אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

"הסתיימו שבע השנים השמנות של תעשיית המזון בישראל"

תנועת "ישראל יקרה לנו": "הדו"ח הוא הישג גדול של המחאה". יו"ר ועדת הכלכלה שאמה הכהן: "מסקנות קדמי מאשרות - העם לא צועק סתם. העם משלם מס ריכוזיות ומס מונופולים גם על מוצרי המזון שהוא רוכש"

04.06.2012, 14:59 | כלכליסט

איל עופר, דובר תנועת "ישראל יקרה לנו" מגיב היום (ב') למסקנות ועדת קדמי על ענף המזון ואומר כי "הדו"ח מוכיח כי הרווחים המוגזמים של תעשיית המזון זרמו במשך שנים מהכיס שלנו לחשבונות הבנק של האוליגופולים והמונופולים".

 

לדבריו, "כעת, רק בזכות המחאה - הסתיימו שבע השנים השמנות של תעשיית המזון. מימוש מלא של הההמלצות שהבאנו בפני הוועדה ואשר חלקן נכלל בדו"ח - יביא להורדת מחירי המזון בישראל, דבר שכל משפחה ישראלית מצפה לו.

"עכשיו מוטלת עלינו החובה לעמוד על המשמר ולמנוע מברוני המזון לשלוח כצפוי את פרקליטי הצמרת, הלוביסטים והיחצני"ם בנסיון לשחוק את המלצות הוועדה".

קניות. "הסתיימו שבע השנים השמנות", צילום: shutterstock קניות. "הסתיימו שבע השנים השמנות" | צילום: shutterstock קניות. "הסתיימו שבע השנים השמנות", צילום: shutterstock

בני גרוברמן, ממיסדי תנועת "ישראל יקרה לנו" הוסיף כי מחירי המזון בישראל עדיין יקרים בכ-30% משאר העולם וזאת למרות ירידת מחירי חומרי הגלם בעולם אשר התרחשה לאחרונה.

"ידוע לנו שיש בישראל יצרנים קטנים היכולים לייצר מזון במחירים תחרותיים אך הם אינם מגיעים למדפי הרשתות הגדולות" אלו מעדיפות לדבריו את המותגים הגדולים.

גרוברמן מציע להפוך את המלצות הוועדה לחוק שיחייב את רשתות השיווק להקצות מקום על מדפיהן ליצרנים קטנים וזאת כדי להגדיל לאזרחי ישראל את אפשרות הבחירה.

 

"העם לא צועק סתם"

 

יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ כרמל שאמה הכהן הגיב לדוח ואמר כי "מסקנות ועדת קדמי מאשרות את מה שכולנו מרגישים בקופות בסופרמרקטים ובסוף החודש - מסתבר שהעם לא צועק סתם. עם ישראל משלם מס ריכוזיות ומס מונופולים גם על מוצרי המזון".

 

בעקבות פרסום המלצות הוועדה יוזם שאמה-הכהן דיון מיוחד בוועדת הכלכלה, בהשתתפות העומד בראש הוועדה מנכ"ל משרד התמ"ת שרון קדמי. ידיון יתקיים ביום שני הבא, ה-11 ביוני.

קדמי: "מחירי המזון בישראל גבוהים בהשוואה בין לאומית"

ועדת קדמי פרסמה הבוקר את המלצותיה לשוק המזון. בדו"ח נכתב כי מספטמבר 2005 ועד יוני 2011 עלו מחירי המזון בישראל ב-5% לעומת 3.2% ב-OECD. בין המלצות הוועדה: מעבר מיידי לסידור מדפים ע"י הרשתות, בדגש על איסור של סידור מדפים הנעשה על ידי הספקים. עוד קוראת הוועדה להגביר את התחרות בענף המזון באמצעות יבוא. הצוות ממליץ לרשות להגבלים עסקיים לבחון האם ספקים דומיננטיים שרכשו יצרני מזון קטנים גרמו לשינוי לרעה בתחרות בענף.

איציק אלרוב, מארגן מחאת הקוטג', אומר כי המלצות ועדת קדמי חשובות והכרחיות אך הדרך היא אחת - תחרות אמיתית על כיסו של הצרכן תוך פירוק המונופולים והקרטלים: "המאבק הצרכני של מליוני אזרחים מתחיל לשאת פירות. שוק המזון חייב להנות מתחרות אמיתית וממחירים הוגנים והמהפכה בסלולר מדגישה את זה ביתר שאת. המלצות כשלעצמן אינן העיקר הדרך עד ליישומן ארוכה ורצופת מכשולים אנו נשתדל לעקוב ולעמוד על המשמר לטובת הצרכנים.

"כוחו של הצרכן הישראלי אינו רק בחרם, במאבק ובהעדפת רשתות קטנות וזולות ומוצרים זולים כפי שמשתקף מדוחות חברות המזון ורשתות השיווק. מאות צרכנים שלחו המלצות חשובות אשר גובשו והוגשו לוועדת קדמי כמסמך המלצות מפורט לטיפול בבעיית יוקר המחירים בשוק המזון ואנו שמחים לראות את כוחו של האזרח המביא לקבלת חלק נכבד מהצעותיו במסמך המלצות הוועדה", אמר אלרוב.

ראש האופוזיציה שלי יחימוביץ' אומרת כי בתום שנת עבודה, מסקנות ועדת קדמי ליוקר המחיה המתפרסמות היום מעידות יותר מכל כי המלצותיה הראשונות, אשר ניתנו אוטומטית כשרוח הקפיטליזם הקיצוני שורה עליהן, לפתוח את השווקים להיצף חסר בקרה של יבוא - היו שגויות מעיקרן וממילא אין ולא היתה להן השפעה על יוקר המחיה.

יחימוביץ: "יבוא חסר בקרה, מעל ומעבר לנדרש בהסכמי הסחר, יביא להתמוטטות תעשיות כחול לבן, לפגיעה אנושה בחקלאות ישראלית ולפיטורי עשרות אלפי עובדים - וכל זאת בלי להביא להוזלת מחירים. ולראיה, המוטיב החוזר בהמלצות הועדה עצמה הוא כי אין כלל קשר בין מחירי המוצרים לבין התשומות. גם כשהתשומות ירדו, אומרת הועדה עצמה, המחירים עלו. מוטב לממשלה שתתרכז אפוא בישום המלצות קדמי אשר אינן כרוכות בהרס התעשיה הישראלית ובפיטורי עובדים, כמו ביזור כוחן של רשתות השווק ועידוד עסקים קטנים ובינוניים".

אמיר חייק, מנכ"ל התאחדות התעשיינים, אמר בתגובה לדוח: "אנו מציעים לראש הממשלה להכריז באופן מיידי על הפחתת המע"מ על מוצרי המזון, כפי שנהוג בכל העולם. הפחתת המע"מ למוצרי המזון ב-8%, תגולגל מיידית למחירים לצרכן ותהפוך את מחירי המזון בישראל לבין הזולים בעולם".

 

תגיות

33 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

33.
אנחנו לא נאיבים
אמיר חייק! האם באמת אתה חושב שהפחתת המע"מ תועיל לצרכנים? אנחנו לא חושבים שהפחתת המע"מ יורידו את המחירים אלא ינפחו את כיסיהם של מי שאתה עומד לשירותם. - התעשיינים. אתה הייתה מנכ"ל משרד התמ"ס, מדוע אתה עומד בראש הארגון של התעשיינים ולא ארגון הצרכנים? הדברים מדברים בעד עצמם. הגיע הזמן לעשות שוב עסקת חבילה למען הצרכנים כמו שייתה בשנת 1984 . לקבוע מחירים מירביים ולעניש את מי שמפר את המחיר המירבי. הורדת מע"מ , בלי קביעת מחירים מירביים, לא תוריד את מחירי המוצרים, אלא תגרום לכך ששולחיך יהנו.
דפנה איתן , צפון  |  04.06.12
32.
הכל שקר. עובדים עלינו בעיניים !...
כאשר המדפים עמוסים בירקות ופירות טריים, והמחירים כל כך גבוהים, זה ברור ש-"מישהו" מנווט אתץ המחירי הפירות והירקות, לוא דווקא משיקולים כספיים נטו !!!... ברור שמדובר בניהול פוליטי של גורם פוליטי, ששולט במדינת ישראל, ללא שום קשר לתוצאות הבחירות לכנסת !!!!!!!!!!!! רוצים רמז ? קבלו - תנובה...הסתדרות....מפא"י ההיסטורית, שעדיין חייה ובועטת, לכולנו בפרצוף !...
מנחם , מרכז  |  04.06.12
31.
להלן דוגמא לחזירות חברות המזון
ירקות קפואים ולקטים של סנפרוסט במחירים של לרוב 20 שקלים ומעלה לאחרונה קניתי כאלו של המותג רמי לוי הייתי בהלם פחות מחצי מחיר ופייר לפחות בברוקולי כרוביות ועוד היו טובים פי כמה מסנפרוסט הדנבי מה שמעלה את המסקנה שגם בחצי מחיר ניתן להרוויח השאר זאת חזירות נטו של היצרן, ממש כמו בסלולר
סתם אחד  |  04.06.12
30.
הצביעות של איל עופר מוזרה .האיש התנגד לשיתוף פעולה עם קדמי ועם הממשלה למרות התנגדותו ,
נציג המחאה הכין את נייר הדרישות של המחאה . חלק גדול מהמלצות הועדה לקוחות מהמלצות מחאת הקוטג' שהשפיע גם בועדות . האיש הזה הוא האשם הגדול בפיצול המחאה. הוא לא הדובר של הקבוצה ואין לו בקבוצה תפקיד ניהולי .
עופר  |  04.06.12
לכל התגובות