אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מוטי כידור: "25%-30% ממכרזי מינהל מקרקעי ישראל חזרו בגלל בעיות בקרקע ומצוקת האשראי" צילום: אריאל בשור

מוטי כידור: "25%-30% ממכרזי מינהל מקרקעי ישראל חזרו בגלל בעיות בקרקע ומצוקת האשראי"

מנכ"ל התאחדות בוני הארץ בוועידת הנדל"ן של "כלכליסט": לא רואה ירידת מחירים באופק, בגלל שעלויות הבנייה אינן יורדות. "הטיפ שלי - מי שיש לו אפשרות שילך ויקנה דירה עכשיו"; עו"ד ענת בירן: "כשמשרד ממשלתי לא רוצה לקדם תוכנית שום חוק לא יעזור"

05.06.2012, 14:36 | שירלי ששון-עזר ודותן לוי
"ב-2012 יהיו פחות דירות בנויות בישראל. זו המגמה וצריך לקחת את זה בחשבון", כך אמר היום (ג') מוטי כידור, מנכ"ל התאחדות בוני הארץ (הקבלנים) בפאנל בנושא הזדמנויות בשוק הנדל"ן שהתקיים היום בוועידת הנדל"ן והתשתיות של "כלכליסט" בתל אביב. "25-30% ממכרזי מינהל מקרקעי ישראל חזרו השנה בחזרה למינהל. בחלק מהמקרים זה בגלל בעיות בקרקע, ברוב המקרים זה בגלל מצוקת אשראי".

מוטי כידור, צילום: אריאל בשור מוטי כידור | צילום: אריאל בשור מוטי כידור, צילום: אריאל בשור

כידור הצהיר כי אינו רואה ירידת מחירים באופק. הסיבה לכך לדבריו היא שעלויות הבנייה אינן יורדות. "המחיר לפועל היום הוא 70 שקל לשעה ואין מי שיבנה. הרווח הוא חסום ואנחנו נמצאים במצוקה קשה מאוד. אנחנו מוצפים בדוגמאות על ירידת מחירים בשיעור של 1.4%. התזוזות האלה לזוג צעיר שרוכש את דירתו הראשונה משקפות עשרת אלפים או 20 אלף שקל. יותר מזה אי אפשר להוריד. אנחנו מדברים על ענף שמושפע מציפיות, ביקוש והיצע. הביקוש הוא מאוד גבוה. אנחנו מדברים על 100 אלף זוגות שאין להם יכולת לקנות דירה והפתרונות שהם מוצאים הם רבים, חלקם גרים אצל ההורים וצריך למצוא להם פיתרון".

כידור סיכם את דבריו ואמר: "אם הנושא הוא הזדמנויות בשוק הנדל"ן ומבקשים ממני טיפ אני אומר שכל מי שיש לו אפשרות שילך ויקנה דירה עכשיו. היום נמכרות יותר דירות, לא נשארו אפיקים אחרים להשקעה. זו המגמה".

עו"ד ענת בירן: "כשמשרד ממשלתי לא רוצה לקדם תוכנית שום חוק לא יעזור"

עם כידור בפאנל השתתפה גם עו"ד ענת בירן, בעלת משרד עו"ד ולשעבר יו"ר ועדת הערר לתכנון ובנייה במחוז מרכז, שאמרה כי "אין לי טענות נגד חוק התכנון והבנייה, עם הרגולציה יכולנו להסתדר. הבעיה היא ביישום ובחוסר האכפתיות של המשרדים השונים ללוחות זמנים ולתהליכים. כשאתה ניגש להליך של בנייה אתה לא יודע אם תוכל להתחיל בה בעוד שנה, שנתיים או עשר שנים. האשמה היא במשרדי הממשלה שצריך לקבל את אישורם. חוסר האכפתיות ללוחות הזמנים של הסקטור הפרטי שלקחו מימון והריבית 'דופקת' בבנק הוא בלתי נסבל".

בירן התייחסה להתנסחות האופטימית של כמה מהדוברים שקדמו לה ואמרה, "יש כאן הרבה אנשים אופטימיים. למרבה הצער, אני כמי שעוסקת בתחום הרבה שנים כעו"ד וכיו"ר ועדת ערר לשעבר פסימית לגבי העתיד. הקושי מול מוסדות התכנון הוא בלתי אפשרי והביורוקרטיה אוכלת כל חלקה טובה. זה נס שיש כאן ענף נדל"ן חזק".

בהמשך בירן סיפקה מספר דוגמאות לסחבת בענף, "בחדרה הפקידו לאישור תוכנית מתאר ל-25 אלף יח"ד ועד היום לא מונה חוקר להתנגדויות. למתנגדים תמיד יש לוחות זמנים, אם אתה מאחר אתה לא יכול להגיש התנגדות. הבעיה היא שלמוסדות התכנון אין לוחות זמנים. תוכנית 1302 בהוד השרון הופקדה ב-2002 אחרי שדנו בה חמש שנים קודם לכן, והיא לא אושרה עד היום. תוכנית מאושרת היא רק תחילת הסיפור, מספרים לנו שהווד"לים שיווקו 17 אלף יחידות דיור אבל מה קורה אחר כך? הבעיות יותקנו עם כוח אדם כמו שצריך שמסוגל ורוצה לתת מענה לתוכניות בלוחות הזמנים".  

תגיות