אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קרבות האתיקה של יחזקאל ביניש צילום: אלכס קולומויסקי

קרבות האתיקה של יחזקאל ביניש

עו"ד יחזקאל ביניש מאשים את עו"ד איתן לירז: לא בחלת באמצעים כדי להעביר לקוח אליך

23.05.2012, 16:21 | מארק שון

בזמן שכנס לשכת עורכי הדין מקיים פאנלים בנושאי אתיקה, עורכי הדין הבכירים יחזקאל ביניש ונתי שמחוני הגישו תביעה על שכר טרחה נגד לקוח ממנה עולה טענה להפרה אתית.

הלקוח הוא אהרון כהן שנחקר על ידי היאחב"ל במה שכינתה המשטרה "ארגון פשע צרפתי", ועסקת הטיעון איתו ממתינה לאישור סופי של בית המשפט. ביניש ושמחוני אמנם תובעים את הלקוח, אך מנספחי התביעה עולות רמיזות חריפות נגד עורך דינו, עו"ד איתן לירז, על שידול לכאורה של הלקוח לעבור אליו.

ה"פרשה הצרפתית" החלה באוקטובר 2010 עם הקפאת 95 מיליון שקל של אזרחים צרפתיים בעלי דרכון ישראלי. השמות שעלו במסגרת אותה פרשה היו של פאבריס סאקון, שהחזיק עם אשתו כ־5.5 מיליון שקל; ושל אהרון ויוסיף כהן שהחזיקו יחד כ־84 מיליון שקל. חשבונות הבנק שנוהלו בישראל הוקפאו במאי־יוני 2010. משפחת סאקון שכרה את שירותיו של עו"ד לירז שיפעל לשחרור הכספים; ואילו אהרון כהן שכר את שירותיהם של עוה"ד ביניש ושמחוני.

המאבק בין כהן לבין שמחוני וביניש, בעלה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, הוא על שכר טרחה בגובה 4 מיליון שקל. אך המאבק האמיתי שמתגלה מתוך התכתובות הרבות המצורפות לתביעה הוא בין עורכי הדין עצמם, כאשר ביניש טוען כי לירז נהג לפנות ללקוח כהן כדי לשכנע אותו שייצג אותו. מנגד, לירז טוען כי ביניש היה זה שפנה לכהן, לאחר שזה עבר עורך דין, כדי לשכנעו שיחזור לטפל בענייניו.

"בהצלחה לביניש"

עו"ד לירז הגיב לדברים ואמר כי "מדובר בתיק פשוט של לקוח לא מרוצה שעבר עורך דין, שעזב אותם (את ביניש ושמחוני - מ"ש) לפני שבא אליי. הם רבים איתו על שכר טרחה, אני לא נכנס לזה. לי אין שום מחלוקת עם עוה"ד ביניש ושמחוני, משום סוג, אין לי שום טענה ואני מאחל להם רק הצלחה". לגבי הטענות עצמן שמועלות בתכתובות עם ביניש אמר לירז כי "מדובר בדברים שגובלים בלשון הרע".

עו"ד ביניש סירב להתייחס לכתבה, אך במסגרת המכתבים העלה טענות קשות נגד לירז, הקשורות לאתיקה מקצועית וליחסים בין עורכי הדין. באחד המכתבים כתב ביניש ללירז כי "מר כהן סיפר לנו פעמים מספר כיצד אתה (לירז — מ"ש) הוא זה אשר מטריד אותו בפניות חוזרות ונשנות, בהצעות להשקעות הכספים בדרכים שונות ומשונות ובבקשות להעביר את הטיפול בענייניו למשרדך".

התכתבות חריפה

בהסכם שכר הטרחה שנחתם ביוני אותה שנה ושנחשף כעת במסגרת התביעה, נקבע כי ביניש ושמחוני יקבלו 10% משווי הכספים שישוחררו על ידיהם. הקפאת חשבונות הבנק פתחה מאבק משפטי שנמשך כשנתיים שבסופן חולטו כ־22 מיליון שקל.

עד מרץ 2011 שוחררו 26 מיליון שקל של כהן וכל הכסף של סאקון שיוצג על ידי עו"ד לירז. במהלך 2011 קיבל כהן הצעה להסדר טיעון מהמדינה, שלפיו מתוך כ־63.9 מיליון שקל שנשארו בידי המדינה, הוא יקבל כמחצית מהסכום (31.9 מיליון שקל). כהן סירב להצעה.

בחודשיים האחרונים, במקביל לתפירה סופית של העסקה מול הפרקליטות, ניהלו ביניש ולירז סדרת התכתבויות חריפה ביותר שבסופה כאמור הגשת תביעה נגד הלקוח.

לפני כארבעה חודשים, ב־29 בינואר 2012, הודיע לירז לביניש ושמחוני שהלקוח עבר אליו. הוא הוציא מכתב נוסף שבו דרש מביניש להפסיק לפנות ללקוח שלא דרכו. בתגובה חריפה למחרת כתב ביניש כי "טול קורה מבין עיניך, וזאת בהתייחס לכך שהחתמת לקוח שלנו על ייפוי כוח בלי להתקשר אלינו קודם לכן, לפחות מטעמים חבריים".

שבועיים מאוחר יותר כתב ביניש מכתב נוסף שהגיב למכתב של לירז. "מסופקני אם דברי ההבל והרפש ראויים לתגובתי ואולם מפאת כבודו של חבר למקצוע (מושג אשר ככל הנראה אינו נר לרגליך, בלשון המעטה...) אשיב לדבריך בקצרה. משרדנו לא פנה ללקוח ואין לו כוונה לפנות אליו כדי להחזיר אליו את הטיפול בענייניו (...) לא בחלת במאום כדי להעביר את הטיפול למשרדך, ובכלל זה נפגשת עם כהן שלא בידיעתנו ואף החתמת אותו על ייפוי כוח בעניין שבו אנו מטפלים, וזאת מבלי שטרחת להודיע לנו על כך ולברר עמדתנו, לא טרם שעשית כן ולא לאחר מכן".

תגיות