אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההספדים לזהב היו מוקדמים מדי צילום: סיון פרג'

ההספדים לזהב היו מוקדמים מדי

החלטת הפד שלא להשיק עוד תוכנית תמריצים לצד המשבר ביפן ובריטניה גרמו להיחלשות הדולר ולהתחזקות הזהב ב־1.4% בשבוע החולף

30.04.2012, 07:26 | אורי בירמן

מדד הסחורות (CRB) התחזק בשבוע החולף ב־1.4% כאשר בין הסחורות שרשמו את העליות החזקות היו הגז הטבעי (8.5%), החיטה (4.3%) והתירס (3.8%). בקרב היורדות בלטו הבקר החי (2.3%-), רכז התפוזים (1.8%-) והסוכר (1.6%-). המסחר התבצע על רקע הציפיה לפרסום החלטת הריבית על ידי הבנק המרכזי של ארצות הברית, הפד, שהעלתה תקוות רבות לתוכנית תמריצים שלישית.

מחויבות לריבית נמוכה

עם זאת, הפד האמריקאי אותת כי תוכנית תמריצים כזו אינה עומדת על הפרק, לאור השיפור שחווים שוק התעסוקה ושוק הדיור במדינה ובשל העובדה שהאינפלציה בארה"ב קרובה מאוד ליעד שהוצב. עם זאת, הפד חזר על מחויבותו לריבית נמוכה עד סוף שנת 2014.

מנגד, הפד השאיר פתח לתקווה לתוכנית תמריצים בעתיד, ואמר שאם המצב הכלכלי יידרדר, הוא ישקול רכישות נוספות של אג"ח ממשלתיות. בתוך כך, יפן הרחיבה את תוכנית התמריצים שלה, ובריטניה נפלה למיתון כפול, שיכול לאלץ אותה להנהיג תוכנית תמריצים. כל האירועים הללו החלישו את הדולר ב־0.6% בשבוע החולף, וחיזקו את הזהב (שכבר הוספד) שסגר את השבוע בעלייה של 1.4% ל־1,664.80 דולר לאונקיה.

ויש מי שרוכש, והרבה. לפי נתוני קרן המטבע, במהלך חודש מרץ החליטו רוסיה, מקסיקו וטורקיה (אולי בהמלצתו של הגורו ג'ים רוג'רס) לנצל את המחירים הנמוכים שבהם נסחר הזהב ורכשו סחורה בהיקף של כ־45 טונות (כ־2.4 מיליארד דולר).

הזהב יתייקר?

בינתיים, האופציה על הזהב בעלת כמות הפוזיציות הפתוחות הגבוהה ביותר היא אופציית CALL במחיר מימוש של 2,200 דולר לאונקיה (יקרה בכ־32% מהמחיר היום) לפקיעה באוגוסט.

לפני כמה ימים דווח על מקרה ראשון של מחלת הפרה המשוגעת (BSE) שהתגלה ברפת שבמרכז קליפורניה. בשוק התעורר חשש שהביקוש לבקר יירד, ואיתו גם המחיר, כפי שקרה בדצמבר 2003, אז צנח המחיר לאחר גילוי המחלה ב־21%. הפעם, משרד החקלאות הרגיע, ולאחר שהתברר שלא תהיה פגיעה ביצוא נרשמו עליות.

גז טבעי: בונים על הקור

מחיר הגז הטבעי ירד לאחרונה מתחת ל־2 דולרים למיליון BTU על רקע היצע הולך וגדל, אך בתחילת השבוע כתבו כלכלני גולדמן זאקס כי מחיר הגז עשוי להכפיל את מחירו ל־4 דולרים באופן "מהיר יחסית". הסיבה: בגולדמן צופים כי החברות יצמצמו את הפקת הגז עד שהמחיר ישוב לעלות. למחרת זינק מחיר הגז משפל של עשור בכ־5%, וסגר את השבוע בעלייה ל־2.19 דולרים למיליון BTU. הטענה של גולדמן נתמכת בהודעה של ענקית הגז הקנדית ENCANA, שהודיעה כי הקטינה ב־5% את תפוקת הגז ברבעון הראשון והיא צפויה להמשיך ולהקטין את התפוקה ב־20% נוספים.

בנוסף, ENCANA שהשכילה לגדר את מחיר הגז בשנים האחרונות ולהרוויח מכך, החליטה להפסיק לגדר את מחיר הגז הטבעי. הצעד יוצא הדופן מהווה הבעת אמון מצד החברה בעליית מחיר הגז. גם אקסון־מוביל מסיטה אסדות מקידוחי גז אל עבר קידוחי נפט רווחיים יותר. שתי החברות מקוות כי יתר הענף יצטרף אליהן. מלבד היכולת לשלוט בתפוקה, מקווים מפיקי הגז גם לעזרה של מזג האוויר, שכן בשבוע הקרוב צפוי מזג אוויר קר שיגדיל את הביקוש לחימום ב־11% מעל הרמה הרגילה לעונה.

 

השורה התחתונה: קשה לקבוע האם המחיר בתחתית, אך שילוב כוחות שיביא להקטנת היצע הגז עשוי לרמז כי אנו כבר אחריה.

 

תירס: לרווחת החזירים בסין

בתחילת השבוע פרסם משרד החקלאות האמריקאי (ה־USDA) את דו"ח הזריעה השבועי שלו, ועל פי הנתונים, זריעת התירס מתקדמת בקצב מצוין - 28% מהתירס של עונת הגידול הקרובה כבר נזרעו. בשנה הקודמת נזרעו רק 8% מהתירס בתקופה זו, והממוצע החמש־שנתי עומד על 15%. אותו מצב נרשם גם בגידולים האחרים - הסויה והחיטה. הזריעה המוגברת הזו (הגדולה מאז 1996) העלתה חשש כי מחיר הסחורות החקלאיות יירד השנה.

מה שדחף את התירס לעלייה החדה היה דו"ח היצוא של משרד החקלאות, שהצביע על מכירה של 1.44 מיליון טונות תירס למסירה החל ב־1 בספטמבר ליעד לא ידוע (קיימת חובת דיווח על כל מכירה של מעל 100 אלף טונות ביום אחד ליעד בודד). מדובר בכמות השישית בגודלה אי פעם, והגדולה ביותר מאז 1994, אז רכשה סין 1.45 מיליון טונות תירס. על פי ההערכות, גם במקרה הזה הקונה הגדול הוא ממשלת סין, שנהנית מביקוש ער למזון בהמות (חזירים ופרות חולבות). החדשות הטובות: הנתונים מראים כי ללא המכירה האחרונה, ייצאה ארה"ב מתחילת השנה כמות של תירס הגדולה פי תשעה מהכמות שיוצאה בתקופה המקבילה.

השורה התחתונה: התיאבון הסיני מתגבר, והנתונים מהווים עדות לתלות של סין ביצוא האמריקאי של תירס ותומכים במחירו.

 

נפט (WTI): התנגדות עיקשת למחיר

הנפט מסוג WTI הגיע השבוע לשיא של ארבעה שבועות. קצת מפתיע בשבוע שבו התברר כי תפוקת הנפט בקרטל אופ"ק הגיעה לשיא של שלוש שנים. קצב ההפקה של אופ"ק באפריל עמד על 31.4 מיליון חביות נפט ליום בממוצע (אף שהתקרה שנקבעה בישיבה האחרונה בדצמבר עומדת על 30 מיליון חביות ביום). התפוקה הלובית שממשיכה לטפס נמוכה אך במעט מזו שהיתה לפני ההפיכה העממית, והתפוקה בעיראק הגיעה לרמה הגבוהה מאז 2000. מנגד, התפוקה האיראנית נפלה ב־100 אלף חביות - לרמה הנמוכה מאז 1992.

הביקוש לנפט צפוי להיחלש לאור המיתון הכפול בבריטניה ושיא אבטלה בספרד. מבחינה טכנית, הנפט נסחר סביב רמת הממוצע הנע ל־50 ימים, שמהווה רמת התנגדות עיקשת בתקופה האחרונה, רמה שכנראה יתקשה לשבור בקרוב. נתון מעניין הוא מחיר הבנזין בתחנות התדלוק שהמשיך לרדת גם בשבוע האחרון, לרמה של 3.82 דולרים לגלון. השיפור ביעילות כלי הרכב והירידה בנסועה גרמו לירידה של 2.8% בצריכה בהשוואה לשנה החולפת. יש לציין כי הספקולנטים הורידו בשבוע החולף את כמות פוזיציות הלונג הספקולטיביות בכ־0.5% בלבד ל־212 אלף חוזים.

השורה התחתונה: הנחישות של אופ"ק להוריד את מחיר הנפט, והחולשה בכלכלה העולמית, ימשיכו ללחוץ את מחיר הסחורה למטה.

הכותב הוא מנהל תחום גלובלי בכלל פיננסים

תגיות