אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כך שוחים השותלים צילום: יעל הורושובסקי פרידמן

כך שוחים השותלים

רבע מהחי הימי תלוי בשוניות האלמוגים, אבל פגיעת האדם גורמת להיעלמותן מהים. משתלה באילת מתכוננת ליום שתיאלץ להחליפן

31.05.2012, 10:37 | גידי שפרוט

רבע מכל החי הימי תלוי בשוניות האלמוגים, וכל שוניות האלמוגים תלויות בחיות המוזרות האלה - נו, אלמוגים. באמת חיות מוזרות: מושבות שלמות של פוליפים זעירים שאוספים מזון בלתי נראה המרחף במים. חלקם מסוגלים להשקיע סידן בגוף וליצור שלד בשלל צורות מוזרות, אחרים יוצרים מבנים לא־שלדיים מסועפים שנראים כמו ראש חסה, כרובית או ברוקולי. ביולוגים משווים את השוניות ליערות הגשם, משום שכמו העצים גם האלמוגים הם "מהנדסי סביבה", שבעצם קיומם מאפשרים לצורות חיים נוספות לשגשג.

אבל מצבן של שוניות האלמוגים על פני כדור הארץ הולך ומידרדר. כ־30% מהן כבר לא איתנו ועוד 30% צפויות להיעלם בתוך שלושה עשורים. האלמוגים רגישים מאוד, לא רק לרעות החולות הרגילות של מכלית נפט דולפת, ביוב זורם או חומרי הדברה, אלא גם לטמפרטורת המים ולכמות האור שהם מקבלים (יותר מדי תאורה מלאכותית בלילה הורסת להם כל החשק לפרות ולרבות). ואם זה לא מספיק, אז אלמוגים נשברים ומתים גם כשדורכים עליהם עם שקפקפים, פוגעים בהם בסירות, או צוללים לידם באופן מסוכן. לפי הערכות, בשטח השמורה באילת יש כמיליון מקרים בשנה של פגיעת ציוד צלילה באלמוגים.

לזכותם של הנוגעים בדבר, מהמשרד להגנת הסביבה ועד אחרון מועדוני הצלילה, ייאמר שהם משתדלים מאוד לשמור על הקיים. קוראים לזה שיקום פסיבי: מנסים לשמור על מה שיש, ולתת לטבע את הזמן לשקם את עצמו. אבל זה כבר לא מספיק, ויש מקום אחד שבו מתמחים בפיתוח שיטה לשיקום אקטיבי של השוניות, מין תיבת נח שהיא גם אינקובטור, גם בית ילדים וגם חממת טיפוח - משתלת האלמוגים, הממוקמת אי שם מול חופיה הצפוניים של אילת, שישה מטרים מתחת לפני המים, 14 מטרים מעל הקרקעית.

משתלת אלמוגים, צילום: יעל הורושובסקי פרידמן משתלת אלמוגים | צילום: יעל הורושובסקי פרידמן משתלת אלמוגים, צילום: יעל הורושובסקי פרידמן

שורשיו של הפרויקט נטועים במאמר שכתב פרופ' ברוך (בוקי) רינקביץ' מהמכון לחקר ימים ואגמים ב־1995, שהציע ליישם טכניקות של שימור ויערנות גם מתחת למים. על היבשה זה מובן מאליו: כבר 200 שנה שהאדם שותל יערות. 95% מהיערות בצפון אמריקה וכמעט 100% מהיערות באירופה הם מעשה ידי אדם. זה עובד.

עם השנים פיתח רינקביץ' פרוטוקול פשוט להפליא שמאפשר לגדל אלמוגים כאילו היו עצים במשתלה. שברי אלמוגים זעירים מודבקים בדבק שלוש שניות על מצע פלסטיק, ובתוך כמה חודשים מתפתחים למושבות חדשות. כעבור כשנה המושבה מגיעה לגודל שמבטיח את הישרדותה באופן עצמאי והיא מוכנה לשתילה בשונית. הסטודנטים של רינקביץ' מיישמים את השיטה בשבעה יעדים אקזוטיים על הגלובוס, מטגנגה שבקולומביה ועד לזנזיבר שבטנזניה. הם מגדלים יותר מ־50 מינים של אלמוגים, שנקלטים אחר כך בהצלחה על חורבותיהן של שוניות שגוועו. באילת עדיין לא שותלים את האלמוגים מהמשתלה בים, אבל רינקביץ' יודע שזה רק עניין של זמן. הרי אין בשום מקום בעולם שונית אלמוגים משגשגת שנמצאת ליד עיר. בינתיים הוא קיבל מנדט מהמדינה להמשיך לפתח את הכלים, לקראת היום העצוב שבו גם אילת תיאלץ לעבור לשיקום אקטיבי.

תגיות

12 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
כמי שצלל רבות לאורך ים סוף בימים הטובים שו כיום זה לא ריף
גם בשרות הצבאי וגם באזרחות הייתי צולל רבות לאורכו של ים סוף ונהנה ממה שהיה כיום אין מה לראות ולא רק ביחס למה שהיה כי אין כמעט מה לראות מי שלא יודע מה זה ים סוף שיקרא את ספרו המדהים של חברי דוד פילוסוף על מה שהיה פעם ויבין עד כמה נהרס המקום כולל תמונות תתימיות מדהימות שצולמו לזכר הימים הטובים והיפים דהב נועיבה הגנים היפנים ראס מומחד וכל השאר חבל שרק עכשיו ניזכרו אבל יותר טוב מאוחר מאשר בכלל לא שנהוג בארץ בסה'כ תודה גדולה לכל מי שלוקח חלק בשיקום
hawk , מרכז  |  02.06.12
8.
למה צריך לחכות שהכל ייהרס כדי להתחיל בשיקום אקטיבי?
מה הטעם בבניית עוד ועוד משתלות אם לא מתכוונים לעשות איתם כלום. זה כמעט כמו להקים משתלת עציצים שלא מוכרת את העציצים שבה לצורך שתילתם בגינות... ישנם מספר אתרים באילת שהם אתרים מלאכותיים כמו הסטי"ל והיתוש. יש שוברי גלים מלאכותיים לחלוטין שצמחו עליהם אלמוגים יפים וישנו מבנה שנקרא שונית תמר ונועד לשמש כשונית מלאכותית והוא נראה מצויין עם המון סוגים של אלמוגים שצמחו עליו והמוני דגים שהפכו אותו לבית שלהם. למה לא לאפשר לעוד מבנים כאלו להופיע באיזורים ההרוסים של אילת? הסיבה היא כמו תמיד: ניגודים, יריבויות ותככים פוליטיים בין המדענים עצמם ובין הרשויות השונות.
בני , מרכז  |  02.06.12
לכל התגובות