אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הון אנושי: בוראים ובורחים צילום: עמית שעל

הון אנושי: בוראים ובורחים

פרסי דן דוד הוענקו בצל מחשבות על יצירת חיים, החרמת מדענים, מחאות, יזמים וטקסים

14.06.2012, 08:53 | ארי ליבסקר

השמש השוקעת העניקה ניצוץ לכוסות היין האדום והלבן על השולחנות העמוסים ברחבת הכניסה לאודיטוריום סמולרש, שבו הוענקו ביום ראשון פרסי דן דוד של אוניברסיטת תל אביב. הכל היה מוכן, והראשונים שהגיעו היו כמובן האורחים מחו"ל, זוכי הפרסים.

הדרום־אפריקאי וויליאם קנטרידג', למשל, מהאמנים החשובים בעולם כיום. דיברתי איתו על החיים בשנות האפרטהייד, בצל חרם בינלאומי, ועל חרמות שמוטלים על מדינות בכלל. "אני באופן אישי חושב שחרם על ישראל יכול ליצור תהליך הפוך למטרתו, וכך חשבתי גם על החרם שהוטל על ארצי, דרום אפריקה, בשעתו", הוא אמר. "השינוי צריך לבוא מתוך המדינה, לא על ידי לחץ חיצוני".

המחאה לא צריכה אותי. קובי ריכטר, צילום: עמית שעל המחאה לא צריכה אותי. קובי ריכטר | צילום: עמית שעל המחאה לא צריכה אותי. קובי ריכטר, צילום: עמית שעל

שאלתי אותו אם גורמי השמאל שמעודדים את החרם על ישראל לא לחצו עליו להימנע מקבלת הפרס, והוא אמר: "איש מהם לא ידע שאני הולך לקבל את הפרס פה. אבל כשהצגתי במוזיאון ישראל לפני שנה את התערוכה 'חמישה נושאים' הופעל עליי לחץ עצום מצד ארגוני שמאל שלא אציג כאן. כאמור, אני לא מאמין בחרמות על אומות שבהן קיימת אופוזיציה, ובישראל קיימת אופוזיציה".

שאלתי את פרופ' איתמר רבינוביץ', יו"ר קרן דן דוד ומחברי ועדת הפרס, אם הוועדה נתקלה במדענים ואנשי רוח שסירבו לקבל את הפרס או לבוא, והוא אמר: "עד כה לא פנינו למישהו שיוכל לסרב, אבל בקצב שבו החרם האקדמי מתנהל עכשיו, נראה לי שבעתיד לא יהיה קל להעניק פרסים למדענים חשובים".

אמנון דיק, צילום: עמית שעל אמנון דיק | צילום: עמית שעל אמנון דיק, צילום: עמית שעל

רבינוביץ' שוחח עם חתן הפרס ד"ר קרייג ונטר, שמיפה את הגנום האנושי והיה הראשון שיצר חיידק מלאכותי. הוא היה מוקף בשומרי ראש, בגלל האיומים על חייו מצד חוגים אוונגליסטים שטוענים שלקח על עצמו את תפקידו של אלוהים בכך שהצליח לברוא חיים. קובי ריכטר עבר את שומרי הראש ושקע עם ונטר בשיחה ארוכה מאוד, כאילו הוא רוצה להשקיע באיזה חיים מלאכותיים.

אני העדפתי לעזוב את החיידקים, ודיברתי עם ריכטר על פילנתרופיה. "אני לא אוהב את המילה פילנתרופיה", הוא אמר, "זה נשמע כמו נדבות. אני משקיע במצוינות ובאנשים שיהפכו את הארץ הזאת למשהו טוב יותר. כרגע, במצב הנוכחי, נכדיי יקבלו מדינה במצב רעוע בהרבה ממה שאני וזוגתי קיבלנו". אמרתי לריכטר שזה נשמע כאילו הוא חלק מהמחאה החברתית, והוא אמר: "אני מאוד מתחבר אליהם אבל זה לא טוב להם שאני אתמוך בהם, זה ייראה מאוד לא אמין שמיליונר תומך במחאה".

מחוץ לתמונה: שומרי ראש נגד אוונגליסטים. (מימין) קרייג ונטר  ואיתמר רבינוביץ מחוץ לתמונה: שומרי ראש נגד אוונגליסטים. (מימין) קרייג ונטר ואיתמר רבינוביץ' | צילום: עמית שעל מחוץ לתמונה: שומרי ראש נגד אוונגליסטים. (מימין) קרייג ונטר  ואיתמר רבינוביץ

שאלתי אם הוא חושב שהמתקפה על הטייקונים והעשירים היתה צעד נכון מצד אנשי המחאה וריכטר אמר: "בחלקה כן. באופן אישי, אני מעריך אנשים שהתעשרו מיזמות, כמו גיל שויד, ולא את אלה שהתעשרו על ידי לקיחת הלוואות מהציבור, כמו נוחי דנקנר ובני שטיינמץ. הם לא עשו את הונם מיזמות. שטיינמץ הוא אמנם שכן שלי ואני מכיר אותו, אך

אני לא מעריך את הדרך שבה הוא התעשר". בזאת ריכטר סיים, ויצא מהאולם. הטקס עוד לא התחיל, אמרתי לו, לאן אתה הולך, והוא השיב: "אני לא איש של טקסים".

בדיוק כשריכטר יצא מהאולם נכנסו סמי וטובה סגול, שהיו שקועים בשיחה עם שגריר איטליה לואיג'י מאטיולו. שאלתי אם אחרי תואר האבירות הצרפתי סגול יקבל עכשיו גם תואר איטלקי, וסגול אמר לשגריר: "תקשיב לו, הוא יודע על מה הוא מדבר". אולי כדאי לו להזדרז, לפני שגם איטלקים יתחילו להחרים אותנו.

תגיות