אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראיון "כלכליסט": מפתח הדור הבא של סירי מצטרף לשורות הסטארט-אפ הישראלי גוגובוט

ראיון "כלכליסט": מפתח הדור הבא של סירי מצטרף לשורות הסטארט-אפ הישראלי גוגובוט

ד"ר אושר ידגר, בין יוצרי הסייעת הדיגיטלית של אפל, התמנה לתפקיד המדען הראשי בחברה הישראלית/אמריקאית, המפתחת מנוע חיפוש חברתי

16.05.2012, 11:10 | אסף גלעד
ד"ר אושר ידגר, מדען ישראלי המתגורר בעמק הסיליקון מונה לתפקיד המדען הראשי של הסטארט-אפ גוגובוט, מנוע חיפוש חברתי המאפשר למשתמשים לתכנן טיול בהתאם להמלצות חבריהם בפייסבוק או בטוויטר. גוגובוט (Gogobot) פועלת מארה"ב ומישראל והיא נוסדה על ידי היזם הישראלי אורי זלצמן וסמנכ"ל מייספייס לשעבר טרביס כץ. אפליקציית האייפון הראשונה של החברה פותחה על ידי יוסי תאגורי ואלעד אוסדון.

ד"ר ידגר עבר לגוגובוט לאחר שבע שנים כאחד המדענים הבכירים במכון המחקר SRI בסטנפורד, ממנו יצאו חברות מסחריות כגון Siri שנקנתה על ידי אפל והפכה לסייעת הדיגיטלית של האייפון 4S, וניואנס, שהפכה לסטנדרט בתחום זיהוי דיבור ותמלול. בתפקידו האחרון שימש כמדען ביחידת הבינה המלאכותית של SRI, בה פותחה סירי. ידגר היה אחראי על הדור הבא של האפליקציה, המכונה Virtual Personal Assistant, אשר תהיה מסוגלת לנהל שיחה שלמה עם המשתמש, בהתאם למאפייניו וטעמיו האישיים.

סירי היא תולדה של פרויקט צבאי רב שנים לפיתוח בינה מלאכותית, שנערך ב-SRI בשיתוף משרד ההגנה האמריקאי ו-DARPA. בראיון ל'כלכליסט' משווה ד"ר ידגר, מומחה למדעי המחשב ובינה מלאכותית, את סירי לספוטניק, הלווין המלאכותי הראשון ששוגר לחלל. "סירי היא הישג מדעי, שאפשר בפעם הראשונה להביא את התקשורת בין אדם ומכונה באמצעות דיבור למוצר מסחרי מצליח. ואם סירי הייתה ה'ספוטניק', אז הדור הבא, ה- VPA, משול להנחתת אדם על הירח".

ד"ר אושר ידגר ד"ר אושר ידגר ד"ר אושר ידגר

ד"ר ידגר מסביר כי בעוד שסירי מאפשרת למשתמש לתקשר עם הטלפון החכם שלו בעזרת פקודות קוליות, ה-VPA יאפשר לבצע שיחה שלמה, כאשר המכונה המעורבת בשיחה מסוגלת להבין טוב יותר את ההקשר בו מתקיימת השיחה וכן את האדם איתו היא משוחחת. "ליכולת זיהוי הדיבור של סירי הוספנו שני מרכיבים", מספר ידגר. "הראשון הוא הבנת מה שקרוי 'שפה טבעית', כלומר המרכיבים העיקריים של מבנה השפה האנושית השונה משפת מחשב, והמרכיב השני הוא סיבתיות, הבנת סיבה ותוצאה, מרכיב מרכזי בבינה מלאכותית."

לשוחח עם האייפון שלכם

טכנולוגית ה- VPA תהיה מסוגלת לענות לבקשה כגון: 'אני רוצה לקנות את התיק שקניתי אתמול, אבל הפעם בצבע כחול'. סירי, למשל, לא מסוגלת להתמודד עם בקשה שכזו-  אך הדור הבא שלה יהיה מסוגל להבין את ההקשר, לזכור את הקנייה הקודמת, ולהציע למשתמש מגוון תיקים בטווח המחירים שמתאים לו, בחנויות האהובות עליו או שקרובות לביתו.

למרות מעורבותו של ידגר בפיתוח ה- VPA, גוגובוט לא תזכה להנות מטכנולוגיה זו. מי שקיבלה את הטכנולוגיה ממעבדות SRI ומיישמת אותו לתחום התיירות היא דווקא טריפבורד, חברה ישראלית נוספת שנחשפה לראשונה לפני שלושה חודשים ב'כלכליסט', לאחר שקיבלה מימון של מיליון דולר מקרן הורייזון של איל ההון לי קא שינג. טריפבורד מפתחת מעין 'סוכן נסיעות' וירטואלי שמסוגל לתכנן חופשות ונסיעות באמצעות שיחה עם המשתמש.

בניגוד לטריפבורד, גוגובוט היא מנוע חיפוש חברתי המאפשרת למטיילים לחלוק את החוויות מהטיול בכמה שורות טקסט או בתמונות ולספר על אתרי התיירות, המסעדות, בתי המלון בהם שהו ועל הדרך אותה עשו. גוגובוט מסדרת את המידע ומנגישה אותו לתייר הפוטנציאלי בצורת מגזין אישי, וכך מאפשרת לו לעקוב אחר המקומות בהם טיילו חבריו ולדעת מי עשה מה, והיכן.

"באתרי תיירות רבים קיים טשטוש הולך וגובר בין מידע אמין לבין מידע מסחרי, מה שמקשה לתת אמון במידע שמוצג", אומר ידגר. "לעיתים קרובות קשה להבחין בין המלצה על מלון, למשל, שהגיעה ממשתמש אמיתי או שנכתבה על ידי בעלי המלון עצמם. לכן בגוגובוט חשוב לנו ליצור אמון, ומערכת יחסים עם המשתמש, עם טכנולוגיה שמבינה מדוע הוא נכנס לאתר ומה הוא בדיוק מחפש".

ידגר רואה בתקופה זו את תחילת תור הזהב של עידן הבינה המלאכותית. "בשנים הקרובות המשתמש צפוי לקבל יותר ויותר שירותים מותאמים אישית, שיהיו רלוונטים עבורו, אבל שיציגו גם תכנים אמינים ולא מוטים מסחרית, ושיכללו את הרשתות החברתיות של המשתמש".

תגיות