אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ETF על מדדים? בינתיים לא מומלץ צילום: אי פי אי

ETF על מדדים? בינתיים לא מומלץ

רוב קרנות הסל על המדדים באפריקה לא עומדות, לפחות היום, בפרמטרים המקובלים של סחירות ופיזור. אלה חמש הקרנות הבולטות

24.05.2012, 08:12 | גיל לאופר

כלכלת אפריקה עולה אמנם בשנים האחרונות על מפת ההשקעות הגלובלית, אולם נכון להיום היצרניות של מכשירי המדדים עדיין לא "התעוררו" בכל מה שקשור להרחבת ההיצע של קרנות סל (ETF) המאפשרות חשיפה מגוונת לכלכלות ביבשת. ניתן להסביר את התופעה בבעיות טכניות כמו היעדר שוקי הון נזילים בחלק לא מבוטל מהמדינות או חוסר יציבות שלטונית, שחיתויות ועימותים גיאופוליטיים המייצרים חשש של השחקנים הגלובליים מהשקעה ביבשת.

וכך, רוב הקרנות הקיימות לא עומדות כיום ב"מינימום הנדרש" של מנהלי השקעות בפרמטרים המקובלים של סחירות ופיזור: סכום מנוהל בקרן (AUM) של לפחות 100 מיליון דולר, מחזור יומי ממוצע של לפחות מיליון דולר, חשיפה מרבית לענף מסוים של עד 25% ומשקל נמוך מ־40% ל־10 האחזקות הגדולות בקרן. בשל כך, ייתכן מאוד שנכון להיום, משקיע שמחפש חשיפה לכלכלת אפריקה צריך לשקול לעשות זאת דרך רכישה של מכשירים אחרים.

לטובת חסידי ההשקעה במוצרי מדדים, ריכזנו מספר קרנות סל (ETF) בולטות בתחום:

1. מרקט וקטורס אפריקה - הקרן בניהול ואן אק מחקה את מדד דאו ג'ונס־50 אפריקה טייטנס, הכולל 50 מניות של חברות שהמטה שלהן ממוקם באפריקה או שלפחות 50% מהכנסותיהן מגיעים מאפריקה. החשיפה הדומיננטית של קרן הסל היא לדרום אפריקה (25%), כאשר היא מחזיקה בחשיפה גבוהה (25%) לחברות אוף־שור שרשומות במדינות במערב משיקולי מס אך מניבות את רוב הכנסותיהן מאפריקה. דמי הניהול הם 0.8% ומכפיל הרווח הוא 12.5.

2. ספיידר S&P מזה"ת מתעורר ואפריקה - הקרן בניהול ספיידר מחקה את מדד S&P מזה"ת מתעורר ואפריקה, שכולל 142 מניות של חברות ציבוריות הרשומות באפריקה או במזה"ת. החשיפה הדומיננטית: דרום אפריקה (90%), כאשר יתר האחזקות הן במצרים (5.5%) ומרוקו (4%). דמי הניהול הם 0.6% ומכפיל הרווח עומד על 11.0.

3. איישרס MCSI דרום אפריקה - הקרן מחקה את מדד MSCI דרום אפריקה שכולל 50 מניות של חברות שנסחרות בבורסה ומהוות כ־85% מסך השוק. דמי הניהול הם 0.59% ומכפיל הרווח הוא 11.

4. לייקסור פאן אפריקה - הקרן מחקה את מדד SGI PAN AFRICA והיא היחידה מהקרנות שסקרנו שנסחרת ביורו ולא בדולר. המדד כולל 30 מניות של החברות הציבוריות הגדולות באפריקה במונחי שווי שוק, כאשר שליש מהן בדרום אפריקה, שליש בצפון אפריקה ושליש במצרים ואזור הסהרה. דמי הניהול הם 0.8% ומכפיל הרווח הוא 12.

5. פאוורשרס מנה פרונטיר - הקרן מחקה את מדד נאסד"ק מזה"ת וצפון אפריקה, הכולל 46 מניות של חברות ציבוריות הפועלות בשוקי הספר במזה"ת וצפון אפריקה. דמי הניהול של קרן הסל הם 1.1% ומכפיל הרווח הוא 12.8.

הכותב הוא כלכלן בכיר בפסגות

תגיות