אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסיכוי שלקוחות קיקה יקבלו כסף - קלוש צילום: שאול גולן

הסיכוי שלקוחות קיקה יקבלו כסף - קלוש

ביהמ"ש מינה את עו"ד רון בר־ניר כנאמן בהקפאת ההליכים, וקבע שהעובדים יקבלו את המשכורות בתוך 72 שעות. הנאמן הבטיח לדאוג ללקוחות - אף שהם בתחתית רשימת הנושים. "לא הבטחתי פתרון ל־100% מהלקוחות", אמר

14.05.2012, 08:03 | ענה רואה, מארק שון וגיל קליאן

חנות הרהיטים קיקה, שנקלעה לחובות של 159 מיליון שקל, תישאר בהקפאת הליכים עד 3 ביוני. זאת, בעיקר כדי לדאוג לכך שעובדי החנות יקבלו את שכרם ולבחון האם ישנה אפשרות ריאלית למכור חלק מנכסיה של קיקה לצורך כיסוי חלק מהחובות הגבוהים.

שופט בית המשפט המחוזי מרכז אילן שילה הורה בדיון אתמול על מינוים של עו"ד רון בר־ניר ממשרד פירון ושל הכלכלן אלון כהן כנאמנים בהקפאת ההליכים. במהלך הדיון אמרה נציגת כונס הנכסים הרשמי כי לקיקה יש חובות לבנקים בהיקף של 70 מיליון שקל לעומת מלאי בשווי של 20 מיליון שקל בלבד. בית המשפט קבע כי העובדים יקבלו את משכורות חודש אפריל בתוך 72 שעות.

מי שצפויים להיפגע הם הנושים הרגילים ובהם ספקים ונותני שירותים שהחוב כלפיהם עומד על 30 מיליון שקל. גם הלקוחות שכבר שילמו תמורת הסחורה שהזמינו אך טרם קיבלו אותה, צפויים להיפגע. החוב כלפי הלקוחות עומד על 4 מיליון שקל, אך הם לא יקבלו את כספם לפני ששאר החובות ייפרעו במלואם.

אף שהספקים והלקוחות נמצאים באותו מעמד של נושים לא מובטחים - היכולים לקבל את כספם רק לאחר החזר מלוא החוב לבנקים ולנושים בדין קדימה - במהלך הדיון חזר הנאמן והבטיח כמה פעמים כי בכוונתו "לטפל" בבעיה של הלקוחות שלא קיבלו את הסחורה. "אנחנו נטפל בכל אחד מהם, כפי שנטפל בכל אחד מהעובדים (...). אנו ממנים צוות גדול לטפל בכל בעיה של הלקוחות", אמר אתמול בדיון.

בר־ניר לא הסביר כיצד יוכלו הלקוחות "לעקוף" את הבנקים ולקבל את כספם חזרה (או את הסחורה שהזמינו), אף שמעמדם כנושים הוא הנחות ביותר.

עו"ד יקיר ניידיק, המייצג ארבעה רוכשים של מטבחים שכבר שילמו את מלוא התמורה אך טרם קיבלו את המטבח שעלותו עשרות אלפי שקלים, אמר אתמול ל"כלכליסט" כי הלקוחות "הם נושים לא מובטחים והם נמצאים במדרג התחתון של הנשייה. כרגע הדרך היחידה שאני רואה לפתרון עבורם זה שיבוא רוכש אשר יתחייב לעמוד בהתחייבויות כלפי הקונים שכבר רכשו, כדי שלקוחות אחרים לא ידירו רגליהם מהחנות. כל המלאי שווה 19 מיליון שקל, אבל להערכתי, בפועל לא יצליחו לגבות בגינו יותר מ־5 מיליון שקל במימוש מהיר, כי אני מניח שהם ייצאו במבצעי מכירות".

לדברי עו"ד חדוה כהן־הרמתי ממשרד פירון העובדת עם עו"ד בר־ניר טרם הוחלט מתי ואיך תיפתח חנות קיקה, כמה עובדים יועסקו בה וכיצד ימומש מלאי המוצרים שנשאר בחנות. "שלחנו לשם אנשים, כלכלנים ומשפטנים, שילמדו את הפעילות. בתוך שבוע אנחנו צריכים לתת דיווח על התוכניות לבית המשפט", אמרה אתמול בדיון עו"ד כהן־הרמתי.

עם זאת, לנוכח הסירוב של ספקי קיקה בארץ ובעולם להעביר לה סחורה נוספת, נראה שבטווח הקרוב לא יהיה מנוס מלהפעיל את החנות רק במודל מצומצם - כלומר למכור פריטים מהמלאי, בעיקר כאלו שניתן לאסוף ברגע הקנייה בלא צורך להמתין שבועות ארוכים לאספקתם. אם אכן כך יקרה, קשה להאמין שכל 243 עובדי קיקה יחזרו לעבוד בחנות. במודל הפעלה מצומצם אין צורך בכל עובדי רצפת המכירה ובאנשי שירות הלקוחות (שטיפלו בעיקר בהזמנות ארוכות טווח ובתיאום הובלות).

במהלך הדיון התברר כי משרדו של הנאמן, פירון ושות', העניק שירותים משפטיים לחברת אשטרום נכסים המחזיקה ב־15% מקיקה. נציגת כונס הנכסים הרשמי אמרה בדיון כי היא מבקשת לקבל מהנאמנים הצהרה שהם לא היו מעורבים בקריסת החברה משום ש"יש צורך בבעלי תפקיד שלא יהיו מזוהים עם הקריסה".

ל"כלכליסט" אמר עו"ד בר־ניר כי "לא הבטחתי שנמצא פתרון ל־100% מהלקוחות, אך הבטחתי שנטפל בהם אחד אחד, וכך נעשה. גם בספקים שהם נושים רגילים אנחנו נטפל. זה בצל גדול ונקלף אותו לאט לאט. לגבי העובדה שמשרד פירון מייצג את אשטרום, דיווחנו על כך עוד לפני הדיון גם לבנקים וגם לכונס הרשמי. המניעה היחידה היא שלא ממנים מישהו שהיה עו"ד של החברה שקרסה בחודשים לפני הקריסה, אך משרדנו מעולם לא ייצג את קיקה".

תגיות