אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"נאמן תבל צבי יוכמן פעל בניגוד עניינים ומעדיף את הבנקים"

"נאמן תבל צבי יוכמן פעל בניגוד עניינים ומעדיף את הבנקים"

תביעה שהוגשה אתמול למחוזי בת"א על ידי עבר זוסמן, לשעבר בעל מניות מיעוט בתבל, חושפת לכאורה ליקויים בהתנהלות נאמן החברה צבי יוכמן. הטענה: "יוכמן ניהל במקביל לתפקידו כנאמן את קרן SKY, שעיקר משקיעיה היו הבנקים - נושיה של תבל"

01.05.2012, 08:36 | ענת רואה

איש העסקים עבר זוסמן, לשעבר בעל מניות מיעוט בחברת הכבלים תבל, טוען כי חשף ליקויים חמורים באופן ההתנהלות של הבנקים ושל נאמן החברה רו"ח צבי יוכמן. זוסמן הגיש אתמול תביעה לבית המשפט המחוזי בתל אביב ובקשה לאפשר לו לנהל אותה כתביעה נגזרת בשמה של תבל, המצויה מאז 2002 בהליכי חדלות פירעון, נגד הבנקים לאומי, הפועלים, דיסקונט והבינלאומי.

בתביעה מעלה זוסמן טענות חריפות נגד הנתבעות ובעיקר נגד הנאמן, וטוען כי הבנקים ויוכמן פועלים בשיתוף פעולה, בניגוד עניינים ומשיקולים זרים. התביעה יוצאת גם נגד משרד רואי החשבון סומך־חייקין, שביקר את דו"חותיה של תבל בשנים האחרונות, שלגביו טוען זוסמן כי הביקורת שערך לדו"חות הכספיים כוללת הטעיות.

טענתו העיקרית של זוסמן בתביעה, שהוגשה באמצעות עוה"ד שרון סחאי ושמוליק קסוטו, היא כי במשך יותר מחמש שנים נמנע הנאמן יוכמן ממחיקת כל חובותיה של תבל לבנקים. לטענת התובע, מחיקת החובות - המסתכמים כיום ב־1.6 מיליארד שקל וצוברים ריבית של עשרות מיליוני שקלים בשנה - היתה אמורה להיעשות בהתאם להסדר הנושים שגובש עוד ב־2004. זוסמן טוען כי הבנקים אינם מעוניינים למחוק את החובות בהתאם להסכם, היות שמצב זה יחייב אותם בתשלום מס של מאות מיליוני שקלים.

צבי יוכמן צבי יוכמן צבי יוכמן

על פי כתב התביעה, הנאמן יוכמן פועל כאמור לקדם ולהעדיף את אינטרס הבנקים במקום את אינטרס תבל. זוסמן מסביר זאת בכך שיוכמן היה מצוי בניגוד עניינים חמור, כיוון שב־2005 - בעיצומו של הסדר הנושים של תבל - הוא הקים את קרן ההשקעות הפרטית SKY ומאז הוא משמש כמנהלה. לטענת התובע, הבעיה היא שחלק ניכר מהמשקיעים בקרן היו הבנקים - נושיה של תבל.

לטענת זוסמן, "קרן ההשקעות גייסה כ־120 מיליון דולר מ־11 משקיעים, שמתוכם שישה בתי השקעות וקופות גמל היו באותה עת בבעלות הבנקים". הוא מוסיף, כי "במועד שבו אמור הנאמן לדרוש או לגרום למחיקת חובות תבל כלפי הבנקים, קרי בסוף 2006 בעת מימוש נכסי תבל, היה מצוי הנאמן בניגוד עניינים חמור ביותר, שעה שניהל קרן השקעות שחלק ניכר מהמשקיעים בה היו הבנקים - נושיה של תבל".

לא מוותרים על החובות

14 שנה לאחר שהוקמה, ב־2002, נקלעה תבל להקפאת הליכים בשל חובות של 3.2 מיליארד שקל. 2.5 מיליארד שקל מחובות אלה היו לבנקים. באותה שנה מונה יוכמן לנאמן ובינואר 2004 הוא גיבש הסדר נושים שבמסגרתו הועברו לידי הבנקים כל מניות תבל - למעט מניותיו של זוסמן, שהחזיק ב־5% בלבד. עוד נקבע כי פעילות הכבלים של תבל תמומש לצורך הקטנת החוב שלה לבנקים.

בתביעתו מתבסס זוסמן על סעיף 26 בהסדר הנושים. לדבריו, הסעיף קבע כי לאחר מימוש מלוא נכסי תבל, מי שהחברה עדיין תחזיק בחוב כלפיו ייאלץ "לוותר על יתרת החוב שלא נפרעה באופן סופי ומוחלט". לדבריו, סעיף זה קובע מפורשות כי עם מימוש נכסיה של תבל יימחקו כל חובותיה של החברה.

אלא שבפועל לאחר אישור הסדר הנושים ב־2004, שלוש חברות הכבלים מתב, ערוצי זהב ותבל - באמצעות יוכמן - החליטו על מיזוג והוקמה חברת HOT. החברה הממוזגת אשר רכשה את כל נכסיה ואת פעילותה העסקית של תבל באותה תקופה, כנגד הקצאת מניות ב־HOT. לטענת זוסמן, בדצמבר 2006 הועברו כל אחזקות תבל ב־HOT לידי הבנקים תמורת מחיקת חלק מהחובות של תבל כלפי הבנקים.

לדברי התובע, בשלב זה אמור היה להיכנס לפועל המנגנון שנקבע בסעיף 26, שכן בפועל כל נכסיה של תבל מומשו. במילים אחרות: זוסמן סבור כי אז היו צריכים למחוק את יתרת החובות.

אולם לטענת זוסמן, החוב של תבל כלפי הבנקים נותר מאז על כנו וצובר מדי שנה ריבית של עשרות מיליוני שקלים. הנאמן, כך טוען זוסמן, אינו פועל למחיקת החוב אלא מתנה את המחיקה בחיסולה המוחלט של תבל. ומה עושים הבנקים? הם אינם מוותרים על החוב וממשיכים לחייב את תבל בריבית על החוב.

לדברי התובע, בפגישה שקיים ביולי 2011 עם יוכמן נאמר לו על ידי הנאמן כי מחיקת החובות "תייצר לתבל רווחים גבוהים שיחויבו במס". זאת, כאשר הבנקים התחייבו כלפי מס הכנסה לשאת בכל תשלום מס שבו תחויב החברה. לכן לדברי זוסמן, יוכמן הסביר שהוא מנהל מו"מ עם מס הכנסה להסדרת חבות המס שתיווצר מהמחיקה.

"ניהל מו"מ עם לאומי"

בנוסף, זוסמן טוען בתביעה כי במהלך 2007 בכובעו כמנהל SKY, ניהל יוכמן מו"מ עם בנק לאומי לרכישת מניותיה ב־HOT. "מו"מ זה העמיד אותו בניגוד עניינים חמור, שעה שבאותה תקופה שימש כנאמן של תבל, היה אמון על האינטרסים שלה והיה מחויב להביא למחיקת חובותיה".

באשר למניע האישי שלו בהגשת התביעה טוען זוסמן כי הוא פועל בתום לב, מתוך מטרה להשביח את ערכה של תבל באמצעות מחיקת חובותיה ומניעת חיסולה. לדבריו, ברצונו לשוב ולהפעילה כחברת תקשורת כשהיא נקייה מחובות. עוד הוא טוען, כי לפי הסדר הנושים ולאחר השלמתו תבל היתה אמורה להיות מובראת וכל זכויות בעלי המניות אמורות לחזור לתוקף, כולל אחזקותיו שלו עצמו. לטענת זוסמן מחיקת החובות תביא את תבל למצב שבו יש לה מנוף מהותי שהינו הפסדים צבורים בגובה מאות מיליוני שקלים, וניתן יהיה לצקת לתוכה פעילות שההכנסות ממנה יקוזזו נגד ההפסדים הצבורים.

עו"ד דרור ויגדור ממשרד יגאל ארנון, המייצג את יוכמן, מסר כי תגובתם תוגש לביהמ"ש. הפועלים ולאומי סירבו להגיב, ואילו מדיסקונט והבינלאומי לא נמסרה תגובה עד למועד סגירת הגיליון. מסומך־חייקין נמסר: "לא קיבלנו את התביעה ולכן לא נוכל להגיב לטענות".

תגיות