אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": ההסתדרות מתנגדת לשינוי בשכר העידוד צילום: אביר סולטן

בלעדי ל"כלכליסט": ההסתדרות מתנגדת לשינוי בשכר העידוד

חודשיים אחרי שהוחלט לקצץ את שכר העידוד כדי לממן את הוזלת הדלק, ההסתדרות קוראת לוועדי העובדים במשרדי הממשלה לא ליישם את ההחלטה. האוצר: מדובר בעדכוני שיטות לא אפקטיביות

11.06.2012, 07:02 | תומר אביטל ומיקי פלד

ההסתדרות הורתה לוועדי העובדים במשרדי הממשלה לא ליישם את החלטת הממשלה לעדכון שיטות המדידה של שכר העידוד - כך נודע ל"כלכליסט". המשמעות המעשית של העדכון שדורש האוצר היא שכדי לקבל את תוספת העידוד, ייאלצו עובדי המדינה לעמוד בתקרת תפוקה גבוהה יותר.

באפריל ניצל האוצר את הצורך בקיצוץ תקציבי לצורך הוזלת הדלק, וקידם את הרפורמה בשכר העידוד. ההחלטה כללה שינוי של נוסחאות שכר העידוד והפחתת תקציבי שכר זה עד לעדכונו ל"אמות מידה מקצועיות שנקבעו ב־2005". בהצעה הוסבר כי "בפועל, שיטת שכר העידוד המופעלת בשירות המדינה מיושמת שלא על בסיס הנורמות שנקבעו".

בדו"ח מבקר המדינה שפורסם במאי השנה, תקף המבקר את משרדי הממשלה השונים, שלדבריו מחלקים לרוב שכר עידוד באופן המנותק מייעודו ולעתים אף בניגוד לנהלים. בדיקת המבקר העלתה, בין השאר, כי תקרת היעילות שקובעת אם העובד יזכה לשכר עידוד נמוכה במיוחד. כ־32 אלף עובדי מדינה זוכים כיום לתוספות בגין שכר עידוד, בעלות של כ־379 מיליון שקל בשנה ב־2010.

לפי ההסכם שנחתם בין ההסתדרות לממשלה, עובדים שלא יעברו לשיטה החדשה ייאלצו להסתגל לתוספות מקוצצות למשכורת. בשלב ראשון יזכו לתוספת בהיקף 80% משכר העידוד המקורי, ובשלב השני 60%.

397 מיליון שקל - עלות שכר העידוד ב-2010, צילום: בלומברג 397 מיליון שקל - עלות שכר העידוד ב-2010 | צילום: בלומברג 397 מיליון שקל - עלות שכר העידוד ב-2010, צילום: בלומברג

גורמים בהסתדרות אמרו ל"כלכליסט", "צריך להבין ששכר העידוד הוא לא תקציב שאפשר לקצץ בו סתם כך. יש הסכם מסודר בינינו לבין משרד האוצר ונציבות שירות המדינה ואנחנו נמשיך לפעול על פיו. הוצאנו הנחיה ליו"רי ועדי העובדים במשרדי הממשלה לבחון את ההשפעות של הצעת האוצר ולהציע הצעה משלהם, כחלק מסמכויות הוועדה המשותפת בעניין שכר העידוד שקמה בהסכם האחרון".

מנגד, במשרד האוצר אמרו ל"כלכליסט" כי החלטת הממשלה אמנם קבעה קיצוץ בשכר העידוד, אך רק עבור העובדים שלא יסתגלו לשיטות החדשות. "ההסכם מדבר על עדכוני שיטות לא אפקטיביות שנמצאות בשימוש זה 20–30 שנה, אך אין לממשלה רצון להפחית את שכר העידוד. אם השיטות יעודכנו בהצלחה העובדים ימשיכו לקבל את אותם התנאים". באוצר מאשרים כי רק בעוד כמה חודשים ניתן יהיה לברר אם ההחלטה מיושמת. "הוצאנו מכתב שבו אנו מבקשים מהמשרדים לעדכן את השיטות אבל ידענו שאי אפשר לקבל תוצאות בתוך כמה ימים".

באוצר הוסיפו כי "ההסתדרות מערימה קשיים כי עובדים ייאלצו לעבוד, אחרת תיפגע הפרמיה של הלא יעילים מביניהם". לדבריהם, "ההסתדרות תופסת את זה לא נכון. המטרה שלנו היא לא לקצץ בפרמיה אלא לעדכן את השיטות".

אם ההסתדרות והאוצר לא יגיעו להסכמות על השינויים בחישוב שכר העידוד, הנושא יעלה להכרעה בין הסגן הבכיר לממונה על השכר באוצר, ברק שטרוזברג, ליו"ר הסתדרות עובדי המדינה, אריאל יעקובי.

תגיות