אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
להיערך למשבר הבא צילום: shutterstock

להיערך למשבר הבא

במסגרת ההיערכות למצבי חירום בחדר העסקאות נשקלו עשרות תרחישים, חלקם מוגזמים עד כדי שעשוע

13.05.2012, 07:45 | ליאור פאוסט

אתם יודעים איך זה בבנק גדול - תיקים מתעופפים ומשימה רודפת משימה. לכן, כשהציעו לי לפני כשנה להיות נאמן חירום בחדר עסקאות, בנוסף לעבודתי השוטפת, חשבתי שתפקידי יסתכם בלוודא שמטף כיבוי האש ליד הדלת פרוק ונצור. מאז, הגדרת התפקיד עברה שדרוג ל"נאמן המשכיות עסקית", אך גם המהות המקופלת בתוך שינוי השם הפכה למשמעותית.

עם גל ההדף הראשון של המשבר הכלכלי ב־2008 התמודדנו בצורה מעוררת כבוד. הדרך שבה התנהלו הדברים בעת המשבר ההוא נחקקה בזיכרון הקולקטיבי של החטיבה, ולטובה, והפכה למורשת קרב. אבל לא היה לנו יותר מדי זמן להתבשם מריחם המשכר של עלי הדפנה. כפי שזה נראה כעת, האיומים רק מתעצמים, ואם אנחנו רוצים לשמור על האינטרסים של הבנק, צריך לבדוק עוד כמה דברים חוץ משמישותו של המטף.

תחת המאמץ הגורף לגבש פרוטוקול מקיף של המשכיות עסקית, נשקלים עשרות תרחישים (חלקם מוגזמים עד כדי שעשוע). ואם כבר נכנסנו לאווירה צבאית, ניתן לחלק את התרחישים האלה לשלושה חלקים:

1. חירום ביטחוני: לא צריך להסביר לאף ישראלי שקורא עיתונים ומודע לסביבתו מה עומד על הפרק בקיץ הקרוב. בתרחיש כזה חייבים לשקול את האפשרות שפיזית יהיה קשה להפעיל את חדרי העסקאות. לשם כך הוקם אתר חלופי (תת־קרקעי, אי שם...) מוכן לפעולה, הכולל את כל הדרוש לסוחרים שהוגדרו בצוותי החירום כדי להמשיך ולקיים את הפעילויות החיוניות. מעבר לכך, שקילת תרחישים שונים הקשורים להפעלת האתר ובדיקת כשירותו הפכו להיות חלק משגרת העבודה.

2. חירום עסקי: גלי הצונאמי של המשבר באירופה עוברים בינתיים שיכוך משמעותי באגן הים התיכון בדרך לישראל, אבל אחרי ליהמן אין לשלול אף תרחיש, החל מנפילת בנק גדול או מדינה. בנוסף, הצרות יכולות לבוא גם מבפנים, החל מתרחיש הקשור למדינת ישראל או לאחד מלוויה הגדולים וכלה בתרחישים ספציפיים שמקורם בבנק עצמו. העולם הכלכלי הפך להיות מורכב מאוד, והדרך שבה מתפתח המשבר הכלכלי הנוכחי מפתיעה רבים. קשה מאוד להתנבא לגבי בואה של היונה עם עלה הזית, אבל חובתנו לצאת אל הסיפון ולתכנן נתיב חלופי לעת סערה.

3. חירום תפעולי: ההאקר הסעודי, שחלף עם הרוח או האבק ליתר דיוק, היה זה שהעלה את נושא מתקפות ההאקרים לכותרות, אבל אנחנו עסוקים בהתגוננות זה זמן רב. חלק מההתגוננות הוא הערכה של מה יקרה אם מערכות כאלו או אחרות ישותקו: כיצד נפעל, כמה זמן נוכל לנהל חשיפות ופוזיציות בעיוורון חלקי או מלא ומהם הסיכונים העלולים להיגזר מכך. מענה לשאלות אלו ויצירת פרוטוקול עבודה ידנית (הכולל שליפתם של טפסים נושנים מהבוידעם) עלולים להיות מאוד שימושיים אם אחת ממערכות הליבה תשותק מסיבות עלומות.

זה לא מוזר שבמדינה מלאת סיכונים כמו ישראל התפתחה "תרבות הסמוך". זה קשה ומבלבל להתמודד עם כמות התרחישים שצריך לחשוב עליהם, תשאלו כל בת יענה ממוצעת. אבל לנו בלאומי אין הפריבילגיה הזו. אנחנו חייבים לא רק לחשוב על כל התרחישים אלא גם להציע פתרונות. לשם כך הוקמו צוותי חשיבה רבים שמעלים לדיון (אמיץ, יש לומר) הרבה מאוד תרחישים. כולנו מקווים שבדיעבד זה יתברר כבזבוז זמן, אבל מכיוון שכל החוש הנבואי שלי מנוצל לניהול פוזיציות, וגם שם אני לא תמיד פוגע, עדיף בכל זאת להיות מוכנים.

טבעם של משברים הוא להפתיע, ואני חושש שלמרות עשרות התרחישים שנשקלו המציאות תפתיע גם אותנו. אבל עצם ההתכוננות וההעמקה בנושאים אלו יוצר מוכנות חיונית.

הכותב הוא סוחר מט"ח בחדר העסקאות של לאומי שוקי הון 

תגיות