ניגוד העניינים על ידי הפרדה מוחלטת בין הכלים השונים, בין מנהלי התיקים לבין הקרנות", אומר צדוק.

כולם נגועים בתאוות הבצע

הראיון עם צדוק (43) מתקיים באווירה נינוחה שלא מאפיינת לרוב את אנשי שוק ההון וזאת ככל הנראה כי צדוק כבר רואה את עצמו עם רגל אחת בחוץ מהעולם החומרני ועם רגל אחת בתוך עולם הספרות הישראלי. אחרי הכל, ספרו האחרון "הסנדלר מכוכבאן", מככב מזה שלושה שבועות ברשימת רבי המכר. לאחר מספר ספרים שהילכו בתפר בין שוק ההון לספרות בגזרת ספרי מתח פיננסי, בספרו האחרון צולל צדוק לראשונה עמוק לתוך "העולם האמיתי" ופרט לכך שהגיבור הראשי הוא ברוקר בוול סטריט (שגם הוא מתלבט לגבי המשך דרכו המקצועית), אין כמעט זכר לשורשיו של צדוק.

במשך ארבע שנים שימש צדוק כמנהל תחום ההשקעות הגלובליות בבית ההשקעות אקסלנס ולאחר מכן היה נציגה בישראל של אינווסקו, אחת מחברות קרנות הנאמנות הגדולות בעולם, גם זאת במסגרת אקסלנס. בהמשך דרכו פיתח צדוק מודל מתמטי, בו משתמשים בארה"ב, שמדרג 40 מדינות בעולם על בסיס יחסי שוק המניות והסביבה הכלכלית.

ב-2005 הקים את בית ההשקעות גרינבול, שהתמחה בניהול תיקי השקעות חו"ל, ובהמשך אף מכר 20% ממנו לבנק דיסקונט. לפני כשנה נמכרה גרין-בול לבית ההשקעות סיגמא וכיום הוא מקדיש את עיקר זמנו לפעילות פמילי אופיס, ניהול נכסים כולל עבור משפחות אמידות. הוא פרסם שני ספרים מקצועיים בתחום ההשקעות: "המדריך הישראלי להשקעות גלובליות" ו"המדריך לקרנות גידור". בשנת 2004 הוא החל לכתוב גם רומנים כאשר ספרו הראשון, "השתלטות" יצא לאור באותה שנה.

הרעיונות עליהם מדבר צדוק התגבשו אצלו במהלך כתיבת הספר. אלו דברים שלא נתן עליהם את הדעת בעת שהיה שכיר בשוק ההון. "אלו דברים שקשה לראות מבפנים כי כשאתה בפנים עם הקולגות אתה נמצא עם אנשים שחושבים אותו דבר", הוא אומר. כתיבת הספר ארכה שלוש שנים ובמהלכם חל בו מהפך. "אני עדיין בשוק ההון אבל הספר סייע לי להסתכל על דברים אחרת", אמר.

גם אנשי המחאה רוצים להיות טייקונים

היום, כשהוא יכול להסתכל על תעשיית ניהול ההשקעות כמעט מבחוץ, הוא מודה כי בבסיס הבעיה נמצאת תאוות הבצע שכולם נגועים בה. "כשכתבתי את הספר הנוכחי, הסנדלר מכוכבאן, לקחתי ברוקר אמריקאי אגוצנטרי, ציני, קפיטליסט וזרקתי אותו לתימן, שם הוא מגלה ישוב יהודי קטן שמשמר דרך חיים של המאה הקודמת.

הם שואלים אותו מה העיסוק שלו והוא אומר שהוא ברוקר, שהוא מוכר וקונה חלק מחברות. הם לא מבינים למה קונים חלק מחברות. כלומר, אם העסק טוב למה שמישהו ימכור חלק ממנו? ואם הוא לא טוב למה שמישהו אחר יקנה? ואם הוא סתם צריך כסף כדי לפתח אז למה לא לתת לו הלוואה ושאחר כך יחזיר? הם לא מבינים כלל את המהות של למכור ולקנות חלק מעסק. אחד הדברים שניסיתי להתמודד איתם שם זה הנושא של תאוות הבצע של היום מול התמימות של פעם", ממשיך צדוק.

זה לא תמיד היה? 

"לא. כשסבא רבא שלי עלה לארץ מתימן הוא סחר בקפה והוא היה מוכר שקיות של 100 גרם קפה אך בכל שקית הוא שם 110 גרם. כששאלו אותו למה הוא ציטט מספר "משלי". הוא אמר להם שיש פסוק שאומר "ומצא חן ושכל טוב בעיני אלוקים ואדם". הוא אמר 'אם אני אשים 100 גרם בשקית של 100 גרם אז אני אמצא חן בעיני אלוקים. עשיתי את מה שצריך. אבל אם אני אשים 110 גרם קיימתי גם את הציווי של מצא חן בעיני האדם'. לא רואים דברים כאלה היום".

לדעת צדוק, אחת הסיבות שהמחאה החברתית לא הצליחה היא שבסופו של דבר חלק גדול מאלו שמוחים רוצים, לפחות בדמיונם, להיות טייקונים. "כי להיות עשיר, להיות טייקון זה האידיאל. וכל עוד זה האידיאל וזה המושא הערצה, לא תצליח שום מחאה חברתית", מסביר צדוק. לדעתו, עד שהטייקונים אשר "חומסים חברות ציבוריות ומושכים משכורות של מיליונים לכיסם ואחר כך לא משלמים אג"ח ופוגעים בפנסיה של זקנים לא ייחשבו לאנשים בזויים שמוצאים מהקהילה אז שום דבר לא ישתנה".

"אני מנהל עושר, אני לא זר לעולם הזה", אמר צדוק, אבל אם אדם לוקח משכורת של מיליון שקל בחודש בחברה שיש בה עובדים שמרוויחים 3000 שקל בחודש אז יש פה בעיה קשה. ואם אותו בנאדם הוא אישיות נערצת ומושא הערצה ומודל לחיקוי אז יש לכולנו בעיה ושום מחאה חברתית לא תצליח כל עוד זה נמשך כך", סיכם.

תגיות

54 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

54.
תשובה ל-8
במידה ויועץ או מנהל תיקי השקעות יקבל בונוסים על סמך הרווחים הוא פשוט ייקח יותר סיכונים על מנת להגדיל את התשואה ככל האפשר, במידה והוא הפסיד אז הוא לא יקבל בונוס אבל אתה תפסיד המון כסף. לכן, שכרו של מנהל תיקי ההשקעות קבוע פלוס עמלות מחבר הבורסה דרכו הוא סוחר פלוס עמלה מהלקוח שנגזרת משווי נפח התיק.
מאור  |  29.06.12
53.
זה רק קצה הקרחון !!! כנסו שנייה...
קודם, נאמר מילה טובה ל "שובר השתיקה" ישר כח! להזכירכם התפרסמה פה כתבה ב 14.03.12 שכותרתה הייתה : "סערה בגולדמן זאקס: מנהל בכיר פורש ומאשים את החברה בהונאת לקוחות" תגובה אחת יש שם, למה ? מה לא ראיתם? ולידיעתכם יצא דוקומנטרי בשם "Thrive" שיפתח לכם את העיניים, במקרה הטוב,או שיכניס אתכם ל "שוק" קיומי. חפשו ב פייסבוק או בגוגל שווה צפייה בלשון המעטה.
2G  |  30.04.12
52.
כל כך הרבה צדק בכתבה אחת
למנהלי תיק ההשקעות שלנו אין אינטרס לתת לנו להרוויח ולהשיג תשואות גבוהות, הם אוהבים להמר כשזה על הגב שלנו.. בגלל זה אני כבר מזמן לא סומך עליהם, כמו שפעם היו שמים כסף מתחת לבלטות, היום אני פשוט עושה א תזה בגרסא המודרנית וסוחר לבד בשוק. נכנס לאתר אינבסט, קורא את המידע ברשת, בורר לי את ההשקעות הנכונות עבורי, סולידיות בד"כ וממשיך הלאה.. לא צריך לשלם להם דמי ניהול מגוכחים אפילו
רמי  |  29.04.12
50.
תגובה למגיב מספר 30 מבנק לאומי
פשוט התרגשתי לקרוא את מה שכתבת. אני נטשתי את בנק לאומי יחסית מהר, אחרי שנחשפתי בדיוק לשיטה שאתה תארת. נגעלתי !!! הבנתי מהר מאד לאיזו מעורת עכבישים נכנסתי, וברחתי. אפשר לחתום על כל מילה שאתה כתבת. האובססיה לדחוף ללקוחות מכל סוג "פאסיב" ו"אקטיב", והתחרות בין יחידות שונות, גורמת לפקידים הקטנים שם לעשות דברים איומים. כשאני התלוננתי, בפני הנהלה הכי בכירה על מה שנעשה, התחלתי לסבול מהתנכלויות מצד דגי הרקק הקטנים שאתם עבדתי. פקיד לפקיד זאב. בנק זה ביוב. לא מומלץ לאנשים ישרים.
ריגשת אותי  |  29.04.12
לכל התגובות