אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הושבעו 2 שופטים לעליון: דפנה ברק-ארז ואורי שהם צילום: צביקה טישלר

הושבעו 2 שופטים לעליון: דפנה ברק-ארז ואורי שהם

השופטת מרים נאור הושבעה כמשנה לנשיא ביהמ"ש העליון. גרוניס: העליון משקף את החברה הישראלית

31.05.2012, 12:55 | כתבי כלכליסט

הסגנית החדשה של גרוניס. שלושה ימים לאחר פרישתו של המשנה לנשיא בית המשפט העליון, אליעזר ריבלין, הושבעה היום (ה') השופטת מרים נאור למשנה של נשיא העליון, אשר גרוניס. בטקס נאם נשיא המדינה, שמעון פרס, שאמר לשופטת נאור: "מאחורייך, מרים, שובל ארוך של הכרעות דין אמיצות ונבונות. לעולם לא העדפת נתיב קל על פני דרך נכונה. אנו גאים בך על כך. אני סמוך ובטוח כי אישיותך וניסיונך המבורך יעמדו לימינך ויתרמו לכולנו באתגרים הרמים שלפנינו".

בטקס, שנערך בבית המשפט העליון בירושלים, הצהירה השופטת נאור אמונים בפני הנשיא פרס. פרט לנאור, שגם היא תישא דברים, הושבעו בטקס גם שני שופטי עליון חדשים - השופט אורי שהם ועו"ד דפנה ברק-ארז. בנוסף, יושבעו גם שני שופטים לבית משפט השלום ושבעה רשמים בכירים. מלבד פרס ונאור, באירוע ינאמו גם נשיא העליון גרוניס ושר המשפטים, יעקב נאמן.

אשר גרוניס, נשיא ביהמ"ש העליון (ארכיון), צילום: אלכס קולומויסקי אשר גרוניס, נשיא ביהמ"ש העליון (ארכיון) | צילום: אלכס קולומויסקי אשר גרוניס, נשיא ביהמ"ש העליון (ארכיון), צילום: אלכס קולומויסקי

בנאומו התייחס פרס למעמדו של בית המשפט העליון בחברה הישראלית ולתדמיתו בציבור. "אני יודע שקיימת ביקורת כלפי בית המשפט העליון בסוגיות בוערות העומדות לפתחנו", אמר נשיא המדינה. "אך הנני ער גם לחוכמת השילוב של בית המשפט בין צו החוקה המוסרי לבין צורכי הביטחון וצורכי החברה והמדינה. זהו שילוב מאזן".

בהתייחסו למבקרים רמז פרס: "עלינו לשמור על המערכת המשפטית מכל משמר ולפעול לביצורה ולחיזוק מעמדה.

עלינו להגן עליה משיני הזמן וממלתעות הלחצים הסובבים אותה. עמדתו הנחרצת של בית המשפט תורמת לחיזוק שלטון החוק ולהגברת אמון הציבור במוסדותיו הדמוקרטיים. הפרדת הרשויות אינה הליך טכני, אלא תפיסת עולם, ערובה לשמירת האיזון. במשטר רודני אין הפרדת רשויות".

פרס ניצל את הבמה גם כדי להתייחס לאלפי הזרים האפריקנים בישראל ולוויכוח סביב מעמדם בישראל. "בימים אלה נחשפו בקרבנו גילויי הסתה וגזענות", אמר. "אסור לי ולנו להישאר אדישים להם. אני מודע למצוקה של תושבי דרום תל אביב ומקומות נוספים ועל המדינה מוטלת החובה לתת מענה חוקי ומעשי בנושא זה. יחד עם זאת, על כולנו להוקיע גילויי גזענות וקולות הסתה. שנאת זרים עומדת בניגוד ליסודות היהדות. כנאמר בספר דברים: 'ואהבת את הגר כי גרים הייתם בארץ מצרים'".

גרוניס: העליון משקף את החברה הישראלית

בנאום קצר בחרה נאור לפנות לשופטים החדשים שמונו היום, ואמרה להם: "לעתים נדירות השופט נתקל באיומים שנועדו להשפיע על הכרעתו. לעתים קרובות יותר הוא נחשף לניסיונות השפעה מעודנים יותר. עד שיחליט השופט מה הדבר הנכון לעשותו, הוא מתלבט ולעתים מתייסר, אולם משגמר בדעתו - הידיעה שאין ברירה אלא לעשות את הדבר הנכון מביאה עמה שלוות נפש. תלמדו שהשלווה יורדת על השופט עוד טרם שיודיע על החלטתו ברבים".

נאור, בת 64, מונתה ב-1980 לשופטת אחרי קריירה בפרקליטות המדינה. בכהונתה בבית המשפט המחוזי בירושלים היא הייתה בהרכב השופטים שהרשיע את אריה דרעי וב-2003 מונתה לשופטת בעליון. ב-2015 היא צפויה להחליף את גרוניס ולהתמנות לנשיאה.

שהם וברק-ארז מונו לעליון ביחד עם נועם סולברג וצבי זילברטל. שהם, בן 63, שימש כפרקליט הצבאי הראשי וכמשנה לנשיא בית הדין הצבאי לערעורים. מ-2001 כיהן כשופט בית המשפט המחוזי בתל אביב. פרופ' ברק-ארז, בת 47, תהיה צעירת השופטים בבית המשפט העליון. היא פרופסור למשפטים, המשמשת כדיקנית הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב.

נשיא העליון אשר גרוניס התייחס בנאומו להרכב האנושי המתגבש בעליון: "מינוים של שהם וברק-ארז ישלים את הפסיפס האנושי הייחודי של בית המשפט שלנו. הרכבו של בית המשפט העליון משקף את החברה הישראלית. אין בלבי ספק שהם תוספת ברוכה לבית המשפט העליון".

את החגיגה והברכות צינן מעט שר המשפטים יעקב נאמן, שאמר: "לפני מערכת המשפט עומדת המשימה הקשה וחשובה של ייעול הדיון וקיצור ההמתנה להכרעות ומתן פסק דין. עבודה רבה עומדת בפני השופטים הנכבדים. אני פונה למשפחות השופטים: עומס העבודה המונח מהיום על כתפיהם מצריך סיוע רב מצדכם ועל כך אני רוצה להודות לכם".

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
קיפוח חרדים זה לא שויון.
אין חרדים בעליון ועל כן אין בית המשפט מייצג את העם. כולה כמה שמאלנים. אשר השתלטו. על בית המשפט וממנים שופטים בסגנון חבר מביא חבר. אי אפשר כל היום לדרוש מחרדים להתגייס כאשר לא נותנים להם זכויות מינימליות ייצוג הולם במדינה שגרירים בחול שופטים מנגלים של חברות ממשלתיות.
יהודה , בני ברק  |  03.06.12
6.
אפשר להגיד על העליון הרבה דברים, אך "משקף את החברה הישראלית" אינו אחד מהם.
מערכת בתי המשפט היא מערכת טובה ומקצועית למדי. שופטי ישראל עובדים קשה, ומרביתם עושים עבודה טובה וחשובה. עם זאת, מערכת המשפט ושופטי ישראל אינם משקפים את החברה הישראלית בהרכבם האנושי. כל שופטי העליון למעט שניים הם אשכנזים. יש אחד ערבי ואחד מזרחי. ועוד לא נכנסתי לעניין דעותיהם הפוליטיות. מי שטוען בלהט כי בית משפט לא צריך לייצג את האוכלוסיה בהרכבו בשלב מינוי השופטים, שלא ינסה לטעון זאת בהשבעת הנבחרים. יש כ-50% מזרחיים במדינה. שופט אחד מכל העליון לא מייצג כלום. הוא מייצג בעיקר את חוסר השוויון במדינה, ואת העדר 5-7 שופטים מזרחיים נוספים לצדו. חומר למחשבה במידה ועורכי האתר הליברלים יחרגו ממנהגם וכן יפרסמו את התגובה הזו.
גיל , ת"א  |  03.06.12
3.
בג"ץ והמדינה - כנסו
בג"ץ כבר לא מייצג את העם כמו בעשור הקודם היום הכל מכור מראש ושופט ככל שיהיה מוכשר יותר הכל מוכתב לו . המדינה ובג"ץ ביחד מגבשים החלטות למרות שכלפי חוץ זה נראה אחרת . השחיתות כבר כאן וסופו של בג"ץ קרוב לי אין כל אמון בבג"ץ ( אישית יצא לי להיות במשפט של תואר שנשלל מאנשי קבע וראיתי את המשחק בעיני שלי )
דורון  |  02.06.12
לכל התגובות