אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בטווח הקצר והארוך: הצמוד השתלם יותר

בטווח הקצר והארוך: הצמוד השתלם יותר

גם דמי הניהול הנמוכים של הקרנות השקליות לא פיצו על פערי התשואות בטווח הארוך. במבט קדימה מומלצת חלוקה שווה בין האפיקים

01.05.2012, 13:05 | צבי סטפק ורוני אפטר

תחזיות ריבית וציפיות אינפלציוניות אינן מדע מדויק, אך הן יכולות לתת למשקיעים כיוון כללי כיצד נכון יותר לחלק את כספם - בין האפיק הצמוד לשקלי, בריבית קבועה או משתנה, מח"מ קצר, בינוני או ארוך. הפערים בתשואות שישיגו המשקיעים עשויים להיות ניכרים מאוד.

בשנים האחרונות (פרט ל־12 החודשים האחרונים שהתאפיינו באינפלציה נמוכה) ניכרת עליונות של קרנות האג"ח הממשלתיות הצמודות על פני השקליות. קרנות צמודות מדד לטווח קצר (ללא מניות) הניבו ב־36 החודשים שהסתיימו במרץ כ־9.4% לעומת 5% בלבד שהניבו הקרנות השקליות לטווח קצר. הקרנות הצמודות מכות את השקליות בטווחי הזמן של 36 ו־60 חודשים גם במח"מ הארוך.

גם ב־2012 ישנה עדיפות ברורה לביצועיהן של הקרנות צמודות המדד על פני השקליות, והדבר ניכר גם במעבר לגיוסים בקרנות הצמודות מאז תחילת מרץ והפדיונות בקרנות השקליות.

תמונה הפוכה בקונצרניות

הגדרת הטווח הקצר, הבינוני והארוך בקרנות השקליות (על פי רשות ני"ע) שונה מהגדרתם בקרנות הצמודות, ולכן נדרשנו לעשות התאמה. בקרנות השקליות, הטווח הקצר והבינוני מקבילים לקרנות צמודות ממשלתיות לטווח קצר. בקרנות הצמודות, הטווח הבינוני והארוך מקבילים לשקליות לטווח ארוך.

בקרנות הקונצרניות התמונה שונה: דווקא קרנות התל בונד השקליות הן שהיכו בכל טווח זמן הארוך מ־12 חודשים את קרנות התל בונד הצמודות. ב־12 החודשים האחרונים הפער אף משמעותי יותר (גם בקרנות הממשלתיות), כאשר השקליות עלו בכ־3.8% בעוד שהצמודות הסתפקו בעלייה צנועה של כ־0.5%. זאת, בעיקר על רקע הנחיתות של ביצועי מדד תל בונד־40.

דמי הניהול של הקרנות השקליות בכל המח"מים נמוכים מאלו של הקרנות הצמודות המקבילות, אך היתרון בעלויות לא כיסה על הפיגור בתשואות.

מעניין לציין כי למרות הפיגור העקבי בביצועים, מרבית הכסף של המשקיעים בתעשיית הקרנות נמצאת באפיק השקלי.

הפתעה כלפי מעלה

בחלוקה שבין שקלי לבין צמוד, תחזית מיטב של 2.8% אינפלציה ב־12 החודשים הקרובים תואמת את הציפיות בשוק, ועל כן כרגע מומלצת חלוקה שווה בין האפיקים. המדדים הקרובים צפויים להיות גבוהים (0.9% באפריל ו־0.4% במאי), כאשר הפתעה אפשרית במדד המחירים לצרכן עשויה להיות כלפי מעלה יותר מאשר כלפי מטה.

באפיק הקונצרני יש להתמקד באג"ח עם דירוגים בינוניים ומעלה במח"מ של 3–4 שנים, שלהן יחס סיכוי־סיכון סביר. לרגישים יותר לסיכון, קרנות התל בונד - הן צמודות המדד והן השקליות - יכולות לבוא בחשבון בשילוב עם קרנות אג"ח בנקים וקרנות בדירוג AA. המח"מ המומלץ לתיק האג"ח הוא בינוני עד 4 שנים.

השורה התחתונה: מומלצת חלוקה שווה בין האפיק הצמוד לשקלי, במח"מ בינוני עד 4 שנים. באפיק הקונצרני ניתן לשלב את השקעה בתל בונד עם קרנות אג"ח בנקים וקרנות בדירוג AA

צבי סטפק הוא יו"ר מיטב. רוני אפטר הוא מנהל קשרי יועצים בבית ההשקעות

תגיות