אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מאחורי הקלעים: גיחה ללונדון וחתימה בזמן שיא צילום: עמית שעל

מאחורי הקלעים: גיחה ללונדון וחתימה בזמן שיא

דנקנר יצא ללונדון כדי לסגור עסקה במהירות וכמעט בכל מחיר, והוא הצליח לעשות זאת. איך זה קרה? בזכות תג המחיר המופחת שהוצמד לשליטה בחברה וגם בשל שותפים נוחים יחסית למו"מ

21.05.2012, 07:05 | גולן חזני

מלווה במנכ"ל אי.די.בי אחזקות חיים גבריאלי, בבנו עומר דנקנר ובעורכי הדין עודד ערן ונחמה ברין, יצא ביום חמישי האחרון בעל השליטה באי.די.בי נוחי דנקנר במטוס הפרטי של הקונצרן ללונדון. יומיים אחר כך נחתמה אחת העסקאות המהירות ביותר בהיסטוריה של שוק ההון הישראלי - אולי המהירה שבהן. בתום מו"מ שארך פחות מ־48 שעות, רכש המיליארדר היהודי לן בלווטניק את השליטה בחברה.

כלל תעשיות נמכרת - כתבות נוספות בנושא

סוכם כי בלווטניק ירכוש באמצעות חברת אקסס תעשיות שבבעלותו 49.9% ממניות כלל תעשיות תמורת כ־1.3 מיליארד שקל, לפי שווי של 2.55 מיליארד שקל. דנקנר יישאר עם אחזקה של 10% בחברה, אך בלווטניק יוכל לחייב אותו למכור מניות אלה באותם תנאים עד להשלמת העסקה לגורם שלישי, שיהיה שותף לשליטה עם בלווטניק.

אבי פישר. שותף בכיר לעסקה אבי פישר. שותף בכיר לעסקה אבי פישר. שותף בכיר לעסקה

דנקנר ממשיך להיאבק

דנקנר יצא ללונדון כדי לסגור עסקה במהירות וכמעט בכל מחיר, והוא הצליח לעשות זאת. איך זה קרה? בזכות תג המחיר המופחת שהוצמד לשליטה בחברה וגם בשל שותפים נוחים יחסית למו"מ. בלווטניק עצמו לא הגיע לשיחות, ושיגר את מנהלי חברת אקסס שלוו על ידי עורכי דין מקומיים ועל ידי עו"ד אהוד סול, שהגיע עם צוות מהארץ בראשות עו"ד אילנית לנדסמן־יוגב, שניהם ממשרד הרצוג־פוקס־נאמן.

החתימה הגיעה בדיוק בסופו של שבוע קשה מבחינת אי.די.בי אחזקות. ביומיים האחרונים של המסחר בשבוע שעבר צנחו מניות סלקום ודסק"ש מקבוצת אי.די.בי בשיעורים דו־ספרתיים חדים. בנוסף, תשואות האג"ח של אי.די.בי אחזקות זינקו שוב לרמות של 70%, בעוד שאלו של אי.די.בי פתוח טיפסו לרמה של 30%.

באי.די.בי מאמינים כי העסקה מספקת לאי.די.בי פתוח, המחזיקה בשליטה בכלל תעשיות (60%), די נזילות לעמוד בהחזר החובות עד סוף 2014. הם תולים זאת בכך שיתרות המזומנים שלה לאחר העסקה יעמדו על 2.66 מיליארד שקל. מיזוג כור ודסק"ש אמור להגדיל את היתרות ב־400 מיליון שקל, ודיבידנדים שיתקבלו מכלל ביטוח יזרימו עוד כ־300 מיליון שקל. בשורה התחתונה, הקבוצה תעמוד על יתרות מזומנים של כ־3.4 מיליארד שקל, והיא צריכה לפרוע אג"ח בכמיליארד שקל השנה, 1.3 מיליארד שקל בשנה הבאה ו־1.2 מיליארד שקל ב־2014. היקף חוב האג"ח הכולל של אי.די.בי אחזקות והחברה הבת אי.די.בי פתוח עומד על כ־6 מיליארד שקל.

דנקנר, שרק בשבוע שעבר אמר כי לא יהיו תספורות באי.די.בי, ממשיך להיאבק גם כשהשוק עומד בשלו ומביא לצניחה בשערי המניות של הקבוצה ולעלייה בתשואות האג"ח. אתמול אמנם התאוששו תשואות האג"ח של הקבוצה, אך העלייה במניות אי.די.בי אחזקות ודסק"ש היתה מינורית יחסית, אם בכלל. במילים אחרות, ניכר שהשוק חשדן גם אחרי העסקה וממתין להתפתחויות נוספות.

עומר דנקנר עומר דנקנר עומר דנקנר

"מחפשים גבהים חדשים"

צריך להבין שלמרות המהירות הגדולה שבה הושג ההסכם בין דנקנר לאנשיו של בלווטניק - הדרך היתה מעט יותר פתלתלה. המו"מ בין הצדדים היה אינטנסיבי, וכמעט התפוצץ יותר מפעם אחת לאור דרישות שהעלו עורכי הדין של דנקנר. בסופו של דבר, החתימה הושגה לאחר שלבלווטניק ניתנו פתח מילוט ואפשרות לביטול ההסכם, אם לא ישיג מימון בנקאי לעסקה.

בלווטניק ינסה להשיג מימון מבנקים ישראליים, ויבקש תנאים טובים במיוחד. הבנקים מצויים בסיטואציה רגישה, וכושר המיקוח שלהם עלול להיפגע משום שהאינטרס הברור שלהם הוא לתמוך בעסקה. יש לכך שלוש סיבות עיקריות: ראשית, מדובר בנכס טוב שנרכש במחיר נמוך. שנית, קשר טוב עם בלווטניק יכול לשמש מנוף למתן מימון לעסקאות נוספות שלו בארץ ובחו"ל בעתיד. שלישית, העסקה מורידה את רמת החוב של אי.די.בי.

אחד הגורמים הדומיננטיים בעסקה היה אבי פישר, המנכ"ל המשותף בכלל תעשיות. פישר צפוי לשמש כיו"ר החברה, כנציגו של בלווטניק. "הוא זוכה להערכה רבה מצד בלווטניק ומנהליו", אמר גורם המקורב לעסקה, "הוא נתפס כשחקן רכש מאוד נכון".

בלווטניק עצמו רואה בכלל תעשיות פלטפורמה לרכישת נכסים נוספים בישראל בתחום התעשייה. סיבה נוספת שבלווטניק מבצע את העיסקה היא שמדובר בהזדמנות במחיר סביר לממש את רצונות ארוך השנים לבצע עסקה בארץ. זאת לאחר שעסקאות קודמות שעמדו על הפרק מבחינתו עם "מעריב" ו־yes, לא הבשילו. היכרותו עם פישר מקורה ככל הנראה באוניברסיטת תל־אביב, שבה שניהם פעילים כתורמים.

"כלל תעשיות היא נכס אטרקטיבי עבור אקסס, ונכסיה יוצרים השלמה מצוינת לפורטפוליו הקיים של אקסס", אמר בלווטניק. "אני מצפה לתחילת העבודה המשותפת עם הצוות הניהולי המכובד והמנוסה של כלל תעשיות".

אבי פישר הוסיף מצדו ואמר כי "הרכישה הגדולה הראשונה של אקסס תעשיות בישראל הוא אירוע משמעותי עבור המשק הישראלי. השילוב של קבוצה בינלאומית מהשורה הראשונה עם המסורת החזקה ורבת־השנים של כלל תעשיות, יביא את החברה לגבהים חדשים".

השותפה העיקרית של דנקנר בגרעין השליטה באי.די.בי היא משפחת לבנת. מקורבים לה בירכו על העסקה ומסרו כי נוכח הנסיבות נכון היה לבצעה. משפחת לבנת מחזיקה 13.3% ממניות אי.די.בי ומהווה חלק מגרעין השליטה בקבוצה, לצד דנקנר ויצחק מנור. את מניות השליטה באי.די.בי רכשו דנקנר, לבנת ומנור במאי 2003, מידי המשפחות רקנאטי וקרסו. מאז חילקה אי.די.בי דיבידנדים ביותר מ־5 מיליארד שקל, שהחזירו את עלות השקעתם.

לפני כשלושה חודשים הודיעה כלל תעשיות כי משפחת לבנת תרכוש 55% ממניות חברת משאב, המוחזקת כיום על ידי כלל תעשיות (בשיעור של 75%), תמורת 1.2 מיליארד שקל, לפי שווי שוק של 2.4 מיליארד שקל. חודש קודם לכן ניהלה משפחת לבנת מגעים מול דנקנר לרכישת השליטה בכלל תעשיות לפי שווי של 3.8 מיליארד שקל. עם זאת, העסקה לא יצאה לפועל, ודנקנר החלה במגעים עם קרן ויולה ומגדל. אף שעתה מדובר במחיר נמוך בהרבה, העדיפה משפחת לבנת שלא להיכנס למו"מ, מאחר שאי.די.בי זקוקה לעסקה מיידית ואילו עסקת בעלי עניין עלולה להתארך בשלושה חודשים, כיוון שהיו נדרשים אז לאישורים של אסיפות בעלי המניות.

תגיות