אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התאחדות הקבלנים: כ-80% מהזוגות הצעירים לא יכולים לרכוש דירה ללא סיוע מההורים צילום: צביקה טישלר

התאחדות הקבלנים: כ-80% מהזוגות הצעירים לא יכולים לרכוש דירה ללא סיוע מההורים

לפי סקר שוק של מצב רוכשי הדירות, ההון העצמי המינימלי הנדרש לרכישת דירה ממוצעת הוא 400 אלף שקל - סכום אליו ניתן להגיע באופן עצמאי רק עם הכנסה נטו של 29 אלף שקל בחודש ומעלה

28.05.2012, 17:52 | שי פאוזנר

גם מי שנמצא בעשירון התשיעי, עם הכנסה נטו של 19 אלף שקל בחודש, אינו יכול לרכוש דירה ללא סיוע מהמשפחה או מגורים במשך תקופה ממושכת אצל ההורים - כך קובעים היום (ב') כלכלני התאחדות הקבלנות אשר ערכו סקר שוק של מצב רוכשי הדירות ברבעון הראשון של השנה. לדבריהם, הם הגיעו למסקנה בעקבות התנאים הנוכחיים השוררים במשק בהם ההון העצמי המינימלי הנדרש לרכישת דירה ממוצעת הוא כ-400 אלף שקל ועל רקע שחיקת השכר ביחס למחירי הדיור.

על פי נתוני סקר ההכנסות וההוצאות של הלמ"ס, רק בעשירון העשירי (הכנסה נטו של מעל 29 אלף שקל) קיים פער של אלפי שקלים בין ההכנסות נטו למשק בית לבין ההוצאות הממוצעות למשק בית, כך שזוג צעיר בעשירון זה יכול כעבור 5.5 שנים לצבור הון עצמי לרכישת דירה ללא צימצום קיצוני ברמת החיים ובעודו גר בשכירות. לזוגות בעשירונים הראשון עד התשיעי אין אפשרות לרכוש דירה באופן עצמאי ללא צמצום דרסטי ברמת החיים.

לצד הקושי של הזוגות הצעירים, המדינה ממשיכה להרוויח על חשבון רוכשי הדירות. לפי הערכות כלכלני ההתאחדות, בשנת 2011 הגיעו רווחי המדינה ממסי נדל"ן, מע"מ על דירות חדשות והכנסות המינהל ממכירות קרקעות ל-20 מיליארד שקל. הכנסות המדינה ממסי נדל"ן בשנת 2011 עמדו על 7.3 מיליארד ש"ח, גידול של 48% לעומת שנת 2009 וגידול של 7.7% במונחים ריאליים משנת 2010.

ניסים בובליל, נשיא התאחדות הקבלנים, צילום: בועז אופנהיים ניסים בובליל, נשיא התאחדות הקבלנים | צילום: בועז אופנהיים ניסים בובליל, נשיא התאחדות הקבלנים, צילום: בועז אופנהיים

בנוסף להכנסות המדינה ממסי נדל"ן מרוויחה המדינה מס ערך מוסף בגין רכישת דירות חדשות ובגין עלות הבנייה העצמית, העומדות בשנים האחרונות על שיעור קבוע של בין 10.5% ל-12% מסך גביית מס ערך מוסף במשק. לכן, במצטבר, סך תשלומי המס המשולמים על ידי העוסקים בענף הנדל"ן הינו כ-12.3 מיליארד שקל לשנה.

גם הכנסות מינהל מקרקעי ישראל נמצאות בעלייה. על פי דו"ח המינהל, הכנסותיו הסתכמו במחצית הראשונה של 2012 ב-5.45 מיליארד שקל, כאשר הגידול בהכנסות נובע מהגידול בהיקפי השיווק ומעליית המחירים. לשם השוואה, בכל שנת 2011 הסתכמו הכנסות המנהל ב-6.8 מיליארד שקל.

כלכלני ההתאחדות סבורים כי מחירי הדירות יעלו בשנת 2012 בין 6% ל-8% וכי תירשם ירידה של 5% בהתחלות הבנייה בהשוואה לשנת 2011. תחזיות אלו מבוססות על ההנחה כי מחנק האשראי והמחסור בעובדים בעבודות הרטובות בענף יימשך. בהתאחדות מעריכים כי למרות פעילות הממשלה להגדלת מלאי הדירות , עדיין קיים פער מצטבר בין הגידול במשקי הבית לבין התחלות הבנייה וקיים קושי בסגירת הפער בשל מספר חסמים בשוק, בניהם מחנק האשראי, מחסור בעובדים מקצועיים והביורוקרטיה בוועדות התכנון. למעשה, הם אומרים, נמחקה כל העלייה שנרשמה בהתחלות הבנייה בשנת 2011 וחשוב מכך, אין עליה בגמר הבנייה. קיים כיום פער של כ-10,000 דירות בין התחלות לגמר בנייה.

ניסים בובליל , נשיא התאחדות הקבלנים, מציין כי הממשלה נכשלה בניסיונותיה להוריד את מחירי הדירות. בממשלה אמנם הבינו שצריך לבנות יותר דירות , "אבל כדי לבנות יותר דירות צריך יותר קרקעות, יותר אשראי ויותר פועלים. לא ניתן לספק רק קרקעות ולצפות שהקבלנים יבנו כאשר הבנקים לא מספקים להם אשראי וכאשר אין להם עובדים". עוד הוסיף כי "לא ניתן להוריד מחירים באמצעים מלאכותיים ועל ידי הטלת מסים על רוכשי דירות להשקעה, כי התוצאה היא שמחירי השכירות עולים. פעילות הממשלה פגעה פעמיים בזוגות הצעירים ומצבם מאז המחאה רק הוחמר. מחירי הדירות לא ירדו ומחירי השכירות עלו".

תגיות

17 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

14.
אולי צריך לשכן מסתננים בכל הפרוייקטים
אני לא רואה דרך אחרת שמשהו במדינה הזאת יוריד מחיר של דירה. אף אחד לא רוצה ירידת מחירים (לא האוצר, לא הקבלנים ולא הבנקים). אם לא פישר, הבנקים היו מגיעים למצב של קריסה בשנים הקרובות - לא אכפת להם למכור מליונים של משכנתא, הרי המדינה ערבה לכל חוב שלא יוחזר.
29.05.12
לכל התגובות