אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פול קרוגמן יוצא נגד ברננקי: "הפד נוהג בחוסר אחריות" צילום: אוראל כהן

פול קרוגמן יוצא נגד ברננקי: "הפד נוהג בחוסר אחריות"

הוויכוח בין קרוגמן ליו"ר הפד בן ברננקי עולה מדרגה, על רקע מדיניות האינפלציה של הבנק

02.05.2012, 08:11 | בלומברג

חתן פרס נובל לכלכלה פול קרוגמן תקף במהלך השבוע את הבנק הפדרלי האמריקאי ואת העומד בראשו, בן ברננקי, על כך שפעלו "בחוסר אחריות" כשסירבו לשאוף לאינפלציה גבוהה יותר, שעשויה לדבריו לסייע להורדת שיעור האבטלה בארה"ב. קרוגמן, המשמש כפרופסור באוניברסיטת פרינסטון, אמר בראיון כי "חוסר האחריות מתבטא בשיעור האבטלה. חווינו כשל מסיבי במערכת הפוליטית שלנו, שמתייחסת לשיעור אבטלה של 8% כנורמה החדשה ולא מאמינה שתוכל להוריד אותו. אנחנו במהדורה מצומצמת של השפל הגדול".

מי חסר האחריות?

קרוגמן, שהתקבל לעבודתו באוניברסיטת פרינסטון ב־2000 על ידי ברננקי, שכיהן אז כראש הפקולטה לכלכלה, אמר כי הבנק המרכזי צריך להסכים לאינפלציה שתהיה 3%–4% כדי לחזק את הכלכלה ולהחזיר את האמריקאים למעגל העבודה. דבריו נאמרו בתגובה לטענות שהעלה ברננקי בשבוע שעבר, על כך שיישום מדיניות מסוג זה תהיה "חסרת אחריות".

עם קרוגמן נכח בראיון גם חבר הקונגרס הרפובליקני רון פול, שמיהר לדחות את טענותיו של קרוגמן בעד אינפלציה גבוהה יותר. פול, שחיבר ספר בשם "סופו של הבנק הפדרלי", הפנה אצבע מאשימה כלפי ממשלות שלטענתו "השפילו" את המטבעות שלהן. "אינפלציה היא גזל", אמר פול והוסיף כי "גונבים מאנשים שחוסכים, וזה דבר שבהחלט מחרב גורם חשוב בכלכלה - החיסכון".

"כדור הארץ לברננקי"

הוויכוח בין ברננקי לקרוגמן החל לפני כחודש, לאחר שקרוגמן פרסם מאמר בעיתון "הניו יורק טיימס" תחת הכותרת "כדור הארץ לברננקי". במאמר טען קרוגמן שעלייה חדה במחירים לצרכן תואמת דברים שאמר ברננקי עוד ב־2000, ולפיהם הבנק המרכזי של יפן צריך לאמץ מדיניות של אינפלציה מהירה יותר כדי להימנע מדפלציה.

"כיום אנחנו רוצים שהפד יפגין את הנחישות הזו לעשות כל מה שצריך, בדיוק כפי שברננקי חשב ב־2000 שיפן צריכה לעשות", אמר קרוגמן לבלומברג. "התפיסה הזו שהשכר קבוע והאינפלציה באה על חשבון העובדים היא שגויה. המשכורות נוטות לעלות בכלכלה שמצליחה".

בתגובה שמסר ברננקי בשבוע שעבר, הבהיר יו"ר הבנק המרכזי כי שיעורי הריבית צפויים להישאר "נמוכים במיוחד", לפחות עד שלהי 2014, והכחיש את חוסר העקביות: "השאלה היא אם הגיוני לפעול להשגת אינפלציה גבוהה יותר כדי להשיג הפחתה קצת יותר מהירה באבטלה. להערכתנו, זו תהיה התנהגות חסרת אחריות".

השורה התחתונה: קרוגמן טוען שלנוכח שיעור האבטלה בארה"ב האינפלציה צריכה לנוע בטווח של 3%–4%, דבר שיחזק לטענתו את שוק העבודה מבלי לפגוע בעובדים

תגיות