אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסקי מאפשר לחשוב מחוץ לקופסה צילום: עמית שעל

הסקי מאפשר לחשוב מחוץ לקופסה

שגיא פרידמן, מנהל השקעות בכיר במיטב, מספר על הלקחים שלמד מהמשבר בשוק ההון ועל הדבר היחיד שיכול לנתק אותו מהעבודה

06.06.2012, 07:46 | ענת ציפקין

הרומן עם השוק: אהבת הנעורים שלי

שגיא פרידמן, מנהל השקעות בכיר במיטב קרנות נאמנות, אומר שהאהבה לשוק ההון התחילה אצלו בגיל צעיר וכבר אז ידע שזה מה שהוא רוצה לעשות כשיגדל. "כבר בתיכון קראתי הרבה על שוקי ההון, ולא זנחתי את זה גם בצבא. שירתתי במודיעין קרבי, ובמעט הזמן הפנוי שעוד היה לי התעסקתי הרבה בקריאת דו"חות כספיים של חברות שעניינו אותי, כשבמקביל סחרתי במניות בשוק האמריקאי, כסוג של תחביב".

צעדים ראשונים: המפגש עם העולם האמיתי

במקביל ללימודי כלכלה ומינהל עסקים כתואר ראשון התחיל לעבוד באלביט מערכות, כמנהל בקרה וכספים. "זה תפקיד שבו היתה לי אחריות פיננסית על פרויקטים בהיקף של מאות מיליוני שקלים. אחריות כבדה מאוד. התפקיד הזה לימד אותי איך עסק עובד, מייצר ערך ממשי. בשוק ההון מכירים את החברות דרך הדו"חות הכספיים בלבד, אבל בתפקיד הזה פגשתי את העולם האמיתי, חייתי את הביזנס עצמו. העבודה הזאת סיפקה לי פרספקטיבה טובה מאוד על העסקים, אבל יותר מכל חידדה אצלי את הרצון לעבור לעבוד בשוק ההון עצמו".

הקפיצה הגדולה: מעבר לאנליזה ולניהול עובדים

ההזדמנות לבצע מעבר מקצועי מהיר לכיוון תחום המחקר והאנליזה בשוק ההון הגיעה ב־2006 אז התחיל פרידמן לעבוד כאנליסט בבית ההשקעות מילניום, שם קיבל בסיס רחב וידע תיאורטי ומקצועי על חברות בשוק ההון. "הקפיצה הגדולה התרחשה ב־2008 כשעברתי למנורה קרנות נאמנות. שם התחלתי לעבוד כאנליסט ובשלב מאוחר יותר התבקשתי להקים צוות מחקר שיתמחה בתחום האג"ח הקונצרניות, שאותו ניהלתי כשמתחתיי ארבעה אנליסטים.

"האתגר בתפקיד הזה היה כפול. מצד אחד, כאנליסט, עליי להיות מקצועי מאוד, להכיר מצוין את השוק ובעיקר לעבד את המידע, לנתח את האירועים בזמן אמת ולקבל החלטות. מצד שני, נדרשה ממני יכולת ניהול צוות, משימה שלשמחתי מאוד אהבתי. אינטראקציה עם אנשים מאוד מעניינת אותי".

אני ומשבר 2008: הייתי חייב להשתחרר מהשיתוק

"המשבר העולמי תפס אותי בתחילת עבודתי במנורה, ואילץ אותי לצאת מהשיתוק שאחז בשוק ההון ולהגיב מיידית על האירועים בשווקים. התקופה הזאת אפשרה לי לקבל פרספקטיבה הרבה יותר בוגרת מבעבר, ופיתחתי תפיסת עולם שלפיה הדבר הראשון שאחפש בחברה הוא אופק החזר החוב. משכך, מח"מ ההשקעה יהיה קצר עד בינוני בדרך כלל, ואקפיד על חברות בעלות פרופיל פיננסי איתן ומאזן חזק. פרמטר חשוב לא פחות הוא הנהלה ודירקטוריון איכותיים, אמינים ושקופים. בנוסף, אינני חושש מהשקעה בחוב בעל סיכון גבוה מאוד, ודווקא כאן, לעתים, מצויות ההזדמנויות הגדולות".

פרידמן. "המשבר אפשר לקבל פרספקטיבה בוגרת יותר", צילום: עמית שעל פרידמן. "המשבר אפשר לקבל פרספקטיבה בוגרת יותר" | צילום: עמית שעל פרידמן. "המשבר אפשר לקבל פרספקטיבה בוגרת יותר", צילום: עמית שעל

עבודה 24X7: צורך מידע ללא הפסקה

"אני חי את שוק ההון 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע. גם בשעות הפנאי שלי אני אוהב לצרוך מידע, והרבה. כשאני רוצה להתנתק, אני עושה סקי שלצד האדרנלין מייצר אצלי הרבה רוגע. הסקי מאפשר לי לחשוב מחוץ לקופסה, במיוחד במהירויות הגלישה הגבוהות שבהן אני נמצא עם עצמי נטו. רק אני והמסלול".

אהבתי הסודית: גרופי של הפועל חיפה

"אני חובב כדורגל מושבע. במשך כעשור הייתי מבקר באדיקות בכל משחקי הפועל חיפה, משחקי הבית והחוץ, כשרגע השיא היה כמובן האליפות ב־1999. היום זה קשה יותר, כשיש משפחה, אך אני ממשיך לעקוב ולהגיע למשחקים כשמתאפשר".

תחזית מעוננת: 2012 בצל המשבר האירופי

"מעל שוק ההון המקומי מרחפת היום עננה גלובלית. האירועים ביוון וספרד, שעתידים ללוות אותנו עוד זמן רב, מגלמים כשלים מבניים חמורים בכלכלה האירופית, ומביאים לידי ביטוי את חוסר יכולתו של האיחוד האירופי לקבל החלטות, בעיקר פיסקאליות. אירועים גלובליים משפיעים על ישראל משני היבטים: ברמת האווירה המשברית שהם מייצרים, וברמת החברות עצמן, שחשופות למצב באירופה.

"במקביל, צריך להביא בחשבון את מבנה שוק החוב בישראל. מצד אחד, יש חברות תעשייתיות ובנקים איכותיים וחסינים שמצבם הפיננסי לא נפגע באופן משמעותי. מצד שני, חברות האחזקה הגדולות נכנסו למשבר הנוכחי פגיעות מבעבר, מכיוון שהן משלבות מינוף גבוה עם נכסים שערכם יורד בצורה משמעותית, בין היתר כתוצאה מהשינויים הרגולטוריים בארץ. השנתיים הקרובות ילוו בהמשך בתנודתיות גבוהה בשווקים הפיננסיים בארץ, שעלולה להביא לעלייה בהיקף הסדרי החוב. ענף התקשורת פגיע היום יותר מאי פעם, והכיוון שבו יצעדו חברות התקשורת תלוי רבות ביכולתן של הנהלותיהן לבצע התאמות ושינויים נדרשים בזמן אמת.

"ענף נוסף שפגיע מבעבר הוא סקטור המזון. המחאה החברתית שעלולה להתחדש בקיץ תופסת אותו במצב עדין, ועלולה להביא להמשך הירידה ברווחי החברות ולעלייה בפרמיית הסיכון הנגזר מהן. משכך, השקעה באג"ח של חברות מזון שבהן המרווחים לא נפגעו בצורה משמעותית לא מעניינת לטעמי, וזאת עקב הסיכון הגובר בעסקיהן שלדעתי צפוי להתחדד בהמשך - ולבוא לידי ביטוי השוק החוב".

עצה למשקיע: איזון בין צמודות לשקליות

"בתחום האג"ח הממשלתיות מומלץ לשמור על חלוקה מאוזנת בין הצמודות לשקליות, ובעת הנוכחית להקפיד על מח"מ קצר עד בינוני. בכל הקשור לאג"ח הקונצרניות, כדאי לייצר בסיס על ידי השקעה באג"ח חברות מאוד איכותיות שלא נפגעות מהמשבר, בסקטורים דפנסיביים ובחברות שמתאפיינות בפרופיל סיכון נמוך יחסית. במקביל, לנצל הזדמנויות בשווקים ולהשקיע בחברות קטנות שלא נמצאות בכותרות. בכל הקשור לתחום המניות, חשוב לבצע חיפוש מאוד

קפדני. התקופה הנוכחית מאוד מאתגרת ולכן לא מומלץ להשקיע במדדים, אלא לבצע השקעות בצורה פרטנית".

קריירה חלופית? העולם העסקי מרתק אותי

"הייתי עדיין נשאר בעולם העסקי, שמעניין אותי מאוד. למזלי, אני מצליח לגעת בעולם הזה גם בתפקיד הנוכחי, באמצעות ניהול השקעות לצד היכרות גדולה מאוד של החברות, אנשים שמולם אני עובד ופעילויות אחרות במסגרת התפקיד. סביר להניח שהייתי מנהל פיתוח עסקי, תפקיד מרתק באפשרויות הטמונות בו".

השורה התחתונה של שגיא פרידמן: "בהשקעה באג"ח ממשלתיות כיום מומלץ לשמור על איזון בין האפיק הצמוד לשקלי, ועל מח"מ קצר עד בינוני".

תגיות