אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מי גאון של אבא צילום: ישראל הדרי

מי גאון של אבא

היהירות, החלומות, חוסר הניסיון וההתמקדות בענף המים. התפטרותו של משה גאון מתפקיד יו"ר גאון אחזקות לא הפתיעה איש, ואף זכתה למחמאות על "גדלות הרוח", אבל היא יכולה גם לסמן את שקיעת השם הטוב שהותיר אביו

01.05.2012, 08:55 | גיל קליאן

לפני חודשיים הגיע משה גאון לפתיחה של חנות איקאה המחודשת בנתניה. גאון נראה במצב רוח ירוד, ובשיחה עם אחד הנוכחים באירוע אמר "הרגו אותי בשוק ההון". ההערה הקטנה הזאת חשפה מעט ממה שעבר על גאון בארבע השנים מאז נכנס לנעליו הגדולות של אביו בני גאון ז"ל כיו"ר גאון אחזקות - ועד פרישתו מהתפקיד שלשום.

השוק לא אהב את גאון הבן. קריסת אייס הותירה בעלי אג"ח בלי כסף ובעלי מניות בלי חברה. תשואת האג"ח של גאון אחזקות עולה על 25% - נתון שמשקף את חוסר האמון של שוק ההון כי גאון יצליח להחזיר את הכסף שלווה מהמשקיעים. גאון הבין את הרמז ופינה את התפקיד, אולי גם מתוך הבנה שאם לא יפנה בעצמו את הבמה - יודח על ידי בעלי המניות.

משה גאון, צילום: אוראל כהן משה גאון | צילום: אוראל כהן משה גאון, צילום: אוראל כהן

אנשים המכירים את גאון טוענים כי מפלתו היתה יהירותו. היהירות היא ששכנעה אותו לקחת תפקיד של מוביל חברת אחזקות ללא כל ניסיון בחברות אחזקה או בניהול פעילויות מחוץ לשוק הפרסום, היהירות היא שגרמה לו להסתכסך עם מנהלים כמו ליעד כהן באייס שאותו הביא גאון לחברה - וכעת התיקון הוא הפרישה של גאון מהתפקיד, מהלך נטול יהירות שמראה כי אולי השנים האחרונות הורידו לגאון את האגו, מהלך שמתבצע תוך הבנה כי מישהו אחר צריך להוביל את החברה מעכשיו, מישהו ששם משפחתו לא חופף את השלט על הדלת.

שם טוב, גאון

המחליף של גאון: ארז מלצר יקבל 45 אלף שקל בחודש עבור 20% משרה מלצר, מנכ"ל גדות, מחליף את משה גאון בתפקיד. הדירקטוריון נימק את המינוי בכך "שנוכח כוונת החברה להתמקד בתחום האגרו, ניסיונו של מלצר, והיכרותו עם תחום זה, צפויים לתרום לקידום החברה" מעין מנלה, 2 תגובותלכתבה המלאה

גאון אחזקות החלה דרכה ביולי 1998, אז פרש בני גאון מניהול קונצרן כור, תפקיד שזיכה אותו במעמד של מנהל־על - אחד שיודע לקחת עסק גוסס ולהוביל אותו לשווי של 1.8 מיליארד דולר. פרט לתגמולים האישיים שצבר בניהול הקונצרן, פרש גאון מהחברה עם שם טוב. את אותו שם טוב ניצל גאון כשהקים את גאון אחזקות, חברת אחזקות שהיתה אמורה להפוך את גאון לטייקון. בחברה השקיעו, בין השאר, תד אריסון, גד זאבי, סמי שמעון ועוד כמה שמות גדולים, שבנו על המוניטין של גאון, האיש שצמח מלמטה למעמד של כוכב־על בשמי הכלכלה הישראלית.

את גאון אחזקות הקים גאון עוד באפריל 1998, ועד הנפקתה ביוני 2007 צבר אחזקות ברשת האופנה H&O (שבה היה שותף עם משפחת לבנת), וברשתות אייס ואוטו דיפו (שבהן היה שותף עם משפחת זבידה), וכן במותג אהבה של מעבדות ים המלח. בתחום הפיננסים החזיק גאון בבית ההשקעות הנושא את שמו, ובתחום המים החזיק תחת "גאון אגרו" מגוון חברות העוסקות בהשקעות בתחום, בפיתוח צינורות, ברזים, השקיה, טפטוף ועוד.

על ניהול המיני־אימפריה הזאת חלשו בני גאון ושי פרמינגר - שהקימו למעשה את החברה מהשקעות של 20 מיליון דולר בלבד. למה בחרו להשקיע בתחומים אלה? הסיבה פשוטה: מדובר בתחומים שהם הבינו. פרמינגר וגאון קנו חברות שחשבו שיוכלו לתרום להן ניהולית. אם יש איזשהו מכנה משותף לתחומים האלה הוא היותם תחומים תעשייתיים מסורתיים, בלי חלומות בומבסטיים על טכנולוגיות הופכות שוק או המצאות אדירות.

במאי 2008 נפטר בני גאון, וב־24 ביוני נכנס לנעליו הגדולות בנו משה, שהגיע לתפקיד ללא רקע ניהולי נרחב, בטח ללא רקע בניהול חברת אחזקות. משה גאון לא היה המועמד האידיאלי לרשת את אביו בניהול החברה, אך הוא הבין שאם לא יעשה זאת, החברה עלולה להיגרר למאבקי שליטה או להיות יעד להשתלטות עוינת. פרמינגר? הוא פרש מהחברה בסוף 2010 והשאיר את הבמה לגאון הבן.

מה שמשה גאון כן הביא לחברת האחזקות הם חלומות גדולים, שונים מהחלומות התעשייתיים של אביו ושל פרמינגר. במאי 2010 פרסם גאון עם כתב ynet אטילה שומפלבי מניפסט תחת הכותרת היומרנית "הציונות החדשה". המניפסט הציב חזון לתעשייה הישראלית וסיפק את פתרונות העתיד בתחום המים. לא מן הנמנע כי הלהט של גאון בתחום המים פגע בניהול השוטף של האחזקות האחרות של החברה.

לא החזיק מים

אחד ממכריו של גאון הבן אמר כי "בניהול של חברת אחזקות, חייבים לדעת איפה לשים את הפוקוס ואיפה להרפות, וצריך לדעת גם לבחור מנהלים טובים. זה כנראה המהות של ניהול חברת אחזקות, וגאון לא כל כך הצליח - לא בזה ולא בזה". כך, כשהפוקוס היה על עסקי המים וישועת המזרח התיכון, אייס נכנסה לחדלות פירעון; וכשהיה צריך למנות מנהלים לאייס, גאון בחר למנות את דוד מטלון - שלקח את החברה להקפאת הליכים בניגוד לדעתו של גאון.

גם היום, במבט לאחור, קריסת אייס היתה אירוע שהשאיר לא מעט סימני שאלה. מה שכן ברור הוא שאייס עלתה לגאון אחזקות כ־60–70 מיליון שקל בהון העצמי, וקריסתה היתה משקולת פיננסית לא פשוטה על חברת האחזקות.

אותו חזון מים ישמש כעת את האסטרטגיה של החברה - להפוך לחברת השקעות בתחום המים. פירוש הדבר הוא שההנהלה החדשה תוביל את המשך חיסול האחזקות של גאון בתחום הפיננסים (כיום באמצעות אחזקה בבית ההשקעות מיטב), בקמעונאות (במותג אהבה וברשת אימג'ינריום) ובנדל"ן (החברה כבר מימשה את הנכס שמשמש את משרדיה בתל אביב, ונמצאת בהליך למכירת בניין נוסף ברמת גן). חיסול האחזקות מזרים כספים חדשים לקופה, ובחברה מעריכים כי יעמדו בתשלום האג"ח הקרוב - כ־40 מיליון שקל בסוף מאי, מתוך סך כל חובות האג"ח שעומדים על 160 מיליון שקל.

המחיר האישי

גאון כבר התכוון לפרוש מיד אחרי פרסום הדו"חות הכספיים של חברת האחזקות ל־2011 וסיום התוכנית האסטרטגית בתחום המים, אך למרבה האירוניה, קריסת אייס מנעה את פרסום הדו"חות, ודחתה את הפרישה. גאון עצמו שילם מחיר אישי לא קל על שנותיו בחברה, שלאורכן השקיע 19 מיליון שקל מכיסו הפרטי ברכישת מניות של שותפים קטנים ומניות בשוק. חצי מההון שהושקע ברכישות אלו כבר נמחק על הנייר מהירידות במניית החברה.

גם אוהבי גאון וגם שונאיו מסכימים כי מדובר באיש חכם מאוד, אך חסר ניסיון בעסקים. "לא מעניין אותו לנהל חברת אחזקות. מעניין אותו להסתובב עם החברים בקנטינה, וככה הוא ניהל את העסק", אמר עליו אחד משותפיו לעסקים. שותף אחר אמר מנגד כי "יש כאן גדלות רוח של מישהו שהבין שהוא לא מתאים לתפקיד ופינה את מקומו. כמה בעלי שליטה בחברות אחזקה יעשו מהלך דומה?".

כך או כך נראה שיש כאן ניסיון לתקן - גאון הבן הבין שהתפקיד לא מתאים לו, ושלטובת החברה שאביו אהב זה הזמן לפרוש.

תגיות