אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הון אנושי: סע, ילד, סע צילום: אוראל כהן

הון אנושי: סע, ילד, סע

על הרוח בכנס הנערים המחוננים של TEDx, והחומר במסיבת הפרידה של אוניברסיטת תל אביב מנשיא אגודת הידידים שלה עמוס שפירא

03.05.2012, 09:34 | ארי ליבסקר

כנס TEDx שנערך במכון הטכנולוגי בחולון בהובלתו של יוסי ורדי היה חגיגה של נערים מחוננים עם יוזמות מעוררות השראה. על הבמה עלו בזה אחר זה ילדים כמו שחר ברוך, נער ממוצא אתיופי שעובד על פרויקט ליצירת מפה תלת־ממדית של ישראל, וסיפר לאורחי הכנס שאתיופים טובים לא רק בספורט. נער אחר, דניאל עמית, הוא אוטיסט בתפקוד גבוה שהפגין יכולות שירה מרגשות, ועובד בימים אלה על אלבום ראשון. קצרה היריעה מלהכיל את נפלאות הנערים והנערות שהופיעו בכנס. מה שחבל הוא שהפרויקט הזה אינו אלא טיפה שקופה בים עכור. השבוע פורסם מחקר של הלמ"ס שלפיו משרד החינוך נכשל בטיפוח המצוינות. וכשנזכרים שבריחת המוחות מישראל היא מהגדולות בעולם, מתחילים לקבל את הרושם שההבטחה הגדולה ב־TEDx לא ניתנה לנו.

צבי ינאי עם יוסי ורדי וגרסייה לוקלה נגדו מביאליק רוגוזין, צילום: אוראל כהן צבי ינאי עם יוסי ורדי וגרסייה לוקלה נגדו מביאליק רוגוזין | צילום: אוראל כהן צבי ינאי עם יוסי ורדי וגרסייה לוקלה נגדו מביאליק רוגוזין, צילום: אוראל כהן

שיחה עם אורח הכנס צבי ינאי, בעבר מנכ"ל משרד המדע ועורך כתב העת המיתולוגי "מחשבות", רק חידדה את הרושם הזה. "בחו"ל נותנים למדענים ישראלים תנאים טובים יותר", אמר. "אני חושב ששמעון פרס, עם כל הקשרים שלו בעולם, צריך להקים קרן רצינית עם הון התחלתי גדול שתעזור להשאיר מוחות בארץ. לא מספיק לדבר על ההון האנושי, צריך גם לעשות".

את גיל וייזר, בעבר מנכ"ל HP ישראל, שאלתי אם נכונה הטענה שכמה מהסטארט־אפים נהנים מהשקעות מהמדינה, ובסוף, כשהם נקנים, מייצרים מקומות עבודה בארצות אחרות. הוא ענה: "בלי חברות בינלאומיות אין לנו סיכוי. אנחנו פסיק בשוק העולמי, וצריך להסתכל על המכלול". שאלתי מה דעתו על חברות שנמכרות לפני הזמן בגלל לחצים של משקיעים בעלי הון והוא אמר: "חבל שזה קורה. אלרון, לדוגמה, מכרה סטארט־אפ שלה לפני הזמן כי נוחי דנקנר הסתבך עם מניות קרדיט סוויס והפרויקט בלאס וגאס. חבל".

גיל וייזר, צילום: אוראל כהן גיל וייזר | צילום: אוראל כהן גיל וייזר, צילום: אוראל כהן

באחר הצהריים של אותו יום נערך באוניברסיטת תל אביב אירוע הפרידה מעמוס שפירא, מנכ"ל סלקום היוצא ונשיא אגודת הידידים של האוניברסיטה, שנאלץ לעזוב עקב מינויו לתפקידו החדש, נשיא אוניברסיטת חיפה. בארבע שנותיו באגודת הידידים של האוניברסיטה דיבר שפירא בדאגה על תופעת בריחת המוחות ועל הידרדרות הישגי התלמידים הישראלים, אבל הדיבורים לא עזרו להוביל לשינוי. אולי בתפקידו החדש יוכל לעשות משהו בנושא. נשיא אוניברסיטת תל אביב פרופ' יוסף קלפטר, בכל אופן, בחר להיפרד ממנו דווקא בעקיצה, כשאמר: "המשכורת שלו לא תהיה כמו זו שקיבל בבזק". טעות שגררה צחוק מהקהל, ותיקון מצדו של שפירא.

דב לאוטמן, שגייס את שפירא לתפקיד נשיא אגודת הידידים, אמר: "נראה שעמוס השקיע באוניברסיטה הרבה יותר משהשקיע בסלקום", מה שגרם לי לחשוב שאולי זאת הסיבה שדנקנר ובכירים נוספים לא הגיעו לאירוע. מי שכן הגיע היה יו"ר אפסילון שמואל פרנקל, שהיה אופטימי. "המצב בבורסה מתחילת השנה הוא טוב מאוד ויש רק עליות", אמר, "אנחנו לא מתכוונים להתנתק מאי.די.בי כמו כלל, כי החוק שמורה על הפרדת נכסים ריאליים ופיננסיים לא חל עלינו".

את רוני מילוא שאלתי לדעתו על ההתבטאויות של רון חולדאי ב"7 ימים" נגד המהפכה ודפני ליף. מילוא אמר: "מדובר בצורת התבטאות וולגרית וגסה, אבל מה חדש פה? חולדאי תמיד היה כזה. לדעתי גם צורת ההתבטאות של יובל דיסקין כלפי שר הביטחון וראש הממשלה היתה וולגרית. ככה זה בארץ הזאת, אנשים וולגריים". שאלתי אותו אם הוא חושב שמאחורי הוולגריות יש אמת. "מתוך היכרות עם האנשים, אני לחלוטין מאמין לדיסקין", אמר. "ביבי הוא משיחי ותמיד היה כזה, ובאחרונה הפן הזה התחזק אצלו. ברק הוא הרפתקן חובב סיכונים. פעולה באיראן מדליקה ומאתגרת אותו. זה השילוב". אחר כך פגשתי את עמי פדרמן, מבעלי רשת מלונות דן, שאמר: "אנחנו יודעים שמלחמה לא תהיה. ביבי פחדן. אבל בכל פעם שהוא מדבר או רומז על תקיפה, אנחנו בענף התיירות חוטפים עוד מכה מתיירים שחוששים לבוא לכאן".

תגיות