אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקרב על הבטחת הקרן

הקרב על הבטחת הקרן

זה לא מקרי שהמלצות ועדת חודק אינן חלות על ההלוואות הפרטיות שאותן מעמידים הגופים המוסדיים לחברות באמצעות כספי החסכונות של הציבור. השוואה בין תנאי האשראי בהלוואה פרטית לעומת תנאי האג"ח של אותה חברה מעידה על העדיפות שיש להלוואות הפרטיות

13.06.2012, 08:11 | יניב רחימי
סוד גלוי הוא שקיימים שני מסלולים "עוקפי חודק" לגיוס אשראי בשוק ההון. הראשון הוא הרחבת סדרות איגרות חוב שהונפקו לפני אוקטובר 2010, והשני הוא ההלוואות הפרטיות. בעוד שהמסלול הראשון מנציח את הנחיתות של מחזיקי האג"ח ביחס לבנקים בכל הקשור לביטחונות, אמות מידה פיננסיות ותניות חוזיות, המסלול השני על פי רוב משפר באופן משמעותי את מעמדם של המלווים ביחס לנושים אחרים ומול החברות המגייסות.

זה לא מקרי שהמלצות ועדת חודק אינן חלות על ההלוואות הפרטיות שאותן מעמידים הגופים המוסדיים לחברות באמצעות כספי החסכונות של הציבור. השוואה בין תנאי האשראי בהלוואה פרטית לעומת תנאי האג"ח של אותה חברה מעידה על העדיפות שיש להלוואות הפרטיות.

HOT גייסה במרץ 2011 באמצעות הנפקת שתי סדרות אג"ח כ־1.5 מיליארד שקל. מחזיקי האג"ח של HOT אינם מובטחים בשעבוד כלשהו. לעומת זאת, הלוואה פרטית שקיבלה החברה־האם של HOT, קול הולדינג, ממשקיעים מוסדיים, נהנית משעבוד על מניות HOT המוחזקות על ידיה. לחברת הנדל"ן מבני תעשיה יש נכסים לא משועבדים בישראל ששוויים ההוגן הוא כ־2.1 מיליארד שקל. למרות זאת, עד היום כל סדרות האג"ח שהונפקו על ידיה לא הובטחו בשעבוד כלשהו. לעומת זאת, הלוואה פרטית בסכום של 160 מיליון שקל שעליה מתקיים מו"מ מתקדם עם בית ההשקעות פסגות, עתידה להיות מובטחת בנכסי נדל"ן מניב. ההלוואות ל־HOT ולמבני תעשיה אינן חריגות בנוף ההלוואות הפרטיות, שבהן הגופים המוסדיים עושים ויתורים במערכה על גובה הריבית כדי לזכות בקרב על הבטחת הקרן.

שני גורמים מונעים מהגופים המוסדיים לשכפל את דפוסי ההתנהלות במתן האשראי הפרטי גם לשוק איגרות החוב:

ראשית, שוק האג"ח מאופיין בהיעדר יכולת שיתוף פעולה בין הגופים האסור על פי חוק. המנפיקים, בשיתוף פעולה עם החתמים, מנצלים את העובדה הזאת ומשתמשים באסטרטגיה של "הפרד ומשול". כך, אי־יכולת התיאום בין מנהלי ההשקעות מאפשרת למנפיקים להציג עמדה קשוחה על תנאי ההלוואה במשא ומתן.

שנית, איגרות חוב, בניגוד להלוואות הפרטיות, הן נכס סחיר שערכו משתנה מדי יום בהתאם להיצע ולביקוש בשוק. היכולת למכור את ניירות הערך שברשותם כאשר קיים חשש שהלווה לא יעמוד בהתחייבויותיו, שמורה רק למחזיקי האג"ח. לעומתם, הגופים מוסדיים שהעמידו הלוואות פרטיות דומים למנהלי מחלקות האשראי בבנקים מכיוון שכשהדברים משתבשים, הם אינם יכולים לגלגל הלאה את תפוח האדמה הלוהט. לכן לפני מתן האשראי הם נדרשים "לבדוק בציציות" של הלווה ולבטח את השקעתם על ידי קבלת שעבודים.

תגיות