אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צחי ליבוביץ': "נינוחות הוויסקי מאזנת את הדינמיות שבשוק" צילום: תומי הרפז

צחי ליבוביץ': "נינוחות הוויסקי מאזנת את הדינמיות שבשוק"

מנהל ההשקעות הראשי של אימפקט מספר על הדמיון שקיים בין שתי האהבות שלו - וויסקי והשקעות - ומעניק המלצות לתקופה הקרובה

03.05.2012, 07:55 | ענת ציפקין

"תהליך ייצור של וויסקי לוקח שנים ודורש הרבה סבלנות, יסודיות והתעמקות, בדיוק כמו בניהול השקעות לטווח הארוך. שניהם דורשים פחות שליפה מהמותן ויותר ירידה לפרטים הקטנים", אומר צחי ליבוביץ', מנהל השקעות ראשי באימפקט, ניהול תיקי השקעות בבנק אגוד. לדברי ליבוביץ', יש לא מעט קווי דמיון בין שני העיסוקים הממלאים את חייו - שוק ההון ותרבות הוויסקי - התחביב שאימץ ושאותו הוא מצליח לשלב בזמן החופשי המועט שנותר לו בין העבודה לגידול הילדים.

"בניתוח לטווח ארוך אין הסתמכות על תחושות בטן המאפיינות את ההשקעה לטווח קצר במניות, אלא יש חשיבות אדירה לתכנון מקדים, לאנליזה ולניתוח יסודיים. באופן דומה, בתהליך הייצור של הוויסקי חשובה הירידה לפרטים כמו איפה מאוחסנת החבית, באיזו טמפרטורה, איפה ממוקם המרתף וכדומה".

דברים שלמדתי בהיי טק

"תרבות הוויסקי עוסקת בתהליך הייצור, צורת ההכנה, ערבי טעימות של סוגים טובים ונדירים של וויסקי, ספיגת הגינונים שמסביב ובעיקר קריאת הרבה חומר רלבנטי. זו דרך חיים שלא מסתכמת רק ב'לשבת ולשתות'", אומר ליבוביץ', המחזיק באוסף בקבוקים מרשים בביתו. "הוויסקי, בניגוד למשקאות אלכוהוליים אחרים, גורם לנינוחות, המאפשרת לי לקחת פאוזה מהדינמיות של תחום ההשקעות הסוער והאנרגטי. דרך החיים הקשורה לוויסקי מספקת לי פסק זמן ונותנת קונטרה לאינטנסיביות של שוק ההון". מדי פעם נוסע ליבוביץ' בעקבות תחביבו לחו"ל, שם הוא מבקר במזקקות. "לאחרונה ביקרתי במזקקה בטנסי המייצרת וויסקי מסוג בורבון, והטיול הבא יהיה לסקוטלנד או לאירלנד".

צחי ליבוביץ צחי ליבוביץ', אימפקט | צילום: תומי הרפז צחי ליבוביץ

ליבוביץ' אמנם התמחה במימון בשני תאריו האקדמיים, אך העיסוק בשוק ההון לא היה עבורו מובן מאליו. עם סיום לימודיו פנה דווקא לתחום שבו עסק בזמנו כסטודנט - הדרכות תוכנה. "מדובר בתחום שהיה אז מאוד טרנדי, בתחילת שנות האלפיים, לפני התפוצצות בועת הדוט.קום", מספר ליבוביץ'. התנפצות הבועה ואסון התאומים קטעו את האופוריה ושלחו את ליבוביץ' חזרה הביתה - לשוק ההון.

אפשר לומר שזו היתה הנקודה המשמעותית ביותר בקריירה שלך.

"ברמה האישית, כן. זו היתה נקודה מאוד קריטית וקשה עבורי, כי עברתי מתחום שהיה בשיאו לעיסוק אחר, בגזרת פעילות שונה לחלוטין, שבה הייתי צריך להתחיל מלמטה".

מהדרכת תוכנה עבר ליבוביץ' לגאון בית השקעות, שם התחיל את דרכו בתחום שוק ההון כמתמחה. משם עבר לניהול תיקים, ובהדרגה טיפס את דרכו למעלה בתפקידים שונים, עד לתפקיד מנהל השקעות ראשי של אימפקט, שבו הוא מכהן כשנתיים וחצי.

אימפקט עוסקת רק בתחום ניהול התיקים. "זה יתרון עבור הלקוח, מכיוון שאין לנו ניגודי עניינים. אנחנו מנהלים תיקים נטו ללקוחות פרטיים וללקוחות מוסדיים. כמנהל השקעות ראשי, אני אחראי גם על ניהולם בפועל של התיקים המוסדיים הגדולים בחברה, המבוססים על אפיקי השקעה סולידיים, בעיקר אג"ח מדינה או קונצרניות ברמת דירוג גבוהה".

מה לקחת איתך מהתפקידים השונים שבהם עסקת בעבר?

"העבודה בהייטק נתנה לי לא מעט כלים פרקטיים לשוק ההון - העבודה בשוק ההון הרי מבוססת על מערכות מידע ועל עבודה עם גיליונות אלקטרוניים. בנוסף, תחום ההדרכה סיפק לי הרבה מאוד ניסיון באינטראקציה עם אנשים. בשונה מניהול קופות גמל או קרנות נאמנות, חלק משמעותי בתפקיד שלי של ניהול תיקים הוא עבודה ישירה מול הלקוח - אנחנו מסבירים לו מה נכון עבורו, כיצד לנהל את תיק ההשקעות שלו וכו'. את היכולות האלו לקחתי מתחום ההדרכה".  

למה העדפת להיות מנהל השקעות ולא אנליסט?

"הרעיון של עשיית כסף מכסף קסם לי מאז ומעולם. האתגר בשוק ההשקעות קרץ לי הרבה יותר מהאנליזה. כשהתחלתי ללמוד לתואר ראשון התלבטתי קשות בין התמחות בראיית חשבון או מימון. יש הילה סביב מקצוע ניהול ההשקעות, אף שבשנים האחרונות חלה דעיכה מסוימת בגלל המשברים שעובר העולם הפיננסי. צחוק הגורל הוא שאשתי רואת חשבון, היום אני רואה יותר מפעם את ההבדלים בין התחומים, ושמח בחלקי".

שנת מבחן לשוק ההון

שוק ההון תופס מקום בחיים שלך גם לאחר העבודה?

"בוודאי, מכיוון שבתחום שבו אני עוסק חייבים להיות מעודכנים באופן רציף לא רק בעולם הכלכלי אלא גם באקטואליה, כי כל דבר שקורה בעולם עלול להשפיע. אני חייב לעשות את הקישורים המתאימים בין מה שקורה בחדשות לשוק ההון. מעבר לכך, אנחנו פועלים במסחר גם מול חו"ל, ובארה"ב המסחר נעשה אחר הצהריים. כך ששוק ההון תופס מקום נכבד בחיים האישיים שלי גם לאחר שעות העבודה, גם בסופי שבוע או בחגים שבהם יש מסחר בחו"ל".

איך אתה רואה את שוק ההון בתקופה הקרובה?

"שנת 2012 היא שנת מבחן משמעותית לשוק ההון, והשאלה היא האם היא תהיה שנת ריבאונד כמו שהיתה 2009 לשנה שקדמה לה, או שהמשבר ימשיך במלוא עוצמתו. בארץ, למרות נתוני המאקרו־כלכלה הטובים, אנו מושפעים מהנתונים הגיאו־פוליטיים והמתיחות עם איראן, וכן מהמשבר בכלכלה העולמית. כרגע התמונה לגבי שוק ההון המקומי אינה בהירה.

"מצד שני, כל משבר מייצר הזדמנויות. המשבר של 2008 שינה את צורת החשיבה שלי, אז הבנתי שהכל יכול לקרות. לכן אני מאמין שישנם כיום הרבה נכסים פיננסיים טובים שרמת המחיר שלהם נמוכה בגלל המגמה הכללית בעולם ולא מכיוון שהם לא ראויים. ההמלצה שלי היום היא שבתקופה כזו של חוסר וודאות כדאי להחזיק חשיפה לארה"ב בחלק המנייתי של התיק, ובחלק הסולידי יש להחזיק אג"ח מדינה במח"מ בינוני (עם נטייה לצמוד) וקונצרני איכותי במח"מ בינוני–קצר".

השורה התחתונה של ליבוביץ': "להשקיע במניות בארה"ב, לצד אג"ח ממשלתיות במח"מ בינוני וקונצרניות איכותיות במח"מ בינוני–קצר"

צחי ליבוביץ' (38)

מצב משפחתי: נשוי + 2

תפקיד: מנהל השקעות ראשי באימפקט

נכסים מנוהלים תחתיו: 2 מיליארד שקל

השכלה: תואר ראשון ושני במנע"ס עם התמחות במימון

תגיות