אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
היום שאחרי הקינקט: המחשב ישמע לאן זזתם צילום מסך: Microsoft

היום שאחרי הקינקט: המחשב ישמע לאן זזתם

מיקרוסופט הציגה השבוע אב טיפוס של מערכת זיהוי תנועה המבוססת על גלי קול בלבד. את פריימסנס, המפתחת הישראלית של הקינקט, זה דווקא לא מדאיג

12.05.2012, 16:18 | אסף גלעד

מיקרוסופט כבר חושבת על היום שאחרי הקינקט. ענקית הטכנולוגיה ממשיכה אמנם להשקיע במערכת חיישני התנועה שפיתחה פריימסנס הישראלית, ואף השיקה בתחילת השנה גרסה של המצלמה שמתחברת גם אל מחשבים אישיים, אולם במקביל עובדת החברה על פרויקט שיאפשר זיהוי תנועה גם ללא צורך באביזר חיצוני.

החברה חשפה בתחילת השבוע את SoundWave, תוכנה שהופכת את המיקרופון והרמקול במחשב האישי למערכת מתוחכמת לזיהוי תנועה באמצעות גלי קול. מדובר באב טיפוס שפותח על ידי חטיבת החדשנות בחברה, Microsoft Research, ולא במוצר מסחרי, אך הפוטנציאל הטמון בו בהחלט מעורר עניין.

המערכת מתבססת למעשה על אפקט דופלר, תופעה פיזיקלית שבה שינוי גל הקול נגרם כתוצאה מתנועה יחסית בין מקור הקול לחיישן הקול. כפי שאנו יכולים לזהות את מהירותה וכיוונה של ניידת החולפת בכביש רק לפי צלילי הסירנה, כך מסיקה תוכנת של סאונד־ווייב מהו מקור הקול, את כיוונו ומהירותו.

כל מה שדרוש כדי להשתמש במוצר הוא מיקרופון פשוט ורמקול, אביזרים שקיימים בלאו הכי במחשבים ניידים. הרמקול מפיק גלי קול בתדר בלתי ניתן לשמיעה ותנועות הידיים המשנות את התדר נקלטות על ידי המיקרופון ועוברות ניתוח בזמן אמת. בהתבסס על כך, מיקרוסופט טוענת שהמערכת מסוגלת לזהות כבר לזהות מספר מחוות.

בנוסף לפיתוח החדש, בחודש ינואר האחרון חשפה מיקרוסופט בפגישות סגורות מחשבים ניידים מתוצרת אסוס שמבוססים על מערכת ההפעלה ווינדוס 8 וכוללים חיישני קינקט מובנים. על פי דיווחים, טכנולוגית הזיהוי במחשבים אלה מעט שונה מזו שהוצגה השבוע, ומתבססת על חיישנים המובנים בתוך מצלמת רשת בחלקו העליון של המסך ומצלמת אינפרא-אדום LED בחלקו התחתון.

בפריימסנס נשארים רגועים

נושא השליטה באמצעות מחוות גוף הפך קרוב מאוד לליבו של מנכ"ל מיקרוסופט סטיב באלמר, כאשר פרויקט הקינקט נחשב רק לאחד מבין הרבים שמיקרוסופט מנהלת במקביל בתחום. באלמר פירט בנאום שנשא כבר לפני ארבע שנים כי הוא רואה בחזונו מגוון של מכשירים בבית וברכב שפועלים בהינף יד - פשוטו כמשמעו. תחום זה מכונה כינה "ממשק תנועה טבעי", או Natural user interface ־ NUI, בקצרה.
ינון ברכה, מנכ"ל פריימסנס ינון ברכה, מנכ"ל פריימסנס ינון ברכה, מנכ"ל פריימסנס

ההצלחה המפורסמת ביותר בתחום בקרי התנועה עד כה כאמור היא של הקינקט: המערכת מכרה עד כה יותר יותר מ־10 מיליון יחידות ואף שברה שיא גינס, אם כי לאחרונה חדלה מיקרוסופט מלדווח על נתוני המכירות שלה בעקבות ירידה ברכישת קונסולת המשחקים Xbox 360, שהקינקט משמש תוסף שלה.

את ה"מוח" שמאחורי הקינקט, בקר החישה התלת-ממדי, מייצרת פריימסנס שפועלת מתל אביב. למרות הפרסומים ולפיהם מיקרוסופט עלולה לוותר על ההתקשרות עמה ב-2014, איש בחברה הישראלית לא קיבל בהפתעה את העובדה שמיקרוסופט מפתחת במקביל גם פרוייקטים נוספים בתחום ה־NUI.

מקורבים לפריימסנס מציינים כי הפיתוח האחרון אינו מתחרה בקינקט לאקסבוקס, שכן השבב של קינקט מבוסס על בקר תנועה ועל מצלמת ראייה תלת-ממדית. מסיבה זו יהיה קשה לשלב אותו במחשבים אישיים או בטלפונים סלולריים. בנוסף, חיישני הקול פועלים רק בקרבת מסך המחשב, בעוד שהשבב של פריימסנס מאפשר חישת תנועה על פני חדר גדול. יחד עם זאת, מקורבים לחברה מרוצים מהעובדה שמספר המוצרים בתחום גדל ובכך מגדיל את המודעות לקטגוריה.

תגיות