אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שוק הסחורות: חוזרים לבונקר, בורחים מהסחורות צילום: סיון פרג'

שוק הסחורות: חוזרים לבונקר, בורחים מהסחורות

כמות פוזיציות הלונג הספקולטיביות על שוק הסחורות ירדה בכ־20%. הסחורה שספגה את הירידה החדה ביותר היא הנפט

14.05.2012, 07:33 | אורי בירמן

הבריחה מהסחורות, כמו גם מנכסי סיכון אחרים, שולחת את המשקיעים אל הדולר האמריקאי, שהמשיך להתחזק ב־1% בשבוע האחרון, אחרי שהתחזק בשיעור דומה בשבוע שלפניו. התחזקות הדולר הביאה את הזהב לרצף הירידות הארוך ביותר השנה.

הגז הטבעי בעלייה

בסיכום שבוע המסחר רשם מדד הסחורות, ה־CRB, ירידות שערים של 1.8%, ואיבד מתחילת השנה 4.4%. הגז הטבעי רשם שבוע שלישי של עליות שערים ונמצא ברמה הגבוהה ב־20% מהתחתית שרשם לאחרונה. שתי הסחורות הנוספות שרשמו עליות שערים היו הקפה והקקאו שעלו בעד 1.5%. ירידות חדות נרשמו בכותנה (-10.3%), בתירס (-6.3%) ובכסף (-5.1%).

כמות פוזיציות הלונג הספקולטיביות על שוק הסחורות ירדה בכ־172 אלף חוזים, המהווים ירידה של כ־20%. בשווי כספי מדובר על קיטון של פוזיציות בהיקף של כ־18 מיליארד דולר. הסחורה שספגה את הירידה החדה בהיקף הפוזיציות היא הנפט, ואם מחברים את הירידה בחוזים על הנפט ביחד עם הירידה באופציות על הנפט, מגיעים לירידה של 35% בכמות פוזיציות הלונג הספקולטיביות.

דו"ח מלאי הנפט הצביע על המשך העלייה במלאים לרמות הגבוהות ב־20 השנים האחרונות. בניגוד לנפט, נרשמת ירידה במלאי התזקיקים ומלאי הבנזין מעל לתחזיות המוקדמות.

ההיצע הלובי התאושש

לפי דו"ח של סוכנות האנרגיה הבינלאומית לחודש מאי, הביקוש הגלובלי לנפט ב־2012 צפוי לעלות ב־0.9% ל־90 מיליון חביות ליום, עלייה של 800 אלף חביות לעומת 2011. העלייה בביקוש נרשמה רק במדינות שאינן שייכות ל־OECD, בעוד שבאירופה ובארה"ב צפוי הביקוש לרדת ב־500 אלף חביות ביחד.

היצע הנפט הלובי עלה ב־4% ל־1.4 מיליון חביות ביום, והוא רחוק רק ב־200 אלף חביות ליום מהתפוקה טרום ההפיכה.

נתונים חלשים על הכלכלה הסינית שפורסמו בסוף השבוע שלחו את מחיר הנחושת, שסין היא הרוכשת הגדולה ביותר שלה, להמשך ירידות שערים.  

כותנה: המלאים יזנקו

מחיר הכותנה איבד 13.5% מאז תחילת השנה, מתוכם 10.25% רק בשבוע האחרון. מאז השיא שנרשם במרץ 2011, אז הגיע מחיר הכותנה ל־215 דולר לפאונד, צלל המחיר בכ־63% ל־79 דולר בלבד.

הנתונים האחרונים מהדו"ח של משרד החקלאות האמריקאי מצביעים על כך שהמלאים בעולם יזנקו ב־10%, ואילו בארה"ב יזנקו המלאים ב־44% כתוצאה משילוב של גשמים בטקסס (שסבלה מבצורת בשנה שעברה) ושל האטה בכלכלה הגלובלית בכלל, ובכלכלות בסין, הודו ואירופה בפרט. ההאטה בתפוקת התעשייה הסינית צפויה להוביל, בין היתר, לירידה חדה ביבוא הכותנה לסין.

 , צילום: בלומברג צילום: בלומברג  , צילום: בלומברג

למרות התחזיות של משרד החקלאות האמריקאי, נראה כי סין מנצלת את רמות המחיר הנוחות להגדלת המלאי. סין ייבאה כ־850 אלף טונות כותנה מתחילת השנה לעומת כ־680 אלף טונות בתקופה המקבילה בשנה שעברה.

כמות פוזיציות הלונג הספקולטיביות על החוזים של הכותנה נפלה בשבוע שהסתיים ב־8 במאי בכ־60%, מ־8,992 חוזים ל־3,779 חוזים. הפוזיציה המסחרית (לא ספקולטיבית) עומדת על פוזיציית שורט נטו של 1,096 חוזים, לאחר שירדה בשבוע זה ב־88%.

השורה התחתונה: העובדה כי סין מנצלת את רמות המחיר הנוחות של הכותנה להגדלת המלאים מלמדת כי המחיר קרוב לתחתית.

קפה: תחזית מעוררת

צריכת הקפה הממוצעת בעולם עומדת על 4.9 ק"ג לנפש בשנה, בעוד שבסין עומדת הצריכה על כ־0.5 ק"ג בממוצע לאדם בשנה. למרות הביקוש הנאה, מחיר הקפה איבד כ־24% מאז תחילת השנה.

דווקא בשבוע האחרון רשם מחיר הקפה עליות שערים של כ־1.5%, והיה מבין הסחורות הבודדות שרשמו עלייה שבועית על רקע הערכות לגידול בביקוש למרות ההאטה שנרשמת בביקושים מאירופה. על פי נתונים של קבוצת MAREX הלונדונית, צפוי הביקוש לקפה לגדול ב־2% בעונה הנוכחית שהחלה באוקטובר האחרון, ולפי ממוצע התחזיות של האנליסטים, צפוי מחיר הקפה לעלות ב־6% עד לסוף הרבעון הראשון של 2013.

 , צילום: בלומברג צילום: בלומברג  , צילום: בלומברג

לצד התחזיות האופטימיות, כמות פוזיציות השורט הספקולטיביות גדלה בכ־24% בשבוע שהסתיים ב־8 במאי. הספקולנטים מצפים ליבולי שיא בברזיל, שימשיכו ללחוץ את המחיר כלפי מטה.

תפוקת קפה הערביקה בברזיל צפויה לצמוח השנה ב־18% ל־38.1 מיליון שקים (שק=60 ק"ג). גם בקולומביה, המגדלת השנייה בעולם של קפה מסוג ערביקה, צמח היבול ב־11% באפריל וצפוי להמשיך ולעלות.

השורה התחתונה: עלייה בביקוש לקפה תומכת בתחזית לעלייה של 5% במחירו עד מרץ 2013, אך יבולי שיא בברזיל מחזקים תחזית הפוכה.

תירס: היבול הגיע לשיא

מלאי התירס בארה"ב, המגדלת והיצואנית הגדולה בעולם של תירס, צפוי להסתכם ב־851 מיליון בושל לפני תחילת עונת הקציר, שהם 12% מעל ההערכות המוקדמות, כך על פי נתוני משרד החקלאות האמריקאי שפורסמו ביום חמישי האחרון.

היבול בארה"ב ב־2012 צפוי לזנק ב־20% ל־14.79 מיליארד בושל, מה שיכפיל את הרזרבות בסוף השנה ל־1.88 מיליארד בושל. התשואה, שתעמוד על 166 בושל לאקר (יחידת שטח) לעומת 147.2 בושל בשנה החולפת, נחשבת לתשואת שיא. אם הנתון הזה יתברר כנכון, הרי שהיבול השנה ישבור שיא של כל הזמנים.

 , צילום: בלומברג צילום: בלומברג  , צילום: בלומברג

הנתונים מצביעים מעבר לכל ספק כי אין מחסור בתירס, והכיוון של המחיר הוא כלפי מטה. בתגובה לפרסום נתוני משרד החקלאות האמריקאי ירד מחיר התירס ביום חמישי ב־3.5% והשלים ירידה שבועית של 6.3%. הספקולנטים כנראה לא ציפו לכאלה נתונים, שכן עד לפרסום הנתונים הם הגדילו את הפוזיציות הספקולטיביות ביותר מ־4%.

מאז תחילת השנה, שוק היעד הגדול ביותר לתירס האמריקאי הוא דווקא יפן, שייבאה 6.5 מיליון טונות, אחריה מקסיקו, שייבאה 5.6 מיליון טונות, ולבסוף סין עם 2.4 מיליון טונות בלבד.

השורה התחתונה: לפי נתוני משרד החקלאות בארה"ב, יבול התירס צפוי לזנק ב־20% ב־2012, מה שימשיך לדחוף את המחיר כלפי מטה.

הכותב הוא מנהל תחום גלובלי בכלל פיננסים

תגיות