אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דוקאביב: תיעוד של משבר כלכלי

דוקאביב: תיעוד של משבר כלכלי

פסטיבל הסרטים הדוקומנטריים שייפתח השבוע בתל אביב עוסק, בין השאר, בהיבטים השונים של המשבר הכלכלי בעולם. "כלכליסט" סוקר את הסרטים העוסקים במחאה ובמאבק לשוויון חברתי

29.04.2012, 09:51 | אוהד לנדסמן

פסטיבל דוקאביב ה־14, הפסטיבל הבינלאומי לקולנוע דוקומנטרי, ייפתח בתל אביב ביום חמישי ויימשך עד 12 במאי. השנה יעסוק הפסטיבל גם במשבר הכלכלי ובהשלכותיו הגלובליות, לצד שלל סרטי התעודה העוסקים במשפחה, באמנות או בסכסוך הישראלי־פלסטיני.

בניגוד למגמה שרווחה בשנים האחרונות, לחפש את הגורמים לקריסה ולמצוא לה אשמים, השנה מתמקדים הסרטים במיקרו, בפגיעה בפרט, ומספקים זווית אישית ומרתקת על המאבק וההישרדות. הסרטים יוקרנו באולמות ברחבי תל אביב, וגם תחת כיפת השמים, על גג קולנוע בית העם בשדרות רוטשילד, מקום שהפך לסמל המאבק בקיץ 2011.

"כלכליסט" מציג חמישה סרטים עם אמירה חברתית:

"הרשת החברתית האמיתית" (בריטניה, 2012). שכר הלימוד בבריטניה הוא מהגבוהים בעולם. בסוף 2010 קמה תנועת מחאה נרחבת של סטודנטים בעקבות כוונת הממשלה להעלותו לרמת שיא. התאגדותם בזמן אמת דרך פייסבוק וטוויטר הובילה להשבתת האוניברסיטאות והורחבה לנושאים חברתיים אחרים. זהו פרויקט משותף של שלושה במאים, מלא בתשוקה ובזעם, והוא משלב פוטאג' מצולם, אנימציה וקטעי וידיאו של צלמים חובבים. עם תקציב זעום ניסו יוצריו של הסרט להשיג מימון באמצעות מודל שיתופי שבו כל צופה תורם כאוות נפשו.

"לא מרוששים" (ארה"ב, 2012). הסרט הלוחמני של קארין הייז וויקטוריה ברוס עוסק בנושא אקטואלי ובוער ועוקב אחר תנועת מחאה אמריקאית בשם US Uncut, אשר יצאה כנגד התחמקותן השיטתית של חברות גדולות בארה"ב מתשלום מסים. כיצד קורה שתאגידים אמריקאיים בשווי של ביליוני דולרים, כמו גוגל או אפל, מקבלים חוזים נדיבים ואטרקטיביים מהממשלה אך לא משלמים כלל מס הכנסה? מדוע בזמנים כה קשים של גירעון תקציבי האזרח הקטן הוא זה שמשלם בסוף? דרישתה של התנועה לשינוי מדיניות המיסוי השתלבה לבסוף במסגרת המחאה ההמונית של Occupy Wall Street. יוצרות הסרט יצאו לרחובות לתעד את סיפורם המרתק של שבעה אקטיביסטים צעירים שלא ישקטו עד שהשינוי יגיע.

"לא מרוששים". אמריקאים מוחים נגד מדיניות המיסוי "לא מרוששים". אמריקאים מוחים נגד מדיניות המיסוי "לא מרוששים". אמריקאים מוחים נגד מדיניות המיסוי

 

"דטרופיה" (ארה"ב, 2012). זוכה פרס העריכה בפסטיבל סאנדנס האחרון. "דטרופיה" אינו מתעסק דווקא במשבר הנוכחי, אלא בוחן באופן מרתק את תהליך הקריסה המצער של עיר המכוניות דטרויט, מקום אשר סימל בתחילת המאה ה־20 את החלום האמריקאי ואפשר את התבססותו של המעמד הבינוני באמריקה. לאחר שמפעלים רבים עזבו לעולם השלישי בעקבות המעבר לכלכלה קפיטליסטית דורסנית, תושבים רבים נטשו את העיר והותירו אחריהם שכונות רפאים. "דטרופיה" מספק מבט ויזואלי מעין חלומי על הארכיטקטורה האורבנית הקורסת. אולי הפן המרתק ביותר בו הוא ההחלטה של יוצריו לתאר במונחים אפוקליפטיים ואפלים את קריסתה של העיר, בעוד שרבים מריעים לאחרונה לניסיונות השתקמותה. ביקורות רבות הוטחו כלפי הסרט ובחירתו להציג את הפן השלילי מעל במת סאנדנס ולא להיות חלק מתהליך השיקום המתגבש להצלתה של העיר.

"דטרופיה". הקריסה של דטרויט "דטרופיה". הקריסה של דטרויט "דטרופיה". הקריסה של דטרויט

 

"התעוררות" (ישראל 2011). את הזווית הישראלית בסרטי המאבק החברתי מספק "התעוררות" – סרטם של טלי שמש ואסף סודרי. זוהי אסופת סרטים קצרים של פחות משמונה דקות כל אחד, המייצרים מבט ייחודי בזמן אמת על המאבק החברתי בקיץ 2011. את סדרת הסרטים, ששודרה באופן יומי בערוץ yes דוקו, ביימו בין היתר דורון צברי, דאנה איבגי, רענן אלכסנדרוביץ, תומר יוסף וסיגלית לנדאו.

בראייה לאחור מדובר אולי בתגובה הטלוויזיונית המרתקת ביותר למחאה החברתית, שבמהלכה הועברו גלי המחאה לסלון הביתי בפורמט פשוט ועדכני. כעת גובשו הסרטים הקצרים לפרויקט דוקומנטרי חשוב ומרתק.

"התעוררות". המחאה הישראלית בקיץ 2011 "התעוררות". המחאה הישראלית בקיץ 2011 "התעוררות". המחאה הישראלית בקיץ 2011

תגיות