אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": נציגי אג"ח דלק נדל"ן דורשים מגשר חיצוני צילום: עמית שעל

בלעדי ל"כלכליסט": נציגי אג"ח דלק נדל"ן דורשים מגשר חיצוני

בין המועמדים: עוה"ד רם כספי וצבי אגמון ופרופ' מרדכי מרוני. מתנגדים למתווה ההסדר האחרון שהציעה דלק נדל"ן: "הראל נגועה בניגוד עניינים"

04.06.2012, 07:01 | לירוי פרי

מתווה הסדר החוב בדלק נדל"ן, שעד כה קיבל רק את אישורה של הראל, צריך להימסר תוך שבועיים לבית המשפט, אולם ככל שחולפות השעות, עולים קולות מקרב מתנגדי ההסדר, שתוהים האם קיים חשש מכך שחשיפתה של הראל לכלל עסקיו של בעל השליטה בחברה, יצחק תשובה, בהיקף כולל של 1.1 מיליארד שקל (נכון לתחילת המו"מ באוגוסט האחרון), פוגמת בכשירותה של הראל לייצג את בעלי האג"ח.

ההליך המשפטי אלשיך משהה את פירוק דלק נדל"ן בחודשיים על מנת לאפשר מו"מ בין הצדדים כך עולה ממכתב ששיגרה השופטת לנציגי החברה. אלשיך קבעה אסיפת נושים כללית אחת בתחילת יולי, כאשר כל אחת מהסדרות תערוך אספת נושים מקדימה משל עצמה שבוע לפני שי סלינס, 2 תגובותלכתבה המלאה
עיקר הביקורת מופנה לעובדה, כי הראל מצויה בעיצומן של שני הסדרים מול תשובה – האחד בדלק נדל"ן, והשני בפרויקט הפלאזה בלאס וגאס (בו שותפה אלעד גרופ של תשובה עם קבוצת אי.די.בי של נוחי דנקנר).

כאשר נרכשה הקרקע בווגאס, הראל סיפקה לחברת הפרויקט הלוואה של 50 מיליון דולר (כ־190 מיליון שקל) כחלק מקונסורציום של מלווים. הלוואה זו מומנה הן מכספי העמיתים והן מכספי נוסטרו. עד היום מחקה הראל כ־75% מהסכום בשל הקשיים בהם נתקל הפרויקט.

הביקורת כלפי הראל מתעצמת נוכח העובדה שחשיפתה לפרויקט הפלאזה גדולה מחשיפתה לאג"ח של דלק נדל"ן. על פי הצהרתה של הראל מאוגוסט אשתקד, היא החזיקה 98 מיליון שקל ערך נקוב באג"ח סדרה ה' ועוד 21 מיליון שקל ערך נקוב באג"ח סדרה כה' – סה"כ כ־120 מיליון שקל ערך נקוב, נמוך ב־37% ביחס לחשיפה המקורית שלה לפרויקט הפלאזה. לפיכך תוהים מתנגדי ההסדר, האם קיומו של קשר כזה מעמיד את הראל בניגוד עניינים.

"אם מציעים כעת להראל כי כל 50 מיליון דולר שהשקיעה בפרויקט בווגאס תוחזר, ובתמורה היא תסכים לספוג תספורת של עוד 50–100 מיליון שקל בדלק נדל"ן – איך היא אמורה להגיב?", תהה גורם מוסדי, שאינו מעורב ישירות במו"מ, בשיחה עם "כלכליסט". "מצד אחד הסכם שכזה יהיה לטובת העמיתים שיקבלו יותר כסף בסה"כ. מאידך, זה עלול לפגום באינטרס של כלל מחזיקי האג"ח בדלק נדל"ן".

סוגיה נוספת נוגעת לאופן בחירת הנציגויות באוגוסט אשתקד. ב־16 לאותו חודש פורסמו המועמדים לנציגות סדרה ה', ביניהם גם נציגי הראל ומנורה. מנורה פרסמה הצהרה בדבר חשיפתן המלאה של כל אחת מהחברות־הבנות (ביטוח, גמל, פנסיה) לעסקיו של תשובה, הראל בחרה לרכז אותן בדו"ח אחד. "כלכליסט" פנה אז להראל לבירור הסוגיה וזו סיפקה הצהרה אחת ויחידה עבור הקבוצה כולה, במרוכז ב־18 לחודש - יום לאחר סגירת ההצבעה.

הראל: אין כל יסוד לטענה

מהראל נמסר בתגובה, כי "הראל דוחה בשאט נפש את הניסיון של גורמים אינטרסנטים להצביע על חשש לכאורה של התנהלות מתוך ניגוד עניינים. הראל נטלה חלק קטן בקונסורציום אשראי בינלאומי שהלווה כספים בשעבוד על הקרקע ללווה שהינו בבעלות קבוצת אי.די.בי וקבוצת תשובה. מגעים לגבי הסדר בפרויקט מתקיימים כמקובל בין המלווים הגדולים לבין הלווה, כאשר רק אם ולאחר שהצדדים יגיעו להסדר מוצע, יובא זה להצבעה בפני כלל המלווים. בדומה למלווים קטנים אחרים בפרויקט, הראל לא היתה עד כה שותפה במגעים. ממילא יכולת השפעתה על המלווים הגדולים נמוכה. אין כל יסוד לטענה על התנהלות מתוך ניגוד אינטרסים בין הפרויקט בווגאס לבין ההסדר בדלק נדל"ן".

תשובה מתנגד לגישור

התנגדותן של נציגויות אג"ח ד' ו־כ"ה למתווה ההסדר שהוצע בדלק נדל"ן, קיבלה בימים האחרונים מפנה נוסף, לאחר שאלה העלו בקשה למנות מגשר חיצוני למו"מ בינן לבין בעל השליטה בדלק נדל"ן, תשובה. ל"כלכליסט" נודע, כי לתפקיד הוצעו שלושה מועמדים מהשורה הראשונה של המגשרים בשוק העסקי: עו"ד רם כספי, שמייצג בין היתר את קבוצת אי.די.בי בסוגיית הריכוזיות במשק, עו"ד צבי אגמון שנבחר לאחרונה לייצג את משרד האוצר מול דו"ח מבקר המדינה בעניין השריפה בכרמל, ופרופ' מרדכי מרוני, ששימש בין היתר כמגשר בין הרופאים לבין משרד האוצר.

במכתב ששלחו בסוף השבוע עו"ד גיא גיסין, בא כוחה של נציגות אג"ח כה', ועו"ד גידי קירש, בא כוחה של סדרה ד', לידי עו"ד עופר צור המייצג את תשובה, הם כתבו: "אנו חוזרים על הצעתנו כי נעשה שימוש במגשר לשם קידום והגעה להסכמות מהירות בלוחות הזמנים הצפופים שעומדים בפני כולנו".

עוד כתבו גיסין וקירש כי "כפי שהובהר לנו, לישיבות זומנו עורכי דין בלבד ולא חברי הנציגויות. נציין נציגות אג"ח ד' ונציגות אג"ח כ"ה, לא היו חלק מהמו"מ המסחרי והכלכלי על המתווה שהוסכם בנכם להראל חברה לביטוח, ולשתי הנציגויות יש הערות ביחס לתנאים שונים אשר כלולים במתווה זה".

נציגיו של תשובה סירבו לבקשת הנציגיות למנות מגשר - והזמינו אותם להעלות את הטענות באופן ישיר מולם.

על המתווה האחרון שהוצע מטעם דלק נדל"ן, ועלול להסתכם בסופו של דבר לתספורת של כ־70%, חתם רק נציגה של הראל, יוני שר שיושב בנציגות הגדולה של הגופים המוסדיים (סדרה ה'), חברו לנציגות מטעם מנורה, אודי אשל, סירב לחתום, וכך גם נציגי סדרות ד' ו־כה'.

המתווה הנוכחי נחשב לנחות מקודמו שפורסם בינואר ולפיו יונפקו שתי סדרות אג"ח ארוכות בהיקף כולל של 1.3 מיליארד שקל, בריבית של 2%. מנגד יזרים תשובה כ־900 מיליון שקל לחברה ולבעלי האג"ח, אך הזרמות אלו מותנות בחלקן בהתאוששות החברה.

מדלק נדל"ן לא נמסרה תגובה.

תגיות