אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בדיקת "כלכליסט": זינוק של 15% במספר החברות שבקשיים צילום: יובל חן

בדיקת "כלכליסט": זינוק של 15% במספר החברות שבקשיים

בינואר־מאי 2012 נרשמה עלייה של 15% במספר החברות שפנו להליכים משפטיים עקב קשיים כלכליים, לעומת התקופה המקבילה אשתקד. עורכי דין מתחום הפירוקים טוענים כי המצב בשטח חמור בהרבה ומזהירים בעלי עסקים ממתן ערבויות אישיות

14.05.2012, 07:04 | ענת רואה

בחודשים הראשונים של 2012 חלה עלייה תלולה במספר העסקים והחברות שנקלעו לקשיים והגיעו לבית המשפט, לעומת התקופה המקבילה אשתקד. מנתונים שאסף "כלכליסט", והמבוססים על תיקים שנפתחו בבתי המשפט המחוזיים ברחבי הארץ ועניינם חדלות פירעון של חברות - לא כולל פשיטות רגל של אנשים פרטיים - עולה כי השנה גדל ב־15% מספר החברות בקשיים לעומת 2011.

בסך הכל נפתחו מתחילת השנה ועד ה־10 במאי כ־276 תיקים של חברות בבתי המשפט המחוזיים, לעומת 241 חברות בקשיים בתקופה המקבילה ב־2011. מספרן של החברות שביקשו הקפאת הליכים הוכפל מחמש בתקופה המקבילה אשתקד לעשר חברות בשנה הנוכחית. בקשות לפירוק חברות שלא מרצונן עמד בינואר־מאי 2012 על 207 חברות, לעומת 181 חברות בתקופה המקבילה.

עו"ד שלמה נס, המשמש מפרק חברת הייצוא החקלאי אגרקסקו, אמר אתמול ל"כלכליסט": "יש עלייה עצומה בהיקף החברות במשק שנכנסות לקשיים. חלק לא קטן מהבעיה נובע ממחנק האשראי שנוצר כתוצאה ממדיניות בנק ישראל שהלחיצה את כלל המערכת הבנקאית והביאה אותם למצב שסוגרים ברזים לחברות".

עו"ד נס אסף נתונים על הגידול המהיר במספר חברות הציבוריות שפותחות במגעים עם מחזיקי אג"ח לצורך גיבוש הסדרי נושים. לפי הנתונים, ב־2009 כ־48 תאגידים ניהלו מו"מ עם מחזיקי אג"ח והם היוו 6% מ־771 החברות הנסחרות; ב־2010 המספר עלה ל־60 חברות מ־757 חברות נסחרות (8%); ואילו ב־2011 הסדרי אג"ח הוצעו בלא פחות מ־9% מהחברות הנסחרות (68 חברות מתוך 735 חברות נסחרות).

עו"ד נס הוסיף כי "אם בעבר אנשים חשבו 400 פעמים לפני שהכריזו שהם בבעיות, היום העניין פחות קיים. כולם מבינים שמדובר במשבר כללי ולא בושה להיות במצוקה. העצה שלי - לא לחכות לדקה האחרונה כאשר הכל בוער. ככל שבאים מוקדם יותר כדי להתמודד עם הבעיה, כך הסיכויים להציל את העסקים ולהשיג תוצאה טובה גבוהים יותר".

עו"ד ארז חבר, המשמש בין השאר מפרק מגדלי הזוהר ונאמן לנכסיו של השף אייל שני, אמר אתמול ל"כלכליסט": "כל יום אני מקבל לפחות טלפון אחד או שניים של חברות שרוצות פגישה דחופה כי הגיעו למצב של חדלות פירעון. זה כמו סרטן שמתפשט השנה בכל התחומים. 15% זה רק מה שמגיע לבית המשפט, אבל יש הרבה שנמצאים בדרך, כאלה שמנסים לקבל יעוץ, להתנהל אחרת, לצמצם אשראי והוצאות".

לדברי עו"ד חבר, "במיוחד לעסקים קטנים, אני ממליץ להקפיד בנושא ערבות ובטוחות שהם נותנים. אם אתה אוטומטית משחרר יותר מדי ערבויות אישיות כדי לקבל אשראי, זה אומר שאתה כבר בבעיה כי הספקים שלך לא מאמינים בך, ואתה גם עלול להגיע לפשיטת רגל. כל חברה שנכנסת לפירוק, כמעט באופן גורף, בעלי מניותיה מגיעים בסוף לפשיטת רגל. אם הערבויות הן לבנק עוד אפשר להסתדר, נותנים הנחה ופריסה מחודשת; אבל עם ערבות אישית לספקים - אי אפשר להסתדר".

תגיות