אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ציפי סמט נהנית מהפרצה שהיא לא סגרה צילום: עינת לברון

ציפי סמט נהנית מהפרצה שהיא לא סגרה

מלבד חברות הביטוח, קרנות הפנסיה וקופות הגמל, יש עוד מי שזיהו את פוטנציאל הרווח שגלום בכספים האבודים

15.05.2012, 06:51 | שאול אמסטרדמסקי

לא רק חברות הביטוח, קרנות הפנסיה וקופות הגמל זיהו את פוטנציאל הרווח שגלום בכספים האבודים. בשנתיים האחרונות החלו לצוץ עוד ועוד גופים שמציעים לחוסכים לאתר את כספיהם תמורת עמלה, בדומה לחברות שמציעות שירותי ייעוץ להתמודדות עם נפתולי הביטוח הלאומי. החוסכים מעבירים ייפוי כוח וחברות איתור הכספים פונות לגופי החיסכון ומנסות להעלות שלל בחכה. אם לא ימצאו כלום, החוסך לא יחויב בתשלום.

אבל, וזה אבל לא קטן, אם הגופים ימצאו חשבון רדום כלשהו - החוסך יצטרך לשלם עמלה גבוהה מאוד של 15%–25% מהיקף החיסכון שיימצא.

אם להיצמד לדוגמה שהביאה חברת קפיטל, אחת מחברות איתור הכספים, בכתבה בנושא ב"דה מרקר" מינואר השנה: חוסך שאותרו עבורו רבע מיליון שקל שאביו חסך יצטרך לשלם לחברת האיתור 37.5–62.5 אלף שקל עבור השירות. אפילו אם בית ההשקעות היה גובה ממנו דמי ניהול מקסימליים של 2% על אותו חיסכון, הרי שתעריף עמלה זה היה שווה לתשלום דמי ניהול של 7.5–12.5 שנים. אפשר להניח שעם קצת התעקשות, בפרק הזמן הזה אפשר היה למצוא את החשבון האבוד לבד.

יו"ר חברת איתור הכספים קפיטל היא ציפי סמט, שכיהנה כמפקחת על שוק ההון, הביטוח והחיסכון באוצר בשנים 1998–2002. מבקריה טוענים שבתור הממונה על שוק ההון היא לא פתרה את נושא החשבונות האבודים של הפנסיה, אבל כעת בשוק הפרטי היא גוזרת עליהם קופון. בשיחה עם "כלכליסט" סמט הדפה את הביקורת מכל וכל: "זהו שירות חיוני, אנשים מברכים אותנו. אני פועלת כדי שהציבור יקבל שירות שהוא זקוק לו ואני לא עושה שום דבר שהוא לא חוקי. הרבה מאוד אנשים עושים את זה, לא רק אני. לא צריך להיות מפקח לשעבר בשביל להקים דבר כזה. השתכנעתי שמדובר בשירות ציבורי חיוני והסכמתי לתת את ידי, ותאמין לי שאני לא עושה לביתי מהדבר הזה".

באשר לעמלה הגבוהה שגובים חברת קפיטל וגופים אחרים בענף אמרה סמט כי "אנחנו אמנם גובים 15% אבל צריך לשים לב שרוב הכספים שאנחנו מוצאים הם לא הפנסיה העיקרית של החוסך. אנחנו לרוב מאתרים את הכספים הקטנים, למשל של חוסכים צעירים שהחליפו מקומות עבודה בראשית דרכם. הסכומים נעים בין 8,000 ל־10,000 שקל. לא היה עולה על הדעת שהיינו לוקחים 15% מכלל הפנסיה של אדם, זה לא המקרה. וגם אם יקרה דבר כזה, אנחנו לא ניקח 15%, אלא תעריף הרבה יותר נמוך".

וכשמדובר באיתור כספים גדולים עבור ילדים שהוריהם נפטרו?

"כל האנשים יודעים שזה התעריף שאנחנו גובים. השאלה היא מה האלטרנטיבה שלהם. רוב האנשים מעדיפים שניקח את העמלה כי הם לא מסתדרים לבד. יש לנו הוצאות גבוהות ובחלק גדול מהחיפושים שלנו לא נמצא דבר".

תגיות