אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בג"ץ: השיטה לקביעת הטבות מס מפלה בין יישובים צילום: עטא עוויסאת

בג"ץ: השיטה לקביעת הטבות מס מפלה בין יישובים

נשיאת העליון בדימוס דורית ביניש קבעה כי חלוקת ההטבות פוגעת בזכות לשוויון ונעשית בצורה אקראית

22.05.2012, 19:20 | הדר קנה

בג"ץ פסק היום (ג') כי השיטה שלפיה נקבעו היישובים הזכאים להטבות מס לפי פקודת מס הכנסה, ללא אמות מידה ועל פי רשימה אקראית של יישובים, פוגעת בזכות לשוויון ומפלה בין תושבי יישובים סמוכים שאין הבחנה עניינית ביניהם.

בשנים 2007-2002 הגישו ארגונים ויישוביים ערבים ויהודים עתירות לבג"ץ. על העותרים נמנו בין השאר האגודה לזכויות האזרח, ארגון עדאללה, היישובים חורה, כסייפה, לקייה, רהט ומזרעה והעיריות והמועצות אריאל, כרמיאל, עכו, טבריה ותמר.

כרמיאל. העירייה עתרה לבג"ץ, צילום: אוראל כהן כרמיאל. העירייה עתרה לבג"ץ | צילום: אוראל כהן כרמיאל. העירייה עתרה לבג"ץ, צילום: אוראל כהן

העתירות תקפו את חוקיות הטבות המס הניתנות לתושבי המדינה על פי מקום מגוריהם. לכולן היתה טענה מרכזית משותפת נגד האופן שבו נקבעה רשימת היישובים הזכאים להטבות מס מכוח סעיף 11 לפקודת מס הכנסה. על אף שרשימת היישובים עודכנה, טענו העותרים כי הטבות המס ניתנו ועודן ניתנות באופן הפוגע בעקרון השוויון, ומבלי שנקבעו לשם כך אמות מידה אחידות, שוויוניות וראויות.

בחלק מן העתירות אף נטען כי הפגיעה בשוויון מתבטאת באפליית יישובים ערבים לעומת יישובים יהודיים שכנים ללא כל הבחנה עניינית ביניהם.

פסק הדין ניתן על ידי נשיאת העליון בדימוס דורית ביניש ובהסכמת הנשיא אשר גרוניס והמשנה לנשיא אליעזר ריבלין. הוא ניתן בשמונה עתירות שונות שנשמעו במאוחד.

בפסק הדין צוין כי לא היתה מחלוקת בין הצדדים באשר לקושי החוקתי העולה מהענקת הטבות מס ללא קריטריונים ובאופן שרירותי.

בית המשפט לא הורה על ביטולו של כל סעיף 11, אלא רק על ביטול תיקון אחד שהובא בפניו (תיקון 146), שמכוחו ניתנות הטבות מס לחמש רשויות מקומיות.

בנוסף, בית המשפט קיבל את עתירותיהם של שלושה יישובים דרוזיים וערביים בצפון הארץ, שהוכיחו כי תושביהם מופלים ביחס לתושבי יישובים דומים הסמוכים להם ומצויים באותה מידת קירבה לגבלון לבנון ללא כל הצדקה עניינית. השופטים הורו להוסיף אותם לרשימת היישובים המנויים בפקודת מס הכנסה. 

בית המשפט קבע שביטול ההטבות לחמשת היישובים שקיבלו אותם (בהם בית שאן, חצור הגלילית, ערד והמועצה האזורית ערבה תיכונה) והכנסת היישובים הדרוזים לרשימת מקבלי ההטבות ייכנסו לתוקף רק בעוד שנה. כלומר לכנסת ניתנה שהות לשנות את החוק. 

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
אני גר בערד 150 ק"מ מתל אביב .50 ק,מ מב"ש. כל נסיעה שלי זה 100ק"מ מינימום.
טסט אני עושה בבאר שבע .משרד הפנים הרישוי התחבורה וכל משרדי הממשלה אני נוסע לבאר שבע.בית חולים באר שבע . מרפאות חוץ מומחים באר שבע .לפעמים תל אביב . כל חתונה בר מצווה ברית אני נוסע מאות ק,מ .עבודה באר שבע . מרכזי בילוי באר שבע תל אביב .ים אשקלון 110 ק"מ הלוך . קניות בערד יקרות יותר מבאר שבע. בכלל העלות של לגור בפריפריה יקרה יותר מישוב גדול שיש בו מרכזי קניות שווקים ועוד . אז בבקשה גברת בייניש גרוניס תחשבי גם על בית שאן חצור ערד וכל הישובים המרוחקים . ההטבה היא לא לעיניים היפות שלנו
אדי , ערד  |  23.05.12
2.
בג"צ מתמם כהרגלו?
לישוב ערבי אין תוספת סיכון משמעותית עקב קרבה לגבול עוין. אין ישוב ערבי שספג קטיושות כמו נהריה או קריית שמונה. מקסימום רקטה אחת טועה. בנוסף, בכלל אין נטייה גדולה של ערבים להגר למרכז, לגוש דן. אף תושב בכפר ערבי בגליל, לא אומר - "די, נמאס לי מהקטיושות. אני עובר לכפר קאסם." ומעטים מאוד עוברים מסיבות אחרות. אז מה התועלת בהטבה כדי שישארו שם?
אזרח שפוי  |  22.05.12
לכל התגובות