אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעלי החוב של סנטראל יורופיאן נותרו יתומים: "משפחת יולי עופר משחקת מחבואים על גב בעלי האג"ח"

בעלי החוב של סנטראל יורופיאן נותרו יתומים: "משפחת יולי עופר משחקת מחבואים על גב בעלי האג"ח"

סנטראל יורופיאן הודיעה שלא תעמוד בפירעון התשלום הקרוב לבעלי האג"ח בחודש אוגוסט ובעלי האג"ח כבר נערכים להסדר חובות. החברה: "המנכ"ל והבעלים, נמרוד רינות, מוכן לשים את חלקו אם יוחלט על הזרמת בעלים. הוא רואה בזה זכות"

10.06.2012, 08:40 | לירוי פרי

מותו של יולי עופר, בעל השליטה לשעבר בחברת הנדל"ן סנטראל יורופיאן, הותיר את החברה ללא מבוגר אחראי. ביום חמישי האחרון כינסה החברה את אסיפת בעלי איגרות החוב שלה ומיד לאחריה דיווחה לציבור כי "נכון למועד זה ואם ולא יחולו התפתחויות נוספות, לא תעמוד החברה בפירעון תשלום קרן וריבית איגרות החוב". התשלום הקרוב לבעלי האג"ח, בהיקף של כ־45 מיליון שקל (קרן וריבית), אמור להיפרע באוגוסט.

בהמשך ביקש יו"ר החברה ואחד מבעלי השליטה, נמרוד רינות, שבעלי האג"ח יבחרו נציגות שתדון מול החברה על גיבוש הסדר חוב. בכך מצטרפת משפחת יולי עופר לרשימה הלא מחמיאה של הטייקונים שנטלו מכספי הציבור, אך כשלו בהחזרתם.

נמרוד רינות, צילום: אוראל כהן נמרוד רינות | צילום: אוראל כהן נמרוד רינות, צילום: אוראל כהן

סנטראל יורופיאן הפרטית פועלת כחברת החזקות בתחום הנדל"ן במרכז ובמזרח אירופה, ושולטת (68%) בין היתר בחברה הציבורית אינוונטק שמרכזת את תחום המלונאות, וכן ב־15% בקבוצת BIG-CEE (יחד עם חברת ביג מרכזי קניות), העוסקת בתחום הקניונים בסרביה. סנטראל יורופיאן נשלטת על ידי פרימיום פי.אי.אייץ' הציבורית, אולם נחשבת לתאגיד מדווח מאז הנפיקה אג"ח לציבור בשנים 2007 ו־2008. עד לאחרונה שלט בשרשרת החברות יולי עופר, אולם לאחר מותו בספטמבר 2011 עברה השליטה בפרימיום פי.אי.אייץ' לאלמנתו רות עופר שמחזיקה ב־51.6% לצד רינות (20%) והציבור (28.5%).

כחודש ימים לפני מותו הזרים יולי עופר לסנטרל יורופיאן 46 מיליון שקל במסגרת הנפקת זכויות שהספיקו לתשלום הקרן באוגוסט 2011 (47 מיליון שקל), ולתשלום ריבית של 5 מיליון שקל בפברואר. כעת מסתכם החוב המתואם למחזיקי האג"ח בכ־125 מיליון שקל, אשר צריכים להיפרע בשלושה תשלומים שנתיים בחודש אוגוסט 2012 עד 2014.

לא גברת כהן מחדרה

באסיפת האג"ח, שהתקיימה במשרד עו"ד גולדפרב זליגמן, נכחו כ־30 אנשים, מרביתם הציגו עצמם כמשקיעים פרטיים. המוסדיים הגדולים ששלחו נציגים לאסיפה היו פסגות והראל, אך על פי הערכות החזקתם מצומצמת יחסית ומסתכמת במיליוני שקלים בודדים. "היו הרבה משקיעים פרטיים, אך ברור שהם לא בדיוק גברת כהן מחדרה. לדעתי מדובר בבעלי עניין כאלו ואחרים של החברה. הם לא היו תמימים ושמרו באדיקות על שתיקה", אמר אחד ממחזיקי האג"ח.

רינות הציג בפני משתתפי האסיפה צמצום היקף העסקאות של סנטרל יורופיאן, ירידה במחירי השכירויות ובשווי הנכסים, מחנק אשראי והאטת הצמיחה. הוא הציג גם את ההזרמות והלוואות הבעלים לתוך החברה מאז 2008 (סה"כ כ־125 מיליון שקל), אולם את בעלי האג"ח זה לא שכנע. "עלות שכרו של רינות הנה מעל 50 אלף שקל בחודש. בהתחשב בכך שהוא גם בעל שליטה - הוא לא צריך להרוויח שקל. הוא לקח את הכסף והשקיע אותו. ההשקעה לא צלחה. הגיע הזמן שהוא יפסיד מהביצועים החלשים", כך לדברי אותו מחזיק אג"ח.

כבר בסוף 2011 עדכן רינות את בעלי האג"ח שבעלת השליטה החדשה, רות עופר, לא תוכל להזרים כספים לחברה ולכן גורלה תלוי במציאת משקיע או במימושים מוצלחים, אבל זה לא מרגיע את הנושים. "אם רינות או עופר חושבים שהסיפורים האלו מעניינים אותנו - הם טועים. אני רוצה את הכסף", אמר משקיע פרטי שמחזיק אג"ח בהיקף של מאות אלפי שקלים. "רינות הוא ממייסדי החברה. אנחנו מצפים ממנו שיכניס את היד לכיס לפחות בהתאם להחזקתו בחברה.

אין סיכוי שלא אחזיר

"כשהם יצאו לגיוס ב־2007 עבדתי בגוף מוסדי", אמר בעל אג"ח של החברה. "יולי עופר התקשר אלינו ואמר - 'אני עומד מאחורי החברה, אין לכם מה לדאוג, מדובר בסכום כסף קטן ואין סיכוי שאני לא אחזיר סכומים כאלו'. עכשיו כולם מתחבאים. רינות, שהוא בעל שליטה בעצמו, מתחבא מאחורי רות עופר שאף אחד לא מכיר. משפחת עופר שולחת את רינות לדבר עם המחזיקים כאילו הם מחוץ לתמונה. הם משחקים מחבואים על הגב שלנו".

"מילא אם היה מדובר במאות מיליונים, אבל מדובר ב־40 מיליון שקל. הם מזלזלים באינטליגנציה שלנו. רינות אומר - רותי רוצה אבל לא יכולה. אל תשכח שזו אותה משפחה ששולטת במליסרון ובבנק מזרחי־טפחות. את הסכסוכים בינם לבין עצמם שיפתרו בתוך הבית וימצאו דרך להחזיר לנו את הכסף".

כבר בדו"ח לשנת 2011, שאליו צורפה הערת "עסק חי" ציינה סנטרל יורופיאן כי בכוונתה "לאתר משקיעים או רוכשים פוטנציאליים כדי לממש נכסים שונים לשם שיפור תזרים המזומנים ולצורך עמידה בהתחייבויותיה". עוד נכתב כי "לחברה צפוי היקף השקעות רחב בפרויקטים יזמיים ללא תזרים חיובי מיידי. מצב זה עלול להגדיל את היקף ההתחייבויות ביחס לתזרים הכספי".

נכון לתום הרבעון הראשון של 2012, לחברה גירעון בהון העצמי של כ־86 מיליון שקל, גירעון בהון החוזר של 168 מיליון שקל ותזרים מזומנים שלילי מפעילות שוטפת של 8.6 מיליון שקל. על פי תזרים המזומנים החזוי שפרסמה החברה ביום ה' האחרון, עד תום 2014 צפויים להצטבר לא יותר מ־800 אלף יורו. קופתה של החברה (סולו) מכילה 110 אלף שקלים בלבד. ואם לא די בזה, הרי שהחברה לא יכולה לראות דיבידנדים מכיוונה של החברה־הבת, אינוונטק, בשל התניות פיננסיות שמגבילות חלוקת דיבידנד על לפירעון מלא של האג"ח ב־2016. בשל הודעת החברה כי לא תעמוד בתשלום האג"ח הקרוב, הודיעה מידרוג על הכנסת האג"ח, שמדורגת B3, לרשימת מעקב בעלת השלכות שליליות.

"מובילים תהליך התייעלות"

מסנטראל יורופיאן נמסר בתגובה כי "נמרוד רינות היה זה שהציג בפני בעלי האג"ח את מצב החברה כבר בנובמבר 2011 והוא שעושה ויעשה לטובתם ולטובת החברה. נמרוד הכניס בעבר את ידו לכיס, במסגרת הזרמות הבעלים והזרים את חלקו לחברה - הוא מוכן ומתכוון לשים את חלקו אם יוחלט כי תתקיים הזרמת בעלים נוספת. הוא רואה בזה זכות. בשנים האחרונות הזרימו בעלי השליטה למעלה מ־125 מיליון שקל לחברה, מתוכם 60 מיליון שקל בשנה האחרונה. נמרוד ובעלי השליטה מובילים בשנים האחרונות תהליך התייעלות אשר הביא לירידה דרמטית בהוצאות החברה והתחייבויותיה. כמו כן יש להדגיש כי לבעלי האג"ח שולמו עד כה קרן וריבית בסכום העולה על 100 מיליון שקל".

תגיות