אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"יחסי סין וארה"ב נמצאים בנקודת המבחן הקשה זה שנים" צילום: בלומברג

"יחסי סין וארה"ב נמצאים בנקודת המבחן הקשה זה שנים"

פעיל זכויות האדם צ'ן גואנגצ'נג מסתתר בשגרירות ארה"ב בבייג'ינג במקביל לפסגה שתיפתח היום בין שתי המדינות. אנליסט סין של ה־CIA: "זה יוצר סערה מושלמת". שרת החוץ קלינטון תנסה לדון בקונפליקטים כלכליים בצלו של משבר פוליטי בהתהוות

01.05.2012, 19:32 | רחל בית־אריה, בייג'ינג

הבריחה של פעיל זכויות האדם צ'ן גואנגצ'נג ממעצר בית במזרח סין בשבוע שעבר נראית כמבצע שלקוח מסרט: צ'ן, עיוור מילדות, טיפס מעל חומה שהקיפה את ביתו, התחמק מעשרות שומרים והגיע בסתר לבייג'ינג, מרחק של יותר מ־500 ק"מ מביתו, שם מצא מקלט, ככל הנראה, בשגרירות ארה"ב.

המציאות, עם זאת, מורכבת יותר ומטילה צל על פגישה בדרג גבוה שתיפתח היום בין סין לארה"ב - בשנה קריטית במיוחד מבחינה פוליטית עבור שתי הכלכלות הגדולות בעולם.

שרת החוץ האמריקאית הילארי קלינטון ושר האוצר טימותי גייתנר הגיעו לבייג'ינג ליומיים של שיחות עם בכירים בממשל הסיני במסגרת הדיאלוג האסטרטגי - מסגרת ששתי המדינות ייסדו ב־2006 הנערכת פעמיים בשנה - כדי לפתור נושאי מחלוקת מהותיים ביניהן. בעוד שהשיחות הרשמיות צפויות להתקיים מחר וביום שישי, היום אמורה קלינטון לקיים דיונים אינטנסיביים בעניינו של צ'ן.

סירבו לאשר או להכחיש

נשיא ארה"ב, ברק אובמה, צילום: בלומברג נשיא ארה"ב, ברק אובמה | צילום: בלומברג נשיא ארה"ב, ברק אובמה, צילום: בלומברג

ממשל אובמה נכנס לעונת בחירות כאשר אחת הנקודות שבהן יריבו של הנשיא, מיט רומני, מרבה לתקוף אותו היא היחס כלפי סין, שאינו נוקשה דיו לדעתו. רומני, שיהיה כמעט בוודאות מועמד המפלגה הרפובליקנית לנשיאות, האיץ השבוע באובמה "לנקוט כל אמצעי" כדי להבטיח את שלומם של צ'ן ובני משפחתו.

"ארצנו חייבת למלא תפקיד בקריאה לרפורמה בסין ולתמוך במי שנלחמים עבור החירויות שמהן אנו נהנים", אמר. הדברים מסבכים את המקרה עוד יותר עבור הממשל, שנראה בינתיים כמי שמנסה להגיע לפתרון בלי להיכנס לעימות ישיר עם סין.

משרד החוץ והשגרירות בבייג'ינג סירבו לאשר או להכחיש כי צ'ן מצא מקלט בשגרירות וענו לכל השאלות ב"אין תגובה". לעומת זאת, חו ג'יה, מתנגד משטר מוכר וחבר קרוב של צ'ן שנפגש איתו בבייג'ינג אחרי הבריחה, אמר כי צ'ן נמצא בשגרירות. הארגון האמריקאי צ'יינה אייד העוסק בסיוע למתנגדי משטר הוציא ביום שישי הצהרה שלפיה צ'ן נמצא ב"מקום בטוח לחלוטין" בבייג'ינג, ולאחר מכן אישר כי הוא נמצא תחת הגנה של ארה"ב.

ביום ראשון הגיע לבירה הסינית קורט קמפבל, עוזר שרת החוץ, ורבים מעריכים כי הוא נשלח בניסיון לפתור את המשבר. "זו נקודת המבחן הקשה ביותר ביחסים בין שתי המדינות זה שנים, אולי מאז 1989. זה יוצר סערה מושלמת", כך אמר לרויטרס כריס ג'ונסון, עד לאחרונה אנליסט של סין עבור ה־CIA. "עבור אלה בבייג'ינג שחושבים על קונספירציות, זו תהיה עדות נוספת לכך שארה"ב מנסה לעצור את עלייתה של סין".

צ'ן אינו הסיני הראשון השנה שמנסה למצוא מקלט במתחם דיפלומטי אמריקאי. בפברואר, מפקד המשטרה של העיר צ'ונגצ'ינג, וואנג ליג'ון, נמלט לקונסוליה האמריקאית בצ'נגדו, ככל הנראה לאחר שחשף פשעים של מזכיר המפלגה בו שילאי, וחשש מנקמה. הופעתו של וואנג בקונסוליה התחילה פרשה שהתגלגלה כמו כדור שלג מאז, ועדיין מטלטלת את צמרת השלטון. בו הודח ונמצא בחקירה לצד אשתו, גו קאילאי, שחשודה ברצח איש העסקים הבריטי ניל הייווד.

אך המקרה של צ'ן שונה. הפעיל שהתעוור בילדותו ולמד משפטים בכוחות עצמו הוא אחת הדמויות המוכרות ביותר במאבק למען זכויות אדם בסין, וארה"ב תתקשה לסרב לו אם יבקש מקלט. צ'ן הסתבך עם השלטונות כשחשף הפלות שכפו על נשים שהפרו את מדיניות הגבלת הילודה. הוא נידון לארבע שנות מאסר באישומים של הפרעה לסדר הציבורי ושל השחתת רכוש, אישומים שתומכיו טוענים שנועדו להשתיק אותו.

מאז שהשתחרר מהכלא באוקטובר 2010 הוא ומשפחתו הוחזקו במעצר בית בתנאים דרקוניים ללא אפשרות ליצור קשר עם העולם החיצון, הוכו לעתים קרובות ונשמרו על ידי עשרות שומרים. תומכים של צ'ן, עיתונאים ואף דיפלומטים זרים שניסו לבקר במקום נחסמו, הוכו, נרגמו באבנים ונשדדו. למרות קריאות רבות מתוך סין להפסיק את המעצר, הממשל המרכזי העדיף עד כה להתעלם מהמקרה. כעת נראה שלא תהיה לו ברירה.

עבור בייג'ינג, הבריחה באה בעיתוי לא נוח, לא פחות מאשר עבור וושינגטון. חילופי השלטון שייערכו באוקטובר כבר נראים חלקים הרבה פחות מהמתוכנן בשל פרשת בו שילאי. צ'ן, שהקמפיין לשחרורו סחף אלפים ברשתות החברתיות ובאוניברסיטאות, מציב בעיה חדשה בפני השלטון שמעמיד את שמירת היציבות בראש סדר העדיפויות. צ'ן עצמו הפיץ סרטון וידיאו ממקום מסתור, ובו הוא פונה ישירות לראש הממשלה וון ג'יה־באו בדרישה שיגן על משפחתו ושיפעל לחקירת ההתעללות מצד פקידים וכוחות משטרה מקומיים.

על פי חו ג'יה, צ'ן אינו מעוניין לעזוב את סין גם אם ארה"ב תציע לו מקלט מדיני, אלא מעדיף להישאר ולפעול למען זכויות משפטיות, בעיקר של כפריים. הנושאים שלמענם פעל פופולריים מאוד בקרב רוב האוכלוסייה הסינית, בעיקר על רקע אי־נחת הולכת וגוברת מהשחיתות ומהפערים הכלכליים העצומים במדינה - מה שמקשה על הממשל לתייג אותו כ"עושה צרות" מקצועי שמבקש לערער על השלטון. דווקא הפנייה לארה"ב בבקשת הגנה עשויה להמריץ את חסידי הקו הנוקשה בבייג'ינג, שיעדיפו לראות במקרה קונספירציה של כוחות זרים.

אתגר חסר תקדים

"זו תהיה קודם כל הבחירה של צ'ן עצמו, אבל כל פתרון שישאיר אותו ואת משפחתו בסין ידרוש את שיתוף הפעולה והרצון הטוב של הממשל הסיני. הכישלון של הממשל להבטיח את שלומם עד כה לא מעורר ביטחון, אלא חשש שהם ימשיכו לעצום עיניים מול ההתעללות מצד השלטון המקומי", כך אמר ל"כלכליסט" פלים קיין, חוקר ראשי לאסיה בארגון Human Rights Watch.

עבור קלינטון, שהתכוונה להעמיד בראש סדר היום של הדיונים דחיפה לשיתוף פעולה של סין בנושאי איראן, סוריה וצפון קוריאה, וכן שורה של קונפליקטים כלכליים בין שתי המעצמות, הבריחה של צ'ן מהווה אתגר חסר תקדים. קלינטון ספגה ביקורת בביקור הראשון שלה בסין כשרת החוץ, בעיצומו של המשבר הכלכלי, כשאמרה שנושאי זכויות אדם לא צריכים לעמוד בדרכו של שיתוף פעולה עם סין לפתרון המשבר העולמי - מה שנתפס כטאטוא הצידה של זכויות האדם לטובת אינטרסים כלכליים.

הנוכחות של צ'ן ככל הנראה בשגרירות ולחץ פוליטי לפגוש בו לא יאפשרו לקלינטון ולאנשיה להמשיך ולדון בנושאים ברמה מופשטת, אלא מציגים אתגר ממשי ואישי מאוד. כדי למצוא פתרון - היא תזדקק למלוא הכישורים הדיפלומטיים שלה.

תגיות