אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מתי לרשום חברה וכמה זה באמת עולה לכם? צילום: אייל פרידמן

מתי לרשום חברה וכמה זה באמת עולה לכם?

חשוב שיזמים השוקלים את התיזמון של הקמת החברה יקחו בחשבון גם את חשיפת המס הכרוכה בדחיית הקמת החברה עד למועד ההשקעה

03.05.2012, 10:56 | רחלי גוז-לביא
השאלה האם ומתי להקים חברה היא שאלה שמעסיקה כמעט כל יזם בתחילת דרכו. מצד אחד מדובר בתהליך פרוצדוראלי (לא מסובך מדי) המחייב הוצאה כספית של כמה אלפי שקלים, כפיפות לרגולציה, פרוצדורות הקשורות להתנהלות כחברה, פומביות וכיוצ"ב, ומצד שני, מדובר בצורת ההתאגדות השכיחה ביותר ובצעד אשר ניתן לומר כי חובה לעשותו על מנת להתקדם לשלב הבא במיזם.

יזמים רבים המבקשים למזער את החסרונות הכרוכים בהקמת חברה, נוהגים לדחות את מועד הקמת החברה קרוב ככל הניתן למועד קבלת השקעה לתוך המיזם שלהם. חשוב לזכור כי קיימת בעייתיות הכרוכה עם הפתרון המקובל הזה הנוגעת למיסוי העברת נכס הליבה (בד"כ מדובר על הקניין הרוחני) מידי היזם הפרטיות לידי החברה.

חבות המס במקרה זה מעוררת תמיהה בקרב מרבית היזמים, שכן העברת הנכס אותו הם יצרו במו ידיהם למסגרת חברה, מדומה בעיניהם להעברה מ"כיס אל כיס" ועל כן התערבות רשויות המס היא בלתי נתפסת על ידם.

ברמה העקרונית, חבות המס המתוארת נובעת מהדין הקובע כי העברה של נכס מגוף נפרד אחד למשנהו נחשבת כ- "מכירה" (לא משנה אם ההעברה נעשתה בתמורה או לא), ולפי רשויות המס, מכירה של נכס מהווה אירוע מס המחייב בתשלום מס למדינה.

איך זה מתקשר למקרה של היזם שמקים חברה?

הנכס עליו עמלים היזמים בתחילת דרכם הוא אמנם חסר ערך ביום תחילת הפיתוח אבל עם הזמן, וככל שמושקעת עבודה במיזם, ערכו בד"כ עולה. בשלב מסוים, אם וכאשר מגיע משקיע שמסכים להציע סכום נכבד בעבור חלק מן הבעלות באותו הנכס, המשקיע בעצם מסמן את מחיר השוק של הנכס שפותח על ידי היזמים (השווי לפיו מוכן המשקיע להשקיע משקף בקירוב טוב את שווי הנכס שפיתחו היזמים). כדי לאפשר למשקיע להצטרף כמשקיע למיזם, היזמים נדרשים להקים חברה, להעביר את הנכס מידיהם לידי החברה ולהקצות מניות למשקיע בחברה החדשה שכעת מחזיקה בנכס. לפי החוק, לחברה בע"מ יש "יישות משפטית נפרדת" מהיישות של בעלי המניות בחברה, על כן, העברת הנכס מידי היזמים לידי החברה משמעה העברה מיישות משפטית אחת לאחרת של נכס בעל שווי "ריאלי".

בכל זאת, לאור המאפיינים המיוחדים של הסיטואציה בה היזמים מעבירים את תוצרי עבודתם לחברה בבעלותם מבלי ליהנות מרווח או הכנסה שניתן להתחלק בה עם המדינה, בחר המחוקק להעניק הקלה במסגרת החוק ולא לראות בהעברה מסוג זה כיוצרת אירוע מס. אולם, ההקלה כפופה לתנאים המגבילים את יכולת החברה במשך תקופה של שנתיים (בד"כ) להקצות מניות למשקיעים בשיעורים העולים על אחוז מסוים שנקבע בחוק, היכולת של היזמים למכור את החזקותיהם מעבר לאחוז מסוים הקבוע בחוק, והיכולת של החברה להעביר את הזכויות בנכס.

על אף הוראות ההקלה, לעיתים התנאים ליהנות מההקלה לא תואמות את ההסכמות העסקיות במציאות (לעיתים החברה תרצה להקצות למשקיע אחוז גבוה מהאחוז המותר לפי התנאים), לכן, מומלץ להתעדכן לגבי המגבלות ולגבי העמדה העדכנית של מס הכנסה בנושא.

בנוסף, בכדי להימנע או לצמצם משמעותית את חשיפת המס מוצע ליזמים לשקול להקדים את הקמת החברה ואת העברת הנכס מידיהם הפרטיות לבעלות חברה. על הציר שבין תחילת העבודה על המיזם לתאריך ההשקעה, ככל שהקמת החברה והעברת הנכס קרובים לתחילת העבודה על המיזם (ורחוקים ממועד ההשקעה בחברה) ניתן לומר שהערך של הנכס נבנה לאחר ההעברה לחברה ואילו הערך של הנכס שהועבר לחברה על ידי היזמים היה קטן קטן/זניח.

לסיכומם של דברים, מס הכנסה פועל כיום במגמה להקל על יזמים בתחילת דרכם ולמעשה מאפשר להם לגייס הון לא מבוטל במהלך השנים הראשונות לחיי החברה באמצעות הוראות ההקלה. בכל מקרה, חשוב שיזמים השוקלים את התיזמון של הקמת החברה יקחו בחשבון גם את חשיפת המס הכרוכה בדחיית הקמת החברה עד למועד ההשקעה.

* האמור לעיל אינו מהווה יעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי והוא בבחינת מידע כללי בלבד. כל המסתמך על האמור לעיל, מבלי לקבל חוות דעת משפטית על בסיס כל העובדות הרלוונטיות, עושה זאת על אחריותו בלבד.

הכותב הינה עו"ד שותפה במחלקת המיסים במשרד עמית, פולק, מטלון ושות'.

תגיות