אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אינטל תקים את המפעל החדש שלה באירלנד במקום בישראל צילום: בלומברג

אינטל תקים את המפעל החדש שלה באירלנד במקום בישראל

ענקית השבבים תשקיע מיליארד יורו בהקמת מפעל ייצור בטכנולוגיה עתידית באירלנד. ההחלטה מגיעה אחרי משא ומתן ארוך של אינטל מול משרדי התמ"ת והאוצר בנוגע לשדרוג המפעל בקריית גת ולבניית מפעל בצפון, תמורת מענק של מיליארד שקל מהמדינה

28.05.2012, 07:00 | אסף גלעד והדר קנה

לאחר כשנה וחצי של דיונים בין משרדי התמ"ת והאוצר לאינטל, ל"כלכליסט" נודע כי ענקית השבבים האמריקאית בחרה להקים את מפעלה החדש - שייצר שבבים בטכנולוגיה עתידית של 14 ננומטר - באירלנד.

את ההחלטה הראשונית חשף מנכ"ל אינטל פול אוטליני בכנס מיוחד למשקיעים שערך לפני כשבועיים, והדבר פורסם על ידי התקשורת האירית במהלך סוף השבוע האחרון. במשרדי האוצר והתמ"ת הופתעו מהתנהגות אינטל משום שזו לא הודיעה להן באופן רשמי על בחירתה, וזאת לאחר בקשות חוזרות ונשנות לדחיית ההחלטה מצדה של אינטל במהלך החודשים האחרונים.

סירוב למיליארד שקל מענק

 

הקמת המפעל באירלנד תעלה כמיליארד יורו, בדומה לעלות המפעל שהיה אמור לקום בישראל. בשלב זה לא ידוע מה גובה המענק שישלמו האירים לאינטל כדי לסייע לה בהקמת המפעל, אך במשרד התמ"ת הישראלי הציעו לחברה מענק של 300 מיליון שקל כדי לשדרג את המפעל הקיים בדרום הארץ לטכנולוגיה החדשה.

מפעל אינטל בקריית גת, צילום: מאיר אזולאי מפעל אינטל בקריית גת | צילום: מאיר אזולאי מפעל אינטל בקריית גת, צילום: מאיר אזולאי

נוסף על כך, התמ"ת ניסה לשכנע את אינטל להקים גם מפעל הרכבה סמוך לבית שאן בסבסוד של 700 מיליון שקל, מחצית מעלות הקמתו, כך שסך החבילה שהציעה ישראל עמד על כמיליארד שקל - הצעה שכאמור נדחתה על ידי אינטל. אילו היתה אינטל בוחרת לשדרג את המפעל בקריית גת, היא היתה מחויבת להעסיק 1,500 עובדים נוספים, וכן להקים את המפעל בבית שאן שיעסיק עד 1,000 עובדים.

אינטל השקיעה עד היום בישראל 9.4 מיליארד דולר, מרבית הסכום הופנה להקמת מפעלי ייצור ושדרוגם, ותמורת פעילות זו היא קיבלה מענקים ממשלתיים בגובה 1.5 מיליארד דולר. אינטל השקיעה 3 מיליארד דולר ב־2011 בהסבת המפעל בקריית גת לטכנולוגיית 22 ננומטר, החדשנית ביותר הקיימת עד כה. לפי נתונים שאינטל עצמה מספקת, בעקבות ההשקעה והשדרוג במפעל ביצעה אינטל רכש גומלין ישיר ועקיף ב־2011 בסכום של 628 מיליון דולר. סך הכל רכש הגומלין של אינטל ישראל מ־2006 ועד היום מסתכם ב־4.5 מיליארד דולר.

במהלך סוף השבוע פורסמו בכלי התקשורת ידיעות על משא ומתן שמנהלת אינטל עם משרדי הממשלה להקמת מפעל עתידי נוסף בישראל, אלא של"כלכליסט" נודע כי טרם החל משא ומתן שכזה, אם כי אינטל מגששת אצל גורמים בממשלה בקשר לנושא. במסגרת האסטרטגיה ארוכת הטווח של אינטל, היא מתכננת בימים אלה את הקמת מפעלי

דעה ומה עם המפעל הבא? חילופי ההאשמות ומסכת ההדלפות מצדם של שרי האוצר והתמ"ת יכולים להוות מכשול בפני כל משא ומתן עתידי אסף גלעד, תגובה אחתלכתבה המלאה

הדור הבא שלה, בטכנולוגיה של 10 ננומטר. זהו דור מתקדם מזה שייוצר באירלנד בתוך כשנתיים, ומתקדם בשני דורות מן המפעל המשודרג של אינטל בקריית גת שיחל לייצר בקרוב בטכנולוגית 22 ננומטר. לפי הכרזות אינטל, טכנולוגיית ה־10 ננומטר תושק רק ב־2015. עלות הקמת מפעל בטכנולוגיה זו מוערכת ב־7–8 מיליארד דולר.

לחץ על רשות המסים

 

במסגרת היערכותה המחודשת, ל"כלכליסט" נודע כי לאחרונה הגישה אינטל לרשות המסים בקשה לפרה־רולינג כדי להעביר חלק מההון שנצבר לה בישראל - שלפי ההערכות עומד על 12 מיליארד שקל - לחו"ל. צעד זה של אינטל בא במטרה ליהנות מתוכנית חדשה לזיכוי מס בארה"ב, אולם החברה הבהירה כי ההון יוחזר וישמש להמשך פעילותה בארץ.

פרה־רולינג הנו הליך שבו חברה פונה לרשות המסים כדי לדעת מה יחסה מראש לצעד מסוים שתעשה.

אינטל סבורה כי היא צריכה לשלם לרשות על פי החוק בגין כוונתה להוציא כסף מישראל סכום של 600 מיליון דולר -המס על הדיבידנד בשיעור 15%.

כעת יכולה הרשות לאשר או שלא לאשר את הסכום המוצע על ידי אינטל. אם הרשות תחליט לאשר את הסכום - זו תהיה החלטה מחייבת מבחינתה והיא לא תוכל לדרוש מאינטל כספים נוספים.

על פי גורמים המעורים בעניין, לאינטל יש קלף מיקוח בדיונים מול רשות המסים. "השיטה של אינטל היא שיטת המקל והגזר. היא תגיד לרשות — או שתאשרי את הסכום ותקבלי כספים רבים לקופת המדינה, או שנשאיר את הכסף במדינת ישראל מבלי לחלקו ונמשוך כספים ממדינות אחרות, וכך לא תקבלו כלום".

האינטרס של המדינה, על פי הגורם, הוא לאפשר לאינטל למשוך כספים, כך שבקופת המדינה יישאר סכום שיסגור חלק מהחוסרים שיש לחברה בתקציב.

מאינטל נמסר: "אינטל בוחנת באופן קבוע את צורכי הייצור שלה על פי רמת הביקוש למוצריה בעולם. הודעה מוסמכת באשר להרחבת פעילות הייצור שלה תתפרסם באופן רשמי רק לאחר שתתקבל החלטה באינטל העולמית".

תגיות

52 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

52.
סל תרופות= 300 מיליון שקל, מענק לאינטל=2.2 מיליארד שקל
כאשר ממשלה מעדיפה לתת לחברה אמריקאית 2.2 מיליארד שקל היא צריכה לראות את תמונת המדינה בכללותה. לא יתכן ש 30,000 חולים יקבלו 300 מיליון שקל לתרופות להצלת חיים, ומנגד אינטל תקבל מענק של 2.2 מיליארד שקל. לא יתכן שלזוגות צעירים לא יהיה דיור ותעסוקה ולכמה אלפים יהיו משכורות עתק הכי טובות במשק ובונוסים של 4 משכורות חודשיות. הכל מכספי משלם המיסים.
משה  |  29.05.12
51.
סוגיה מורכבת, יש גם לקחת בחשבון את שאיבת המוחות שאינטל עושה לנו
בכך שהיא לוקחת את מיטב כוח האדם הישראלי במיקרואלקטרוניקה. מצד שני, לעצם מיקומה בישראל יש השפעות רוחב על המוניטין הכללי של ההיי-טק בישראל בפרט והתעשייה הישראלית בכלל, יש לכך גם השפעות על בחירת המקצוע של צעירים והפיכת ישראל למדינה מות היי-טק. לכן בסה"כ לדעתי ישראל חייבת להילחם על הישארות אינטל בישראל ועל הקמת מפעלים נוספים של קונצרנים גלובליים בישראל. נקודה נוספת היא שקרית גת נכנסה לטווח הקסאמים בשנים האחרונות וייתכן בסופו של דבר שמה שיבריח מכאן את אינטל זו בעיקר הרפיסות שהממשלה מפגינה במיגור החמאס ובהגנה על אזרחיה ותשתיותיה.
כלכלן  |  29.05.12
48.
למגיב 39 הסופר חכם
כשאינטל מבצעת רכישה מחברות ישראליות , אותן חברות גובות ממנה מע"מ . ככה זה עובד ככה זה עבד וככה זה יעבוד . תבדוק כמה כסף הולך למע"מ כשאינטל רוכשת ב 620 מיליון דולר . מנאוד מעניין אותי לדעת אייך הגעת לרווח של 10-20 מיליון דולר. אתה מוזמן לבדוק את הרווח התפעולי של אינטל. תגלה שהוא הרבה יותר מ 1%, ובכלל אמרתי שהרווח ממס מכניס עשרות מליוני דולרים ולא מאות . מעבר לכל זה התעלמת לחלוטין מהמס שמשלמים על משכורות של 7800 אנשים + כל נותני השירות . בקיצור קראת חצי ממה שכתבתי וגם את זה לא ממש הבנת. לא נורא העיקר שהגבת...
ש  |  28.05.12
לכל התגובות