אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מיקרוסופט עושה שריר: השינוי שמביאה תערוכת המחשבים הגדולה באסיה צילום: בלומברג

מיקרוסופט עושה שריר: השינוי שמביאה תערוכת המחשבים הגדולה באסיה

אפל וגוגל צריכות לחשוש מגל הטאבלטים שיביא ווינדוס 8, הגבול בין המחשבים הניידים והטאבלטים מיטשטש ומסכי המגע מגיעים אל כל סוגי המחשבים. תערוכת קומפיוטקס סיפקה הצצה למגמות שמערכת ההפעלה החדשה של מיקרוסופט מעודדת

10.06.2012, 12:40 | הראל עילם, טאיפיי
"טייוואן זה המקום שבו הכל קורה", אומר סטיבן גוגנהיימר, סמנכ"ל מיקרוסופט, באירוע המרכזי של קומפיוטקס - תערוכת המחשבים השנתית שמארחת טייוואן, והיא בעצם חגיגה בת שבוע של מחשבים וטכנולוגיה. והוא צודק: טייוואן היא המקום שבו נבנים ומעוצבים מחשבי העולם, וקומפיוטקס היא התערוכה שבה חברות כמו מיקרוסופט ואינטל חושפות את הדור הבא של מחשבי העולם.

חידושים כאלה מככבים בדרך כלל ב־CES, תערוכת האלקטרוניקה שמתקיימת בתחילת כל שנה בלאס וגאס, אבל השנה הסמיכות לתאריך ההשקה של ווינדוס 8 שיחק לטובתה של קומפיוטקס.

החברות הטייוואניות מנצלות את הבמה

במשך שנים ישראלים נטו להתעלם מהתערוכה הזו, אומר מיקי אדמון, המרכז את תחום ההייטק במכון היצוא. חברות ישראליות העדיפו להתמקד באירועים באירופה ובארצות הברית, אבל קשה להמשיך להתעלם מהענק המתעורר באסיה. במשך שנים אנשים דיברו על העוצמה של סין והיו מודעים לכך שרוב התעשייה העולמית נמצאת שם.

אבל 2012 היא ללא ספק השנה שבה אנו מבחינים בעליית כוחן של החברות המעצבות (ODM) על פני יצרניות המכשירים (OEM). טייוואן, החזית הדמוקרטית והמתקדמת של הכוח הסיני, מובילה כיום גם את תחום העיצוב. היא לא רק מייצרת את המחשבים שלכם, היא גם מעצבת אותם, ויותר ויותר חומרה עם לוגו של חברה מערבית מעוצבת ומתוכננת על ידי חברות סיניות.

כתוצאה מכך, התפיסה הישנה על השוק הסיני הפרימטיבי כמעט נעלמה. החומרה שאפשר לראות בקומפיוטקס, הכוללת אלפי טאבלטים, טלפונים חכמים, מחשבים ניידים ורכיבים מחברות מקומיות ולא ידועות, אינה נופלת ברמתה מהמוצרים הזהים שמוצגים בדוכנים של החברות הגדולות יותר. זה מהפך שקרה בתוך שנה: אם ב־2011 קומפיוטקס הוצפה בטאבלטים זולים שנשברו בתוך שנייה, רמת הגימור של המוצרים הפעם גבוהה.

החברות הטייוואניות משחקות במגרש של הגדולים, ורוצות להיחשב לחברות הטובות ביותר. הן מייצרות כרטיסי מסך, לוחות אם, זיכרונות, דיסקים קשיחים וכל הדברים שנמצאים בתוך המחשב, גם אם אתם לא מודעים לקיומם, עם אחריות מתמשכת, שירות לקוחות בינלאומי ודגש על עיצוב. הטייוואנים רוצים למכור למערב, ובשביל זה הם ייצרו מוצרים שהם לא רק זולים, הם גם נראים טוב, עובדים טוב ועם אחריות זהה למה שתקבלו בכל מקום אחר.

מחשב של סמסונג שמריץ ווינדוס 8. מפגן כוח, צילום: בלומברג מחשב של סמסונג שמריץ ווינדוס 8. מפגן כוח | צילום: בלומברג מחשב של סמסונג שמריץ ווינדוס 8. מפגן כוח, צילום: בלומברג

מיקרוסופט מסתערת על שוק הטאבלטים

מיקרוסופט כיכבה בתערוכה הזו, ללא ספק. ווינדוס 8, מערכת ההפעלה החדשה עם ממשק המטרו הצבעוני והלא־שגרתי שלה, נמצאת בכל פינה. כל חברה שמכבדת את עצמה הציגה קשת שלמה של מוצרי ווינדוס 8, וכל חברת ציוד מחשבים מדברת על תאימות למערכת ההפעלה החדשה ועל תמיכה בתקנים שלה.

אנחנו עדיין לא בטוחים האם ווינדוס 8 תצליח לכבוש את עולם המחשב האישי בסערה או האם ממשק המטרו ידשדש מסחרית שם כמו בשוק הטלפונים החכמים, אבל דבר אחד כבר בטוח - אפל וגוגל צריכות לחשוש לנתח השוק שלהן בתחום הטאבלטים. כל חברה רצינית הציגה השנה מגוון טאבלטים המריצים את ווינדוס 8, ואנדרואיד כמעט שנעלמה מהמפה. הטאבלטים הבודדים שעדיין הריצו את אנדרואיד בתערוכה היו אלו שהוצגו בשנה שעברה, ונראה שכל היצרניות מאמצות את ווינדוס 8 בהתלהבות.

הכוח של ווינדוס 8 בשוק הטאבלטים הוא עצום, עם עשרות מוצרים שייצאו עוד השנה וזוכים לשבחים מצד כל המבקרים בתערוכה, כולל קמעונאים שכבר הזמינו אלפי יחידות למערך החנויות שלהם ומסעדות שמעוניינות בתפריטי מטרו. כל אדם שעבר ליד הדוכן של מיקרוסופט עצר לשחק עם הממשק החדש, שנראה מותאם במיוחד למסכי מגע, לטאבלטים ולמנטליות האסייתית. אנחנו פשוט לא יכולים לראות עולם שבו מערכת ההפעלה תיכשל בשוק הטאבלטים או תהיה משהו מלבד הצלחה אדירה.

עם זאת, לא ברור איך תתקבל המערכת החדשה במחשבים האישיים. מיקרוסופט מהמרת שהצלחה של ווינדוס 8 בטאבלטים תנדוד גם לשוק הזה, אבל עדיין לא מדובר במערכת הפעלה - למרות כל הבטחות החברה - שעובדת היטב על המחשב האישי, ובמיוחד כזה ללא מסך מגע. ווינדוס 7 נחשבת להצלחה מסחרית, וייתכן שמיקרוסופט יצרה ענק שתתקשה להרוג, כמו ווינדוס XP. הדבר היחיד שיכול למנוע את חזרתו של תסריט כזה הוא שילוב של מסכי מגע במחשבים אישיים.

המחשבים הופכים לטאבלטים ולהפך

נראה שמיקרוסופט מקבלת בדיוק את מה שהיא צריכה, כאשר הגבולות בין שוק הטאבלטים עם מסכי המגע, המייצגים את עולם הפוסט־פיסי, ושוק המחשבים האישיים הקלאסי ממשיכים להיטשטש. אסוס, אייסר ולנובו הציגו השנה דגמים חדשים שהם היברידיים - מכשירים שמסוגלים להפוך לטאבלט או למחשב נייד, בהתאם לצורך.

 בין אם זה מחשב נייד עם מסך מגע שמסתובב עד 180 מעלות, כך שניתן להפוך אותו מעל למקלדת ולהשתמש בו כטאבלט, או אולי טאבלט שניתן לחבר אליו תחנת עגינה עם מקלדת. אסוס גם הציגה את הטאיצ'י, מחשב נייד שבגב המסך שלו נמצא מסך מגע נפרד, וחברות אחרות חשפו מחשבי All in One שבהם ניתן לנתק את המסך ולהשתמש בו כטאבלט.

החדירה של טכנולוגיית מגע למחשבים ניידים משנה את התפיסה שלנו לגבי מהו מחשב אישי. אייסר הציגה כמה מחשבי אולטרה־בוק עם מסכי מגע, ויצרה מהפכה, אבל כשמניחים לצם טאבלט עם מקלדת חיצונית, קשה למצוא הבדלים. המכשירים משתמשים באותה מערכת הפעלה ולרוב כוללים גם את אותן יכולות ואותם מעבדים, כמו בדגם טרנספורמר בוק של אסוס.

מהפכת המגע התרחבה גם במחשבי All in One, מכשירים שבעבר היו שמורים למצגות וחדרי ישיבות וכעת הם דקים יותר, יפים יותר, ומבוססי מגע ומערכת ווינדוס 8. נראה שבקרוב נראה הרבה יותר חדרי ישיבות דיגיטליים ומסעדות עם תפריטים אינטראקטיביים על דוכן המארחת או על שולחנות האוכל. זאת מהפכה שכבר החלה, ושמענו עליה כבר רבות, אבל זה מרשים לראות אותה מתרחשת ממש לנגד עינינו.

מילת מפתח שכיכבה בקרב רוב אורחי התערוכה היא ת'אנדרבולט. קשה להסביר מדוע יש כל כך הרבה עניין סביב מה שהוא, בסופו של דבר, חיבור אופטי חדש, גם אם סופר־מהיר, אבל הלוגו של טכנולוגיית ת'אנדרבולט של אינטל כיכב בקומפיוטקס, וכמעט כל חברה הציגה את התמיכה בו כפיצ'ר החדש והמתקדם ביותר שלה. חלק אף הציגו את הדיסק החיצוני הראשון מבוסס SSD או כרטיס גרפי חיצוני שהופכים לרלבנטיים בזכות ת'אנדרבולט.

עד כה, הרכיבים הסופר־מהירים האלו היו צריכים לשבת בתוך המחשב כדי להיות אפקטיביים, אבל לא עוד. עד כמה אינטל באמת תשנה את התמונה? נגלה במהלך השנים הקרובות, אבל אין ספק שהחברה הצליחה ליצור תקן חדש שבקרוב יהפוך להיות שגור בפי כולנו.

לא מעט מהמכשירים החיצוניים האלו הם, לפי היצרנים שלהם, חסינים. למה? להכל, כמעט - חום של 100 מעלות, רעידות, דריסה על ידי משאית, ירי של אקדח, אש, מים וקור. עם העלייה ברמת האיכות של המוצרים הטייוואניים, נראה שכל החברות ממהרות להוכיח עד כמה המוצרים שלהן עמידים, בין היתר כדי להיכנס לשוק הצבאי והתעשייתי. בשנים האחרונות מוצרים צרכניים החלו לחדור לשוק הארגונים הגדולים, העסקים והממשלות, שווקים שעד כה היו מאוד שמרניים. עכשיו החברות רוצות להראות שהמוצרים שלהן עומדים בדרישות של הצבא.

מה זה אומר? למכור לכוחות כיבוי האש כונן קשיח שיכול להתמודד עם טמפרטורות גבוהות במיוחד במקרה של שריפה, ולהראות לצבא איך מתג קטן יכול להרוס את כל המידע הרגיש על כרטיס זיכרון, לפני שייפול לידי האויב. כולם גם אוהבים להטביע את המכשירים שלהם ולהראות איך הם יכולים לעבוד גם מתחת לכמה מטרים של מים ללא בעיה, גם אחרי שעות. בעתיד, נראה, לא נצטרך לדאוג בכל פעם שנפיל את המחשב או הטאבלט שלנו.

הכותב הוא אורח חברת אסוס בתערוכת קומפיוטקס

תגיות