אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האג"ח הממשלתי בדרך לנפילה

האג"ח הממשלתי בדרך לנפילה

השילוב של שנת בחירות ולחצי המחאה החברתית צפוי להביא לפריצת תקרת הגירעון ולזעזוע בשוק ההון

04.05.2012, 08:54 | ארי אוליאל

הגירעון הממשלתי עומד כיום על 28.7 מיליארד שקל (3.3% מהתמ"ג במחירים שוטפים), כ-3 מיליארד שקל מעל היעד של המדיניות הפיסקאלית. עד כה, כפי שטוענים אנליסטים, הגידול ברמת הגירעון ובחריגה מהיעד התקבלו בסלחנות על ידי המשקיעים בשוק ההון, ומחירי האג"ח הממשלתי שמרו על יציבות.

סביבה זו יכולה להשתנות בשנת בחירות. הגירעון עלה בצורה משמעותית יחסית לשנים 2007-2006, כפי שמצויין בנתונים להלן:

גירעון ממשלתי
שנה
גירעון ללא אשראי (במיליוני שקלים)
2006
5529
2007
367
2008
14488
2009
39286
2010
30165
2011
28684

(מקור: הלמ"ס)

ישנה מגמת ירידה בגירעון מאז 2009, וייתכן שבזכות עובדה זו אמון המשקיעים בשוק ההון חיובי עדיין והריבית על האג"ח נמוכה.

אך האם מצב זה יימשך? ישנה סכנה אמיתית לשינוי מגמה. השילוב של שנת בחירות ושל לחצי המחאה החברתית עשוי להביא את הממשלה לפרוץ את תקרת הגירעון, מהלך שעלול לזעזע את שיווי המשקל הנוכחי של שוק ההון.

ראשית, המשק נמצא בתקופה של האטה בצמיחה הכלכלית, מצב שמביא לגידול בהוצאות הממשלה ובמקביל לירידה של ההכנסות ממסים ולגידול בגירעון התקציבי.

נוסף על כך פוליטיקאים כמו יו"ר העבודה שלי יחימוביץ ויו"ר ש"ס אלי ישי לא יתנגדו להעלאת תקרת הגירעון ב-15 מיליארד שקל לטובת הבוחרים שלהם. חריגה כזו יכולה להרחיב את הפער ל-5% תמ"ג, ולהשפיע על שערי הריבית, על שוק האג"ח ועל היכולת של הממשלה לממן את הגירעון.

הממשלה תלחץ על הגז

נוסף להשפעה של מחזור העסקים הכלכלי יושפע הגירעון גם ממחזור העסקים הפוליטי - שנת הבחירות המתקרבת. ממשלות נוהגות "ללחוץ על גז ההוצאות" לפני בחירות כדי לקנות את לב הבוחר.

נראה כי למרות ההצהרות השמרניות של שר האוצר יובל שטייניץ ונגיד בנק ישראל סטנלי פישר על הגירעון, ישנה הסתברות גבוהה שהתקרה תמשיך לעלות מעל היעד, והגירעון יתקרב ל4%-5% תמ"ג לקראת מועד הבחירות.

באחד הראיונות של עמיתי מהמרכז ללימודים אקדמיים פרופסור אבי בן-בסט, הוא הסביר, ובצדק, שבטווח הקצר ישנה תחלופה בין שיעורי אינפלציה לבין שיעורי אבטלה. התוצאה היא שבשנת בחירות ממשלות מעדיפות מדיניות פיסקאלית מרחיבה שמכילה שילוב של שיעור אינפלציה גבוה יותר עם שיעור אבטלה נמוך. מדיניות כזו היא טובה מבחינה פוליטית לממשלה, אבל המשק עלול להימצא ברמת גירעון תקציבי של כ-5%, מה שייצור איום על הצמיחה בעתיד ועל שוק ההון לאחר הבחירות.

המשקיעים באג"ח כיום חייבים להיות זהירים משתי סיבות: ראשית, רמת שערי הריבית הנוכחית היא ממילא נמוכה מאוד, ושנית, משיקולים של שנת בחירות בישראל ובארה"ב. עצתי לכן היא - אם להשקיע באג"ח בכלל, אז להשקיע במח"מ קצר מאוד. אם נשקלל את מכלול הסיבות, נראה כי מעתה ואילך מחירי האג"ח צפויים לרדת.

הכותב הוא מרצה לכלכלה במרכז ללימודים אקדמיים אור יהודה. בעבר שימש כיועץ לשערי מטבעות בבנק העולמי.

תגיות

21 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

20.
אם ההשקעות הסולידיות יפגעו נצטרך להתבצר בפקדונות עד יעבור זעם
אם האג"ח יפגעו כפי שד"ר אוליאל חושש נשאר להתבצר בפקדונות בלבד -עד שתתבהר תמונת המצב הכלכלית בעולם. אירופה שוקעת, ארה"ב מקרטעת, אין סוף לרכבת השדים בכלכלות שמפחידה את המשקיעים ומסמלת מיתון מתמשך.
עירית , ת"א  |  06.05.12
לכל התגובות