אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"חודשים לא שולמו כספים המנוכים משכר עובדי הבימה לטובת קרנות פנסיה"

"חודשים לא שולמו כספים המנוכים משכר עובדי הבימה לטובת קרנות פנסיה"

ההסתדרות פנתה לתמ"ת בעניין עבירות לכאורה שמבצע התיאטרון בעניין זכויות העובדים ומבקשת לחקור ניכויים אסורים לכאורה; הבימה: "אנו פועלים כדין ומודעים לחובות כלפי העובדים והציבור הרחב"

14.06.2012, 10:02 | מאיה נחום שחל

יו"ר איגוד האמנים והתקשורת בהסתדרות דוד גלנוס פנה אתמול (ד') למשרד לממונה על אגף אכיפת חוקי עבודה במשרד התמ"ת בעניין עבירות לכאורה המבוצעות לטענתו על ידי התיאטרון הלאומי הבימה, בכל הנוגע לניכויים שלא כדין משכר העובדים.

בין השאר נטען במכתב כי "לא שולמו מזה חודשים כספים המנוכים משכר העובדים לטובת קרנות פנסיה, קופות גמל וקרנות השתלמות שלהם ולא הועברו להסתדרות העובדים הכללית החדשה, הארגון היציג בתיאטרון, כספים המנוכים משכר העובדים לטובת דמי חבר ו/או דמי טיפול ארגוני".

במכתבו מבקש גלנוס לפתוח בחקירה ובירור התנהלות התיאטרון, בכל הנוגע לניכויים האסורים וטוען כי לדבריו "מדובר בהתנהלות כוחנית, המנוגדת לחקיקת המגן במדינת ישראל. המחוקק הישראלי קבע, ולא בכדי קבע, סנקציות אזרחיות, מנהליות ופליליות כנגד התנהלות זו".

בניין הבימה, צילום: אריאל בשור בניין הבימה | צילום: אריאל בשור בניין הבימה, צילום: אריאל בשור

נדידה לשורות ההסתדרות הלאומית

זו אינה הפעם הראשונה שגלנוס פונה למשרד התמ"ת אולם נדמה כי העיתוי הפעם הוא בשל כניסת ההסתדרות הלאומית, אף היא, למסדרונות התיאטרון הלאומי, דבר שעורר את חמתם של נציגי ההסתדרות הכללית. בשבועות האחרונים החלה מגמת נדידה של עובדים לשורותיה של ההסתדרות הלאומית וכרגע משתמע שהמאבק העיקרי הוא בין שני גופי ההסתדרות השונים יותר מאשר בין העובדים לתיאטרון.

גלנוס אף מציין את הנושא במכתבו "כיו"ר איגוד בהסתדרות הכללית החדשה, אני רואה בדאגה התנהלות זו, שפוגעת בזכויות קוגנטיות של העובדים, ואף – בנסיבות העניין – בזכות ההתארגנות, שכן שניים מהניכויים האסורים קשורים ישירות לבחירתם הלגיטימית של העובדים להתארגן ולפעול במשותף למען זכויותיהם".

עו"ד ד"ר מורן סבוראי ממשרדו של עו"ד בני כהן המייצג את העובדים הטכניים של הבימה ואת ההסתדרות הכללית אמרה ל"כלכליסט" כי הנהלת התיאטרון מתנגדת לכל הסכם קיבוצי ולכן מנסה לפלג את העובדים.

עובדי התיאטרון קיבלו ביום שני האחרון מכתב מההסתדרות הלאומית בו נכתב כי בשבועות האחרונים בחרו רוב עובדי התיאטרון להצטרף לשורותיהם ושהצטרפות זו של העובדים הפכה למעשה את הסתדרות העובדים הלאומית לארגון העובדים היציג בקרב עובדי התיאטרון.

עוד נכתב כי "משמעות הפיכתנו לארגון העובדים היציג היא שכל הנושאים הקיבוציים כגון חתימה על הסכמים קיבוציים, אחריות על ועד עובדים, סכסוכי עבודה ושביתות הם באחריותנו ובחסותנו בלבד...כל פעולה של נציגות עובדים קודמת ו/או אחרת אשר אינה תחת חסותנו נעשית שלא בסמכות ובניגוד לדין... פנינו לנציגות העובדים הקודמת בניסיון להידבר עימם ולאפשר להם או לחלקם לשמש כנציגי עובדים תחת חסותנו, אולם לצערנו פניות אלה נדחו על ידם על הסף. בימים אלו ההסתדרות הלאומית פועלת לגיבושו וחתימתו של הסכם קיבוצי מיוחד בתיאטרון אשר יבטיח את זכויותיהם של כל הסקטורים בתיאטרון".

במכתב ששיגר גלנוס לעובדים הוא מנה בפניהם את הישגי ההסתדרות לעובדים בשנים האחרונות וציין כי "לצערנו ההנהלה מסרבת לדבר על ההסכם. כנראה ההנהלה סבורה שיהיה לה יותר "קל" עם הארגון האחר, ושהיא תצליח להמשיך להימנע מהענקת זכויות מוצדקות לעובדים. תנו לנו להמשיך לייצג אתכם, כי רק עם ההסתדרות הכללית החדשה – שאינה ארגון מטעם של ההנהלה – תוכלו להשיג את מה שמגיע לכם".

ביום שלישי העביר גלנוס מכתב למנכ"לית התיאטרון אודליה פרידמן בו הוא מבקש לקיים ישיבות משא ומתן תכופות ודחופות לעניין ההסכם הקיבוצי. במכתבו הוא אף תוקף אותה בדבר הכנסת ההסתדרות הלאומית בכותבו: "ניסיונותיך להכניס ארגון אחר מטעמך לא יועילו, שכן הסתדרות העובדים הכללית החדשה היא ורק היא הארגון היציג, ולה מספר החברים הגדול ביותר. אני מוצא לציין, כי העובדים יודעים ומבינים שההסתדרות הכללית היא הדואגת לזכויותיהם והעומדת לצדם בימים קשים – כשלא נכנסת משכורת לבנק; כשנעשים על ידי הנהלת התיאטרון ניכויי שכר שלא כדין וכדומה. בהבינם זאת, לא יעברו העובדים לארגון אחר, אותו ואת עניינו את מנסה לקדם בצורה שאינה לגיטימית".

גלנוס אמר ל"כלכליסט" כי "אני מרגיש שהנהלת תיאטרון הבימה החליטה להתנהל באופן שיכול להביא להרס התיאטרון ולכן לא נסכים יותר והפעם נלך עם זה עד הסוף, וזה אומר השבתה מלאה ללא הגבלת זמן. ההנהלה הכניסה את ההסתדרות הלאומית כדי לפלג בין העובדים ואלה שפוחדים מההנהלה כנראה בחרו ללכת עם הלאומית".

"הצירוף היה דרך העובדים בצורה אותנטית"

אולם משיחה עם נציגים בהסתדרות הלאומית מתברר כי כניסתם לתיאטרון כלל לא הגיע מכיוון הנהלת התיאטרון אלא בעקבות פנייה לפני מספר חודשים של כמה עובדים, בראשם מנהל החטיבה הלוגיסטית יניב איתן, שהביעו חוסר שביעות רצון מהתנהלות הועד המייצג אותם הכולל עובדים טכניים. "הם הגיעו ושאלו אם נוכל לייצג אותם ואחרי מספר מפגשים עם עובדים מנהליים שונים הבנו שיש חוסר הסכמה בין העובדים ופנינו למגזר הטכנאים להצטרף והצענו לכולם את אותן הטבות", אמרה בטי מצר לוי סמנכ"ל האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות הלאומית. "כל הליך הצירוף היה דרך העובדים בצורה אותנטית עם נציג מכל מחלקה. במשך 7 חודשים החתימו העובדים את חבריהם ואת חלקם אנחנו החתמנו עד שאספנו מספיק חתימות כדי להכריז יציגות".

איתן, חבר בוועד העובדים הזמני עד לקיום בחירות מסודרות, מוסיף כי ברגע שהכיוון היה ללכת למשא ומתן על הסכמים קיבוציים דרשו עובדי המנהלה להיות חלק מועד העובדים. משנתקלו בסירוב והוצע להם רק להיות משקיפים מהצד הם החליט לפנות לחלופות ופנו להסתדרות הלאומית. "אספנו מספיק חברים כדי להפוך אותו לארגון היציג בתיאטרון ובימים אלה המהפך מתחיל. נפגשנו כבר לפני חודשיים עם אבי ניסנקורן (יו"ר האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות - מ.נ.ש) כיוון שרצה לשמוע על מה המירמור שלנו מול ההסתדרות והפגישה לא צלחה כיוון שגם הוא לא הסכים לפזר את הועד הטכני ולקיים בחירות חדשות לוועד חדש, אלא רק לצרפנו כנציגים. כבר אז העלנו את האופציה לפניה להסתדרות הלאומית אבל אף אחד כנראה לא האמין שנשיג את הרוב המיוחל".

במכתב שכתבה עו"ד ד"ר סבוראי לעו"ד יאיר דוד המייצג את הבימה נכתב: "לאחרונה צצה לה טענה חדשה-מופרכת לא פחות- בעניין "יציגות" לכאורה של ארגון עובדים אחר אליו מיהרה מנכ"לית התיאטרון להעביר סכומים של דמי חבר...'קשרי הידידות' המוזרים שקשרה הנהלת התיאטרון עם ארגון העובדים האחר מעוררים סימני שאלה קשים ומחייבים התייחסות... טענותיך לעניין 'יציגות' במחלקה מסוימת של התיאטרון אינן עומדות בכל מבחן משפטי או נורמטיבי או אחר".

עו"ד דוד מסר, בשם הבימה מסר בתגובה כי "הנהלת הבימה רואה בעובדים כנכס צאן ברזל וכמשאב המרכזי והחיוני ביותר לפעילותה. הנהלת הבימה אינה מתערבת ואינה לוקחת חלק בחילוקי דעות או בשאלת הייצוג בין ארגוני העובדים. הנהלת הבימה פועלת כדין ומודעת לחובותיה כלפי העובדים והציבור הרחב. לעניין הפניה שבוצעה למשרד התמ"ת – בתחילת 2012 הכריזו ועד העובדים וההסתדרות הכללית על סכסוך עבודה ובמסגרת זו התקיים הליך של היוועצות באגף הממונה על יחסי עבודה במשרד התמ"ת. למרבה הצער הליך זה הוכשל על ידי נציגות העובדים למרות שהנהלת הבימה היתה מלאת נכונות לקיים הידברות כנה ותכליתית עימם".

תגיות