אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"הקנס שהוטל על לימור גרובר הוא בדיחה - וגורם ליותר נזק מהרתעה"

"הקנס שהוטל על לימור גרובר הוא בדיחה - וגורם ליותר נזק מהרתעה"

כך אומר בכיר בשוק ההון בעקבות החלטת רשות ני"ע לקנוס את ראש מחלקת המחקר לשעבר בפסגות ב־7,500 שקל בלבד, לאחר שהמליצה על מניית כיל בזמן שניהלה מו"מ לתפקיד בחברה

28.04.2012, 20:24 | אסף גילעם

איפה הרגולטור הרשות שכחה את אלמנט ההרתעה החלטת רשות ני"ע לסגור את תיק לימור גרובר בקנס של 7,500 שקל לא תמנע מקרה דומה בעתיד רועי ברגמן, תגובה אחתלכתבה המלאה

רשות ניירות ערך הטילה קנס של 7,500 שקל על לימור גרובר, המנהלת לשעבר של מחלקת המחקר ללקוחות (Side־Sell) בבית ההשקעות פסגות לשעבר. לפי האישום, גרובר פרסמה שתי המלצות "קנייה" לחברת כימיקלים לישראל (כיל) שאותה סיקרה, בזמן שניהלה מגעים לקראת מעבר לעבודה בחברה, שעליהם לא דיווחה כנדרש.

לפי פרטי החקירה, גרובר, שעבדה בפסגות במשך חמש שנים ושהיתה אחראית על סיקור תחום הפרמצבטיקה והכימיה, הכולל את כיל, פנתה מיוזמתה לאנשי החברה במהלך כינוס לאנליסטים שנערך במשרדי כיל באמצע מאי 2011, והתעניינה בעבודה אפשרית בחברה. עוד באותו בוקר, בטרם הכינוס, פרסמה גרובר למשקיעים המלצת "קנייה" למניית כיל.

במסמך רשות ני"ע מצוין כי במהלך החודש וחצי שחלפו מאז פרסום ההמלצה, ניהלו הצדדים מגעים, עד שבסוף יוני האחרון, קיימה גרובר פגישה עם נציגים של כיל ונמסרה לה הצעת עבודה פורמלית לתפקיד מנהלת קשרי משקיעים בחברה, שכללה את טיוטת הסכם העסקה.

בסוף חודש יוני גרובר פרסמה המלצת "קנייה" נוספת לכיל, במחיר יעד של 70 שקל למניה, מחיר שהיה גבוה ב־33% ממחיר השוק באותו היום. בסקירה ציינה גרובר כי "קיים פוטנציאל לעדכון נוסף כלפי מעלה של מחיר היעד", אך לא הזכירה את קיומם של מגעיה לעבודה בחברה. יום למחרת הודיעה גרובר לכיל כי היא מקבלת את תפקיד מנהלת קשרי המשקיעים בחברה.

ברשות החליטו להתעלם מההמלצה הראשונה שהוציאה גרובר לכיל, זאת בשל העובדה כי בוצעה באותו יום שבו החלו המגעים בינה לבין החברה. לעומת זאת, ההמלצה השנייה שפרסמה ניתנה כבר עמוק בתוך תקופת המגעים, ורשות ני”ע החליטה, כאמור, להטיל עליה קנס.

"דחיפות הפרסום לא מבטלת חובת דיווח"

 

כבר בסוף אוקטובר האחרון פנתה רשות ני"ע לגרובר בדרישה לתשלום העיצום הכספי הנדרש מהפרת רישיונה, בסך של 10,000 שקלים. גרובר טענה מנגד כי עד למועד ביצוע ההפרה, לא ביצעה כל הפרה בשלוש השנים הקודמות, וזכתה להפחתה של 25% בגובה הקנס. גרובר ניסתה להשיג הנחה נוספת, בהיקף של 50%, כשלטענתה "פעלה בתום לב ובהיסח הדעת" ופרסמה את עבודת האנליזה "על מנת לתת מענה מהיר להתפתחות דרמטית אצל מתחרה של חברת כיל — אירוע בעל השלכות מהותיות על עסקיה — ואשר חייב התייחסות נקודתית ומיידית".

הדיווח "הדרמטי" שאליו התייחסה גרובר היה הודעת חברת אורלקאלי הרוסית שאישרה את השמועות שלפיהן נחתם הסכם בין תאגיד בי.פי.סי ליבואניות הסיניות לאספקת אשלג במחיר של 470 דולר לטונה — עלייה של 18% בהשוואה לחוזה הקודם.

הרשות דחתה את טענת גרובר, כשהיא מציינת כי דחיפות הפרסום אינה מבטלת את החובה בעניין גילוי ניגוד העניינים, ואף לא את הציפייה כי "בעל הרישיון יהיה מודע לחובותיו". הרשות מציינת בסעיף הזה כי בשל העובדה כי המגעים בין גרובר לכיל כמעט והבשילו לכדי חתימת הסכם בשלב פרסום ההמלצה השנייה, יש לראות את הנסיבות לחומרה בעת ביצוע ההפרה.

בשל העובדה שמדובר בעבירה אתית — ולא פלילית — הקנס המקסימלי שניתן היה להטיל על גרובר מוגבל ל־10,000 אלפים שקל בגין הפרת סעיף 28 ב' לחוק ני"ע, ושל הוראות האנליזה. גם ההפחתה שלה זכתה גרובר, בסך 2,500 שקל, בזכות עברה הנקי, מתחייבת לפי תקנות ההפחתה בחוק. עם זאת, במידה והרשות היתה בוחרת לפעול כנגד גרובר במסלול האכיפה המנהלית (תחת ההנחה שניתן היה למצוא פגם פלילי בעבודתה), ההיטל הכספי עליה יכול היה להגיע למיליון שקל.

"הקנס עושה יותר נזק. היה עדיף לתת אזהרה"

 

גורמים בשוק מציינים כי רשות ני"ע היתה מוגבלת על ידי החוק בהיקף הקנס, הנמוך לכאורה, אך לגרובר נגרם נזק לא מבוטל לשמה הטוב — "אין ספק שהיא היתה מעדיפה לשלם הרבה יותר בשביל שכל זה לא יתפרסם".

בכיר בבית השקעות מסר ל"כלכליסט" בתגובה כי "הקנס הזה הוא בדיחה, שעושה הרבה יותר נזק מאשר אם היו נותנים רק אזהרה. זה עונש גרוע מאוד, היא היתה מבכירי פסגות, לא איזה פיון מלמטה שעשה שטויות. במישור העקרוני, רואים שזה חמור.

"לא מובן איך מצד אחד הרשות לקחה מפסגות 150 מיליון שקל ללא חוקים (התשלום שהעבירה פסגות על מנת לסגור את ההליך הפלילי בעקבות החשדות לתרמית בני"ע — א"ג), אבל מצד שני לא מצאה את הדרך להטיל על גרובר קנס מהותי יותר, כגון 100 אלף שקל — סכום שבאמת ירתיע, ולא כזה שהיא מחזירה תוך שלושה ימי עבודה. זה מצחיק, וזה לא שולח מסר. אין ענישה ציבורית בארץ".

מקורבים לגרובר מסרו כי מעולם לא הוטל ספק בהתנהלותה המקצועית. " מעולם לא הועלתה השאלה האם האפשרות שתוכל לעבוד בכיל השפיעה על ההתנהלות המקצועית שלה".

בנוסף, הסבירו המקורבים כי אין כל איסור לאנליסט לחפש עבודה אצל חברות שאותן הוא מסקר. "מצב הרגולציה הנוכחי יוצר מלכוד לאנליסט. אם גרובר היתה מוסיפה את השורה הזאת כגילוי נאות, ואז לא מקבלת את העבודה, היא היתה יוצאת קירחת מכאן וכאן", הוסיפו המקורבים.

גרובר עצמה מסרה ל"כלכליסט" כי "נפל פגם טכני בעבודתי, דבר שלא היה צריך לקרות. אני מקבלת את החלטת רשות ני"ע". 

תגיות